Beurs vandaag

VS vallen Iran aan ● markten houden zich koest ● chipaandelen onder druk

|
Terug naar overzicht

We hoefden niet lang te wachten op het antwoord van president Trump op de vraag of de VS zich zouden mengen in het conflict tussen Israël en Iran. Het bericht dat de VS met B2-bommenwerpers speciale 'bunkerbusters' op drie doelen in Iran hadden gedropt, kwam zondag al, in plaats van na twee weken. Drie nucleaire doelen zouden zijn verwoest, om zo te voorkomen dat Iran een kernbom kan ontwikkelen. Hierna volgde de oproep van Trump om nu vrede te stichten met Israël. Of dat gaat gebeuren is de grote vraag en lijkt niet erg waarschijnlijk. Dat het nog lang onrustig blijft in de regio is wel zeker. Met spanning wordt gewacht op de tegenreactie van Iran.

Beperkte impact op de aandelenbeurzen

De reactie op de beurzen is vanmorgen vooralsnog beperkt. De olieprijs noteert slechts 1% hoger op $78 per vat. Zal Iran de Straat van Hormuz afsluiten of niet? Die kans wordt door de markt als beperkt ingeschat, waardoor de olie- en gasexport vanuit de regio gewoon door kan gaan. Verder is de dollar iets sterker geworden tegenover de euro op 1,149, een typische ‘risk off’-beweging.

De koersdalingen op de Aziatische beurzen stellen vanmorgen niet veel voor. De Japanse Nikkei-index noteert 0,2% lager, de Hongkongse Hang Seng-index verliest 0,1% en de CSI 300-index levert 0,2% in. Alleen de beurs van Taiwan doet het minder goed, met een verlies van 1,4%. Zwaargewicht TSMC noteert bijna 3% lager op het bericht van vrijdagmiddag dat de VS strengere exportregels voor semiconductors zou willen instellen. De Kospi-index op de beurs van Zuid-Korea noteert op het moment van schrijven 0,3% lager. Van paniek is dus allerminst sprake.

Europese beurzen sloten vrijdag positief

Vrijdag eindigden de meeste Europese aandelenbeurzen nog in de plus. Bij hoge omzetten, vanwege de expiratie van opties en futures, sloot de Stoxx Europe 600-index met een winst van 0,13%. De Duitse DAX-index was met een winst van 1,3% de grootste positieve uitschieter. Beleggers waren er op dat moment nog van overtuigd dat Trump zou wachten met een aanval op Iran en hoopten op een politieke oplossing van het conflict. Koersen van Europese olieaandelen stonden onder druk door een lagere olieprijs (-2,3%) en chipaandelen zoals ASML (-0,4%), ASMI (-0,3%) en BE Semiconductors stonden in de laatste handelsuren voor het weekend onder druk door het eerder genoemde bericht over strengere Amerikaanse exportregels naar China. Bankaandelen (+0,8%) en beursgenoteerde vastgoedaandelen (+0,6%) presteerden vrijdag het beste.

Bij gebrek aan belangrijke macrocijfers was er weinig beweging op de obligatiemarkten. De Duitse tienjaarsrente sloot 1 basispunt lager op 2,52%. De euro werd 0,6% sterker op 1,152 tegenover de dollar, maar noteert vanmorgen zoals gezegd iets zwakker.

Op Wall Street heerst rust ondanks gierende onzekerheid

Onzekerheid overheerste vrijdag de stemming op Wall Street, waardoor er wat winst werd genomen. De S&P 500-index sloot 0,2% lager, de Nasdaq verloor 0,5%, mede door koersverlies bij chipaandelen. De Philadelphia Semiconductor-ndex eindigde 0,8% in het rood, terwijl de VIX-index, de angstgraadmeter van de S&P 500-index, 7% lager sloot op 20,6 punten. Van angst of paniek was dus echt geen sprake.

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 2 basispunten naar 4,38%, de tweejaarsrente daalde met 3 basispunten naar 3,91%, in reactie op een uitspraak van Fed-bestuurder Christopher Waller. Hij sluit een renteverlaging bij de komende vergadering in juli niet uit. Dat doen wij ook niet, maar die kans achten we minimaal. Mogelijke renteverlagingen worden steeds verder in de tijd verschoven omdat de Amerikaanse economie ondanks alles nog prima draait. Wij verwachten een renteverlaging pas in december.

Licht lagere openingen verwacht

De futures (termijncontracten) op de S&P 500-index noteren 0,2% lager, net als die op de Nasdaq 100-index. Geen paniek dus bij beleggers, en terecht. Schokken als gevolg van geopolitieke spanningen zijn meestal van hele korte duur, waarbij tussentijdse koersdalingen worden beschouwd als mooie koopmomenten. Vooralsnog houden wij dan ook vast aan onze beleggingsstrategie met een neutrale weging voor aandelen en obligaties. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,4% lager aan de nieuwe beursweek beginnen.

Agenda van vandaag

  • Inkoopmanagersindices uit de VS, het VK, Frankrijk, Duitsland en de eurozone

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.