Beurs vandaag

Beleggingsvisie geüpdatet ● ‘Revanche Act’ waarschijnlijk aangepast ● afkoeling arbeidsmarkt VS

|
Terug naar overzicht

We naderen het einde van de eerste helft van 2025 en dat betekent: tijd voor een update van de ING Beleggingsvisie 2025. Waar liggen de kansen en wat zijn de risico’s voor de tweede helft van het jaar? Veel leesplezier dit weekend.

Dit jaar sterke resultaten in Europa en Azië

Na een roerige periode kunnen beleggers terugkijken op redelijk positieve beleggingsresultaten. Europese beleggers zien hoge rendementen op Duitse (+18,8%), Spaanse (+19,1%) en Italiaanse aandelen (+15,1%). In Azië springen de Hang Seng-index (+21%) en de Kospi-index (+27%) eruit.

Op Wall Street zijn de winsten beperkt gebleven, met een plus van slechts 4,4% voor de S&P 500-index en een winst van 4,4% voor de Nasdaq Composite-index. Amerikanen die in het buitenland hebben belegd, hebben geprofiteerd van de lagere dollar. Omgekeerd geldt helaas ook, dat de 13% zwakkere dollar drukt op ons rendement op Amerikaanse aandelen.

Wereldwijde aandelenindex breekt record

Dit neemt niet weg dat de MSCI AC World-index (in Amerikaanse dollar) gisteren een nieuwe recordstand bereikte. De index van wereldwijde aandelen leverde dit jaar tot nu toe een rendement van 9,3% op (total return in dollars). In euro’s staat de index echter op een verlies van 3,6%, waardoor obligatiebeleggers het met een rendement van 1,3% (gemengde obligatieportefeuille) beter doen dan aandelenbeleggers.

De dollar heeft dus een grote invloed gehad op het rendement tot nu toe. Over het vervolg van de wisselkoers van de dollar verschillen de meningen sterk, maar algemeen wordt aangenomen dat deze nog zwakker wordt.

Welke koers kiest de Fed?

Het verloop van de dollar hangt onder andere af van de renteverwachtingen van de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’. De laatste dagen is er wat meer geloof in renteverlagingen richting het einde van het jaar. Dit drukt de koers van de ‘greenback’, zolang rentes ook inderdaad dalen.

Daartegenover staat dat een wat positievere ontwikkeling van de economie de dollar juist weer steun kan bieden. Met de berichten van gisteravond dat er een meer definitief handelsakkoord is gesloten met China en dat sectie 899 uit de ‘Big Beautiful Bill Act’ (ook wel de ‘Revanche Act’ genoemd) kan worden aangepast, zodat buitenlandse investeerders in de VS geen extra belasting hoeven te betalen, bieden perspectief. De Amerikaanse minister van Handel, Howard Lutnick, geeft verder aan dat er met tien landen concrete gesprekken zijn en handelsdeals volgen. Goed nieuws dus!

Zwakke dollar leidt tot extra winstgroei IT-bedrijven

Verder leidt een zwakkere dollar tot een positief translatie-effect, waardoor overzeese winsten meer waard worden in dollars. Wanneer de kosten vooral in dollars worden gemaakt – wat veelal het geval is bij techbedrijven – stuwt dat de winsten omhoog. We zien dan ook dat de winstgroeiverwachting voor Amerikaanse bedrijven opwaarts wordt bijgesteld.

Dat Nike gisteravond na de presentatie van de kwartaalcijfers een positieve outlook gaf voor het lopende kwartaal, stemde beleggers tevreden. Het aandeel werd beloond met een koersstijging van 11% in de nabeurshandel.

Beleggers nemen weer meer risico

Eerder op de avond sloot de S&P 500-index 0,8% hoger, een fractie onder de recordstand van februari. De Nasdaq 100-index boekte met een winst van 0,9% een nieuw record. De Russell 2000-index van mid- en smallcaps steeg 1,7%. Wat opvalt is dat beleggers ondanks alle onzekerheid bereid zijn om meer risico te nemen. Een index van bedrijven met een zwakke balans heeft de afgelopen maand veel beter gepresteerd dan de S&P 500. Amerikaanse aandelen zijn na de rally hooggewaardeerd, wat alleen gerechtvaardigd kan worden wanneer winstverwachtingen naar boven worden bijgesteld. Hierin zijn wij wat terughoudend.

Dit betekent niet dat in een positief sentiment aandelenkoersen niet nog verder kunnen stijgen. Er ontstaat alleen steeds minder ruimte voor tegenvallers.

Amerikaanse arbeidsmarkt koelt af

Gisteren werd bekend dat het aantal doorlopende ww-aanvragen (1,97 miljoen) vorige week is gestegen naar het hoogste niveau sinds november 2021. Dit wijst op een afkoeling van de arbeidsmarkt. Dan zou je denken: hé, slecht nieuws. Dat klopt, maar het vergroot ook de kans dat de Fed de beleidsrente sneller zal verlagen – en dat is goed nieuws.

In reactie daalde de tweejaarsrente met 6 basispunten naar 3,72%, de tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 4,24% en de dollar werd nog eens 0,8% zwakker op 1,173 tegenover de euro.

Europese beurzen bieden een gemengd beeld

Op de Europese aandelenbeurzen zagen we gisteren een gemengd beeld. De AEX-index sloot 0,8% lager en was de slechtst presterende beurs. De DAX-index steeg 0,6% en was daarmee de best presterende. De Stoxx Europe 600-index sloot per saldo 0,1% hoger.

IT-aandelen (-0,9%) en aandelen uit de sector dagelijkse consumentengoederen (-0,9%) waren de slechtst presterende sectoren. Die laatste werd gedrukt door een koersval van bijna 8% voor de Franse supermarktketen Carrefour. Het aandeel sloot op de laagste koers sinds 1993 door angst voor slechte kwartaalcijfers.

In onze beleggingsstrategieën hanteren we een onderweging van aandelen uit de sector dagelijkse consumentengoederen. Aandelen uit de sector basismaterialen (+1,1%) presteerden gisteren het beste op de Europese beurzen, in reactie op hogere grondstoffenprijzen. De prijs van koper is de afgelopen maanden sterk gestegen door toenemende vraag – vaak een teken van aantrekkende economische groei. Op de obligatiemarkt sloot de Duitse tienjaarsrente onveranderd op 2,57%.

Lagere yen gunstig voor Japanse exportbedrijven

De Japanse yen verzwakt vanmorgen licht, naar 144,4 tegenover de dollar na iets lager dan verwachte inflatiecijfers van juni (+3,1% tegenover +3,3% verwacht). Dit verkleint de kans op een renteverhoging door de Bank of Japan. Wanneer de deflatietrend in andere delen van de wereld buiten de VS doorzet, kan de dollar weer wat aantrekken. Deze noteert vanmorgen ook iets sterker op 1,169 tegenover de euro. De zwakkere yen is gunstig voor Japanse exportbedrijven, waardoor de Nikkei-index vanmorgen 1,3% hoger noteert.

De winsten van Chinese industriebedrijven zijn in mei met 1,1% gedaald in vergelijking met vorig jaar. Analisten rekenden op een groei van 1%. De impact van de Amerikaanse handelstarieven wordt zichtbaar bij Chinese bedrijven. Het is dan ook goed te begrijpen dat China een deal heeft gesloten met de VS. Desondanks noteert de Hang Seng-index op het moment van schrijven 0,5% lager, net als de CSI 300-index. De beurs van Taiwan is wel 0,4% hoger gesloten, terwijl de Kospi-index 0,8% verliest.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanochtend 0,2% hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,5% hoger van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Franse, Spaanse en Italiaanse inflatiecijfers
  • De PCE-deflator, de favoriete inflatiegraadmeter van de Fed

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.