Meer oorlog in het Midden-Oosten? ● aandelen VS maken pas op de plaats ● Europese aandelen stijgen nog wel
Beleggers hadden weinig macro-economische cijfers en ook nauwelijks bedrijfscijfers om tot zich te nemen, dus kregen markten niet veel richting vanuit die kant. De verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten lijkt bijvoorbeeld ook alweer grotendeels vergeten. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op het moment van schrijven ongeveer 3 basispunten hoger, op 4,51%. En de dollar die noteert vanmorgen 1,133 tegenover de euro, iets hoger dan het slot van gisteren.
Wat mogelijk wel wat richting kan geven is een rapport van CNN dat Israël op het punt zou staan om een aanval op Iraanse nucleaire installaties uit te voeren. Maar dat is iets dat geregeld terugkomt in het nieuws. De olieprijs steeg daarop wel met een kleine 2%. De ceo van Nvidia heeft tijdens een congres aangegeven dat het blokkeren van (zijn) chipsverkopen aan China averechts werkt, omdat China daardoor alleen maar meer wordt gedwongen om zelf chips te ontwerpen en dat daarmee een heel grote potentiële klant wegvalt. Ik heb zomaar het idee dat Amerikaans president Trump dat anders ziet…
Lagere opening van Wall Street verwacht
De futures (termijncontracten) op de verschillende Amerikaanse aandelenindices noteren ongeveer 0,4% lager en wijzen dus op een lagere opening van Wall Street. Na de op één na beste week van het jaar voor de S&P 500-index (+5,3%) lijkt dit vooral een week van wat winstnemingen te worden. Dat is een heel normaal patroon. Een aantal indices is, zoals we dat noemen, ‘overbought’ geraakt en moet even op adem komen.
Winstnemingen op Amerikaanse aandelen
Gisteren sloot de S&P 500-index (-0,4%) iets lager, met name door aandelen uit de sector informatietechnologie, die recente een sterke koersstijging hebben laten zien. De resultaten van Home Depot vielen niet mee, waar door de koers een paar procent daalde. De-escalatie van de handelsoorlog heeft daar afgelopen week duidelijk aan meegeholpen door optimisme bij beleggers, gesteund door meevallende kwartaalcijfers en redelijk goede vooruitzichten. De Nasdaq daalde ook 0,4%, de Dow sloot 0,3% lager.
Koersen Europese aandelen stijgen nog wel
Eerder op de dag sloot de Stoxx Europe 600-index met een winst van 0,7%. De de-escalatie van de handelsoorlog, met de tijdelijke wapenstilstand tussen de VS en China die aan het begin van vorige week werd aangekondigd, geeft wat hoop op een snel akkoord tussen de VS en de EU. De verwachting is dat de impact van de tarieven veel minder heftig zal uitpakken dan gevreesd. Hierbij moet worden opgemerkt dat er ondertussen al heel wat goed nieuws in de koersen zit van de Europese aandelen, die inmiddels redelijk duur geworden zijn. De koers van Vodafone steeg gisteren met ruim 7% na beter dan verwachte cijfers. Grootste stijger was het aandeel Ørsted, dat ruim 14% opveerde nadat een eerder opgeschort windmolenproject voor de Amerikaanse kust toch mag worden voortgezet.
Rentes op eurostaatsobligaties stegen dinsdag een paar basispunten. De Duitse tienjaarsrente ging met 2 basispunten naar 2,6% en beweegt al een tijdje in een redelijk nauwe bandbreedte — tussen de 2,9% en 2,4%. Dat zien we niet snel veranderen.
Optimisme op Aziatische beurzen
In Azië zijn overwegend groene cijfers te zien op dit moment. De Hongkongse Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 0,9% hoger, de beurzen van Shanghai en Shenzhen laten een kleinere plus zien. De stemming op de andere Aziatische beurzen is ook overwegend positief, ondanks de lagere futures op de Amerikaanse aandelenindices. De Nikkei-index koerst 0,3% lager, de Kospi-index staat 1% in de plus en de beurs van Taiwan is 1,5% hoger gesloten.
De futures op de Europese beurzen wijzen op een vrijwel ongewijzigde opening vandaag.
Agenda van vandaag
- Het aantal hypotheekaanvragen in de VS van de tweede week van mei
- Kwartaalcijfers van Medtronic, Lowe's en Target
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.