Beurs vandaag

Gematigd optimisme in Frankrijk ● rentes lopen op ● techaandelen beginnen juli goed

|
Terug naar overzicht

Op de Franse beurs heerste gisterochtend een positieve stemming. De eerste verkiezingsronde van afgelopen weekend leverde, zoals verwacht, een grote nederlaag op voor de partij van president Macron, maar er was (nog) geen absolute meerderheid voor extreem rechts of links. Het leidde tot opluchting op de beurs in Parijs, maar er is nog geen reden tot juichen.

Gematigd optimisme na eerste verkiezingsronde Frankrijk

Aanstaand weekend is de tweede ronde van de Franse verkiezingen en kan er alsnog een absolute meerderheid door de partij van Marine Le Pen of de linkerflank worden behaald. Met de plannen van de meer extreme partijen zou de positie van de Franse overheidsschulden flink worden verzwakt, maar zover is het nog niet. Gisteren stegen vooral de koersen van Franse banken en nutsbedrijven, die de CAC40-index naar een winst van 1,1% stuwden. Eerder op de dag was dat nog ruim 3%. Het enthousiasme nam gedurende de handelsdag dus al flink af. De rentes op Franse staatsobligaties liepen, ondanks de uitslag van de eerste verkiezingsronde, toch wat op, in lijn met de rentes op andere Europese staatsobligaties. De Franse tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 3,35%, de Duitse tienjaarsrente steeg met bijna 11 basispunten naar 2,61%, waardoor het verschil tussen die twee weer iets afnam.

Rentes lopen op in de VS en Europa

De hogere rentes in Europa werden niet veroorzaakt door macro-economische cijfers. De Duitse inflatie is vorige maand namelijk vertraagd van 2,8% naar 2,5%. Ze waren vooral het gevolg van de hogere rentes aan de andere kant van de Oceaan. De kans dat Trump weer president wordt is na het voor Joe Biden dramatisch verlopen televisiedebat van vorige week gestegen. En dat betekent dat de staatsschuld in de VS voorlopig niet omlaag zal gaan. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg hierop met 7 basispunten en duwde de Europese rentes omhoog. Mede door de winst op de Franse beurs en hogere koersen van bankaandelen (+1,45%), die kunnen profiteren van de hogere rentes, sloot de Stoxx Europe 600-index 0,3% hoger. IT-aandelen (-0,8%) leverden iets in, waardoor de AEX-index (-0,1%) met zwaargewicht ASML (-1%) nipt lager sloot.

Inflatie en groei vertragen in de VS

De ISM Manufacturing-index, een inkoopmanagersindex van de Amerikaanse productiesector, is vorige maand gedaald van 48,7 naar 48,5 punten. Analisten rekenden op een stijging naar 49,1 punten. De deelindex van de prijzen is sterk gedaald van 57 naar 52,1 punten, veel lager dan de verwachte 55,9 punten, en wijst op een verdere vertraging van de inflatie. Normaalgesproken zou dat moeten leiden tot lagere rentes, maar de angst voor een ruim begrotingsbeleid van een nieuwe regering-Trump leidde zoals gezegd tot hogere rentes in de VS. Richting de presidentsverkiezingen in november verwachten we nog wel wat volatiliteit op de financiële markten.

Techaandelen beginnen nieuwe maand goed

Ondanks de hogere rentes hadden de grote techaandelen een goede start van de nieuwe maand. De Nasdaq-index pluste 0,8%. Aandelenkoersen van de fabrikanten van elektrische auto’s, waaronder Tesla (+6%), stegen dankzij positieve verkoopberichten over de maand juni en het tweede kwartaal. Na een zwak eerste kwartaal, lijkt er een kleine opleving in de verkoopcijfers te zien. De S&P 500-index steeg 0,3% onder aanvoering van IT-aandelen (+1,3%). Meer economisch gevoelige (‘cyclische’) sectoren, zoals basismaterialen (-1,6%) en industriegoederen (-1,1%), eindigden in het rood. De Dow Jones-index sloot 0,1%) in de plus.

Japanse beurs profiteert van zwakke yen

De koers van de Japanse yen verzwakt vanmorgen naar bijna 162 tegenover de dollar. Het uitblijven van renteverhogingen en/of valuta-interventies door de Bank of Japan zet de munt zwaar onder druk. De zwakkere yen helpt de Japanse beurzen vanmorgen wel aan koerswinst. Japanse bedrijven worden concurrerender met een zwakke munt. De Nikkei-index noteert vanmorgen 1,1% hoger. De Topix-index plust 1,2% en is op weg om de recordstand van 1989 te verbreken. Vooral Japanse bankaandelen profiteren van de iets hogere rentes in Japan. De tienjaarsrente stijgt met 2 basispunten naar 1,08%. Het beeld op de overige Aziatische beurzen is gemengd. De Hang Seng-index staat 0,1% hoger, maar de beurs van Taiwan is 0,7% lager gesloten. De Kospi-index koerst 0,8% lager en de Australische beurs verliest 0,3%.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,2% lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting licht lager van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Inflatiecijfers Nederland
  • Inflatiecijfers eurozone juni (kerninflatie van 2,8% verwacht)
  • Openstaande vacatures VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.