Beurs vandaag

Inflatie VS vertraagt verder ● grotere kans op renteverlagingen ● Nasdaq en S&P 500 bereiken nieuwe records

|
Terug naar overzicht

De van tevoren door sommigen als 'cruciaal' bestempelde Amerikaanse inflatiecijfers van april kwamen net iets gunstiger uit dan verwacht: de 'gewone' inflatie is vorige maand in de VS met 0,3% gestegen in vergelijking met maart, iets minder dan de verwachte +0,4%. Op jaarbasis was er een vertraging van 3,5% naar 3,4%, in lijn met de verwachting van analisten. De kerninflatie is vertraagd naar 0,3% op maandbasis (+0,3% verwacht) en op jaarbasis is deze vertraagd van 3,8% naar 3,6%, in overeenstemming met de verwachting van analisten en het laagste niveau in drie jaar tijd. Dit bevestigt dat de desinflatietrend in de VS niet is gebroken, zoals we hier al vaker hebben benadrukt, en vergroot de kans op een renteverlaging door de Fed.

Economie VS lijkt wat af te koelen

Die gedachte wordt versterkt door tegenvallende winkelverkoopcijfers van april (+0,0% tegenover +0,4% verwacht), wat wijst op een afkoelende economie. Dit zijn cijfers die het Goldilocks-scenario van een 'zachte landing' van de Amerikaanse economie bevestigen.

Direct na de publicatie van de cijfers was er geen sprake van vuurwerk - het duurde even voordat het feestje op Wall Street op gang kwam. Rentes op Amerikaanse staatsobligaties daalden uiteindelijk flink. De tweejaarsrente met 9 basispunten, naar 4,72%, de tienjaarsrente met 10 basispunten, naar 4,34%. De markt prijst voor dit jaar nu twee renteverlagingen van in totaal 50 basispunten in, te beginnen in september. Wij gaan er nog steeds vanuit dat het er drie zullen worden. Goed nieuws voor obligatiebeleggers, maar ook voor aandelenbeleggers: een lagere prijs van geld (= lagere rente) betekent hogere waarderingen voor toekomstige winsten, wat gunstig is voor veel groeibedrijven. Lagere rentes zijn ook gunstig voor bedrijven die (relatief) ruim gefinancierd zijn met vreemd vermogen, denk aan vastgoedbedrijven en small- en midcap bedrijven.

Nasdaq en S&P 500 bereiken weer eens nieuw record

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Nasdaq gisteren 1,4% omhoog knalde naar een nieuw all-time high en beursgenoteerde vastgoedaandelen (+1,7%) in trek waren. De S&P 500-index boekte een winst van 1,2% en sloot ook op een recordstand, de Dow pluste 0,9%. De dollar verzwakte 0,5% naar 1,087 tegenover de euro. Een typische risk-on beweging. De MOVE-index dook 12% omlaag naar onder de 94 punten en de VIX-index daalde met 7%.

Beleggers hebben uitstekende vooruitzichten

Vooralsnog zijn er voor beleggers weinig wolken aan de lucht te bekennen. Voor de 'intellectuelen' die al tijden in hun regenpak waarschuwen voor slecht weer op de beurzen zijn het zure tijden en kijken met lede ogen naar de rally. Misschien voor hun klanten zaak om eens naar de behaalde rendementen te kijken van deze 'slimme' beleggers. Met andermans geld gokken op een correctie heeft helemaal niets met beleggen te maken. Net zo goed als 'pumping en dumping' van meme-stocks zoals Gamestop (-19%) en AMC Entertainment (-20%). In de Podcast Blik op de beursweek #54 hoor je hier meer over.

Vrijwel alle Europese indices in de plus

Op de Europese beurzen kon het feestje op Wall Street tot het luiden van de slotbel om 17.30 uur worden meegevierd. Vrijwel alle Europese beurzen eindigden gisteren in de plus. Alleen de Noorse OMX index (-0,2%), met daarin veel olieaandelen, eindigde in de min. De Stoxx Europe 600-index steeg met 0,6% naar een nieuwe recordstand. Rentes op eurostaatsobligaties daalden na de meevallende Amerikaanse inflatiecijfers nog sterker dan de rentes in de VS. De Duitse tienjaarsrente daalde met 13 basispunten naar 2,42%. Beursgenoteerde vastgoedaandelen (+3,6%) waren gevraag en hebben nog wel wat in te halen. Alleen aandelen uit de sector energie (-1,3%) eindigden in de min, mede door een winstwaarschuwing van het Finse Neste (-14,9%).

Wereldeconomie draait niet snel maar ook niet langzaam

Op de Aziatische beurzen zie ik vanmorgen vrijwel alleen maar groen koersen oplichten. De rally op Wall Street krijgt zoals verwacht een vervolg in de rest van de wereld nu we gisteren bevestiging van het Goldilocks-scenario hebben gekregen. De wereldeconomie draait niet te snel maar ook niet te langzaam en we hebben (een reeks van) renteverlagingen door centrale banken in het vooruitzicht. Beter kun je als belegger niet hebben. Winstgroeiverwachtingen worden opwaarts bijgesteld en waarderingen kunnen met lager rentes nog iets verder omhoog. Een zwakkere dollar is bovendien gunstig voor opkomende markten. Natuurlijk zal er zo nu en dan een correctie zijn wanneer beleggers te euforisch zijn en cijfers iets tegenvallen. Zover is het echter nog niet en is het niet te laat om je bij het beursfeest aan te sluiten.

Ondanks, of juist dankzij, tegenvallende Japanse eerste kwartaalgroeicijfers (-0,5% tegenover -0,3% verwacht, kwartaal op kwartaal) noteert de Nikkei-index 1,2% hoger. Tegenvallende groeicijfers verkleinen de kans op een volgende rentverhoging door de Bank of Japan. De Hang Seng-index koerst na een vrije dag 1,9% hoger. De Hang Seng China Enterprise-index plust nog eens 2,2% en staat dit jaar op een winst van ruim 21% (in euro's). Chinese beleggers kunnen nu pas reageren op het bericht van gisteren dat de Chinese overheid leegstaande huizen wil gaan opkopen. Een index van Chinese vastgoedontwikkelaars noteert 13% hoger. Het kan verkeren. De beurzen op het vasteland van China noteren rond de 0,5% hoger, de beurs van Taiwan is 0,7% hoger gesloten, net als de Kospi-index.

Agenda van vandaag

  • Wekelijkse ww-aanvragen in de VS
  • Amerikaanse huizenmarktcijfers
  • Kwartaalcijfers van Snam, BT Group, Wienerberger, Walmart, Deere & Co, Siemens, Deutsche Telekom, Swiss Re en Applied Materials

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.