Beurs vandaag

Bestand Israël-Iran houdt stand ● Duits ondernemersvertrouwen stijgt ● MSCI AC World op record

|
Terug naar overzicht

Zou Trump vannacht goed hebben geslapen? En hoe ziet het ontbijt eruit bij onze Koning en Koningin? Zomaar wat vragen die vanmorgen bij mij opkwamen. Het hele NAVO-circus is sinds gisteren ‘geland’ in Den Haag, inclusief de belangrijkste persoon: Donald Trump. Het was lang onzeker of hij zou komen, maar mede door wat motiverende sms’jes van NAVO-baas Mark Rutte zal Trump zich vandaag erg welkom voelen. De belofte dat Europese landen in de komende jaren veel meer in defensie zullen investeren, zal vandaag de belangrijkste conclusie worden — hopend dat dit genoeg is voor de VS om lid te blijven. Want zonder de VS is er geen NAVO, dat beseft Rutte ook.

Een onverwacht bestand in het Midden-Oosten

Er was geen ingreep van de NAVO nodig om Iran en Israël tot een staakt-het-vuren te dwingen. Dat kunnen we op het conto van Trump schrijven, die volgens sommigen nu in aanmerking zou moeten komen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dat lijkt me wat overdreven, maar vooralsnog lijkt het bestand stand te houden. Beleggers reageerden gisteren opgelucht op het bestand dat gisterochtend om 6 uur onze tijd inging. Na wat onduidelijke berichten over wederzijdse beschietingen werd het rustig. En veerden de Europese aandelenbeurzen sterk op. De olieprijs daalde nog eens 6% naar $67 (Brent), de grootste tweedaagse daling sinds 2022. Hopelijk zat je niet meer long in olie…

Europese beurzen in de lift

Alle Europese aandelenbeurzen eindigden bij meer dan gemiddelde omzetten in het groen. De Stoxx Europe 600-index sloot 1,1% hoger. De Duitse DAX-index (+1,6%) en de Italiaanse FTSE MIB-index waren koplopers. De beurs in Frankfurt kreeg een extra boost door een hoger dan verwachte stand van het Duitse ondernemersvertrouwen. De Ifo-index steeg deze maand van 87,5 naar 88,4 punten, hoger dan de verwachte 88 punten. De tot nu toe beperkte impact van de handelsoorlog — er is nog steeds een pauze — en lagere energieprijzen leiden tot optimisme. De prijs van een megawattuur gas daalde gisteren met 12% tot onder de €36 en is dit jaar al 27% gedaald. Goed voor de consument én voor de industrie. Bovendien drukt het de inflatie, wat de Europese centrale bank (ECB) de ruimte geeft om de beleidsrente nog iets verder te verlagen.

Luchtvaartaandelen schoten de lucht in

De aandelenkoersen van bedrijven die gelinkt zijn aan de luchtvaart, zoals Air France-KLM en British Airways, schoten gisteren omhoog op het staakt-het-vuren-nieuws. Koersen van oliebedrijven (-3,6%) stonden daarentegen zwaar onder druk.

Rentes op eurostaatsobligaties liepen licht op in een ‘risk on’-beweging. De Duitse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 2,54%. De euro werd 0,7% sterker tegenover de dollar op 1,162, mede door de lagere olieprijs.

Wall Street volgt Europees optimisme

De Nasdaq 100-index steeg gisteren met 1,5% en bereikte voor het eerst sinds februari een nieuw all-time high. Je zal begin april maar in paniek zijn geraakt en aandelen hebben verkocht… Beurzen kunnen ook weer snel herstellen. Het Europese optimisme waaide dus over naar Wall Street, waar beleggers zich gesteund voelden door een redelijk ‘dovish’ Fed-voorzitter. In zijn halfjaarlijkse toelichting voor (een deel van) het Amerikaanse Congres liet Jerome Powell blijken dat er mogelijk ruimte is voor een renteverlaging, mits de inflatie daalt en de werkloosheid stijgt. Dat is nu nog niet het geval, maar beleggers hebben vaak aan een half woord genoeg. Gisteren was het glas weer halfvol.

Amerikaanse rente en opvallende aandelen

Rentes op Amerikaanse staatsobligaties daalden over een brede linie. De tweejaarsrente daalde met 4 basispunten in anticipatie op een renteverlaging door de Fed. De tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 4,29%. Lagere energieprijzen verlagen de inflatiedruk en vergroten de kans op een renteverlaging. Lagere rentes zijn gunstig voor obligatiebeleggers én voor de waardering van risicovollere beleggingen zoals aandelen. De S&P 500-index boekte een winst van 1,1% en noteert minder dan 1% onder de recordstand van februari.

Uber (+7,5%) was een opvallende stijger op het nieuws dat het taxibedrijf zelfrijdende taxi’s lanceerde in Atlanta. Het bedrijf werkt samen met Waymo, dochterbedrijf van Alphabet (Google), dat al zelfrijdende taxi’s aanbiedt in Phoenix en San Francisco. Tesla sloot 2,5% lager nadat het dit weekend zelfrijdende taxi’s in Austin introduceerde. Dat lijkt nog niet van een leien dakje te gaan… En ik weet uit ervaring dat de zelfrijdende capaciteit van een Tesla niet de beste is.

Voorzichtigheid is geboden

Met een nieuw record voor de Nasdaq 100-index is het een kwestie van tijd voordat ook de S&P 500-index nieuwe records zal breken. Zo is het altijd gegaan en zo zal het altijd blijven. De MSCI AC World-index sloot gisteren ook op een nieuw all-time high (in USD). Na correcties volgen altijd nieuwe records. Wij zijn, zoals eerder gezegd, wel iets voorzichtiger (neutraal) geworden over aandelen omdat de waarderingen net zo snel zijn gestegen als de koersen, terwijl de risicopremie (winstrendement op aandelen minus rendement op staatsobligaties) is gedaald tot onder het langjarig gemiddelde. Dit betekent niet dat koersen niet verder kunnen stijgen, maar er is weinig ruimte voor tegenvallers.

In het enthousiasme negeerden beleggers gisteren de behoorlijk tegenvallende index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Deze index daalde van 98,4 naar 93 punten, terwijl werd gerekend op een stijging naar 99,8 punten. Geen drama, maar wel iets om in de gaten te houden.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanochtend licht hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting ook iets hoger van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Producentenprijsinflatiecijfers uit Spanje
  • Huizencijfers uit de VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.