Wapenstilstand tussen Israël en Iran ● beurzen reageren positief ● olieprijs daalt, dollar verzwakt
Stel, je had gespeculeerd op een hogere olieprijs vanwege de oorlog tussen Israël en Iran. Dan keek je gisteravond wellicht met een tevreden gezicht naar het nieuws dat Iran raketten had afgevuurd op Amerikaanse militaire doelen in Qatar. Dat de olieprijs daarop echter met ruim 7% kelderde, had je waarschijnlijk niet verwacht.
Wapenstilstand na ‘symbolische’ vergeldingsaanval Iran
De aanval van Iran op Qatar was echter ruim van tevoren aangekondigd, de raketten werden onderschept en de actie bleek vooral bedoeld voor de bühne: een symbolische vergelding voor de Amerikaanse bombardementen op Iraanse nucleaire installaties een dag eerder. Er was bovendien geen aanval op olie-installaties in de regio. En hoewel er dreiging is dat Iran de Straat van Hormuz zou afsluiten, zou dat economisch gezien neerkomen op zelfdestructie.
Kort na de Iraanse raketaanval op Qatar verklaarde president Trump dat er een wapenstilstand was tussen Iran en Israël. Dat bericht werd echter door beide landen ontkend, en de beschietingen gingen over en weer door. Inmiddels lijkt er, onder druk van Trump, toch een staakt-het-vuren tot stand te komen. We hopen dat het conflict voorlopig op pauze is gezet. Of het bestand stand houdt, zal de tijd leren.
Beurzen reageren positief, olieprijs daalt
De oude beurswijsheid “je moet kopen wanneer de kanonnen bulderen” blijkt nog steeds van kracht. De Israëlische beurs noteert op een recordniveau en de Aziatische beurzen stijgen vanochtend fors. Alleen oliespeculanten kijken met tranen in de ogen naar een steeds verder dalende olieprijs. De prijs van een vat olie daalt vanochtend met nog eens bijna 3% tot onder de $70. Zolang de olie- en gasaanvoer uit de regio niet in gevaar komt, blijft de impact van het conflict in het Midden-Oosten op de wereldeconomie verwaarloosbaar – zoals al tientallen jaren het geval is. Vooralsnog houden we daarom vast aan een onderwogen positie in energieaandelen, vanwege het wereldwijde overaanbod van olie.
Dollar verzwakt, rente daalt
‘Veilige havens’ worden vanochtend verlaten: de goudprijs daalt met 1,5% en de dollar verzwakt tot boven de $1,16 ten opzichte van de euro. Dit komt mede door uitspraken van twee Fed-bestuurders, die een renteverlaging volgende maand niet uitsluiten mits de inflatie verder afneemt. Een lagere olieprijs zou die inflatie verder kunnen drukken. Daarom daalden gisteren ook de rentes op Amerikaanse staatsobligaties. De tweejaarsrente zakte met 4 basispunten naar 3,86%, in anticipatie op een renteverlaging door de Fed. De tienjaarsrente daalde met 3 basispunten naar 4,35%, ondanks een hoger dan verwachte Amerikaanse inkoopmanagersindex. De inkoopmanagersindex gemeten door S&P Global daalde van 53 naar 52,8 punten, terwijl analisten rekenden op 52,2. De Amerikaanse economie draait dus beter dan verwacht.
Wall Street stijgt, Tesla (+8,2%) in de spotlight
Door de dalende olieprijs stonden olieaandelen (-2,5%) gisteravond onder druk op Wall Street. Alle andere sectoren eindigden in het groen, met duurzame consumentengoederen aan kop. Tesla steeg met ruim 8% na de langverwachte, zij het kleinschalige, introductie van robotaxi’s in Texas. De S&P 500-index steeg met bijna 1%, de Nasdaq met 0,9% en de Dow Jones met 0,9%.
AEX positief dankzij chippers en Prosus
Eerder op de dag sloten de Europese beurzen overwegend lager. De AEX-index was de positieve uitzondering met een winst van 0,9%, aangevoerd door Prosus (+3,3%) na goed ontvangen kwartaalcijfers. Ook de chippers ASML, ASMI en Besi stegen met meer dan 2%. De Stoxx Europe 600-index eindigde 0,3% lager, vooral door zorgen over het Midden-Oosten.
Macro-economische cijfers boden weinig aanleiding voor het negatieve sentiment. De inkoopmanagersindex van de eurozone bleef deze maand staan op 50,2 punten (50,4 verwacht), wat duidt op stagnerende groei, maar geen krimp. De rentes op eurostaatsobligaties daalden licht in een voorzichtige ‘risk-off’-stemming.
Positieve stemming in Azië
Zoals gezegd heerst er vanmorgen een ‘risk-on’-stemming op de Aziatische beurzen. Hoop op een blijvend staakt-het-vuren tussen Israël en Iran en minder dreiging voor de olieaanvoer zorgen voor optimisme. De Nikkei-index stijgt 1,1%`in Tokio, de Hang Seng-index klimt 1,9% in Hongkong en in Shanghai staat de CSI 300-index 1,1% hoger. De beurs van Taiwan sloot 2% hoger en de Kospi-index in Seoel is de uitblinker met een stijging van 2,8%.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanochtend tussen de 0,8% en 1,2% hoger, wat wijst op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting circa 1,4% hoger openen. Dit betekent niet dat de markten in een rechte lijn omhoog zullen gaan, periodes van verhoogde volatiliteit blijven waarschijnlijk. Vergeet niet dat de VS nog met diverse landen en handelsblokken handelsakkoorden moet sluiten voordat de huidige pauzeperiode begin volgende maand afloopt.
Agenda van vandaag
- Ondernemersvertrouwen Duitsland (Ifo-index)
- Huizenprijscijfers VS
- Consumentenvertrouwen VS
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.