Beurs vandaag

Staakt-het-vuren in de handelsoorlog ● rente langer hoog ● chippies stijgen met 6% tot 8%

|
Terug naar overzicht

Op het moment dat de Europese beurzen begonnen aan een nieuwe handelsweek kwam er gisterochtend om 9 uur witte rook uit Zwitserland. De vertegenwoordigers van de VS en China zijn afgelopen weekend tot een staakt-het-vuren gekomen in de handelsoorlog. De heffingen worden voor een periode van 90 dagen verlaagd van 145% naar 30% voor Chinese goederen die worden geëxporteerd naar de VS. Amerikaanse goederen worden in China belast met een heffing van 10% in plaats van de eerdere 125%. Dat is een betere uitkomst dan analisten en beleggers van tevoren hadden verwacht. De komende tijd wordt er met wederzijds respect verder onderhandeld om tot een echte 'deal' te komen.

Veel scepsis is bij analisten en beurscommentatoren

Dit betekent dat de kou uit de lucht is en de komende drie maanden veel goederen zullen worden besteld door beide landen, vooruitlopend op mogelijk weer een verhóging van de heffingen. De angst voor een aanstaande recessie neemt hiermee wel af, wat betekent dat de beleidsrente in de VS niet spoedig zal worden verlaagd en grote stimuleringsmaatregelen in China voorlopig niet worden verwacht. Hoewel er nog steeds onzekerheid blijft over het in stand houden van het voorlopige akkoord, is het een grote opluchting voor beleggers. Onzekerheid zal er immers altijd over van alles zijn, daarom kun je als belegger ook een risicopremie verdienen. En als ik dan lees dat er nog steeds veel scepsis is bij analisten en beurscommentatoren, weten we ook dat er nog veel beleggers verkeerd zijn gepositioneerd en de rally in de afgelopen maand volledig hebben gemist. Die moeten nog als een haas (bij)kopen. Dit betekent dat iedere volgende dip in de beurskoersen zal worden gebruikt om te kopen.

Beleggers reageren opgelucht ondanks alle onzekerheden

In reactie op het goede nieuws uit Zwitserland zagen we gisteren een typische ‘risk on’-beweging: Europese aandelenbeurzen schoten omhoog, koersen van veilig geachte staatsobligaties daalden waardoor rentes stegen, de prijs van goud daalde (-3%) en beleggers ruilden defensieve aandelensectoren zoals nutsbedrijven (-1,7%) en dagelijkse consumentengoederen (-0,9%) voor groeisectoren zoals IT (+3,6%) en duurzame consumentengoederen. Op de beurs in Amsterdam stegen de chippies ASML, Besi en ASMI met 6% tot bijna 8% in de verwachting dat exportrestricties op semiconductors zullen worden versoepeld en de groei van AI door zal gaan.

In Parijs steeg de koers van luxebedrijf LVMH met 7% in de verwachting dat de de-escalatie van de handelsoorlog zal leiden tot hogere bestedingen door consumenten. Ook koersen van Europese autofabrikanten veerden om dezelfde reden en lagere importheffingen sterk op. Het aandeel Stellantis steeg op de beurs in Milaan met bijna 7%.

Aandelen defensiebedrijven onder druk

Opvallende dalers vonden we bij de Europese defensieaandelen. Hoop op een mogelijk staakt-het-vuren in de Oekraïne-oorlog en iets van een begin van vrede, zette de koersen van onder andere Rheinmetall (-5,9%) en Leonardo (-4,3%) onder druk. Goed nieuws, zou ik zeggen. De Stoxx Europe 600-index steeg met 1,2% naar het hoogste niveau sinds 27 maart. Daarmee is het hele verlies sinds 'Liberation Day' weer goedgemaakt. De DAX-index (+0,3%) sloot in Frankfurt op een nieuw all-time high.

Rentes stegen over een brede linie

Rentes op staatsobligaties stegen over een brede linie. Beleggers verlieten de veilige havens om meer risico te nemen. De Duitse tweejaarsrente steeg met 13 basispunten naar 1,91%, de tienjaarsrente steeg met 9 basispunten naar 2,65% in de verwachting dat de ECB geen haast zal maken om de beleidsrente verder te verlagen wanneer de economische groei weer wat aantrekt door de de-escalatie van de handelsoorlog. Er moet echter nog wel een akkoord worden gesloten tussen de VS en de EU. Risicopremies op bedrijfsobligaties daalden, de olieprijs veerde iets op en de euro verzwakte 1,5% naar 1,109 tegenover de dollar. Alles in zoals gezegd een typische ‘risk on’-beweging.

Ook Amerikaanse beleggers reageren opgetogen

Op Wall Street waren beleggers gisteren niet minder enthousiast over de positieve ontwikkeling in de handelsoorlog tussen de VS en China. De Nasdaq 100-index steeg met 4%, waarmee het in een ‘bull market’ is beland. Sinds het vorige dieptepunt op 8 april is de index van Amerikaanse techaandelen met meer dan 20%(!) gestegen. Rond dat moment hebben wij in onze beleggingsstrategieën juist aandelen bijgekocht. Dat pakt tot nu toe prima uit. De S&P 500-index boekte een winst van 3,3% onder aanvoering van aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+5,7%) en IT (+4,7%). Alleen aandelen uit de sector nutsbedrijven (-0,7%) eindigden in de min. De S&P 500-index is nu weer terug op het niveau van begin maart. De Magnificent 7-index steeg met 5,7%, de Philadelphia semiconductor index met 7%. De belangstelling voor groeiaandelen is weer terug van nooit weggeweest. Analisten vallen nu over elkaar heen om de recent verlaagde koersdoelen weer te verhogen. Je weet inmiddels wel hoe ik over analisten denk…

Kans op een recessie in de VS neemt af

Nu de kans op een Amerikaanse recessie lijkt te zijn afgenomen, betekent dit ook dat de Amerikaanse centrale bank (‘de Fed’) waarschijnlijk niet snel de beleidsrente hoeft te verlagen. De markt prijst nu pas een mogelijke renteverlaging van 0,25% in voor september en nog maar iets meer dan twee renteverlagingen voor heel 2025. Die verwachtingen zijn overigens net zo veranderlijk als het weer, dat kan dus snel weer veranderen bij een volgend macrocijfer. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg gisteren met 12 basispunten in anticipatie op minder renteverlagingen door de Fed. De tienjaarsrente steeg met 9 basispunten naar 4,47%. We verwachten dat deze de komende tijd rond dit niveau zal blijven schommelen. De VIX-index daalde gisteren met maar liefst 16% tot net boven de 18 punten. De angstgraadmeter daalt bijna net zo snel als hij vorige maand steeg. Een hoge stand van deze volatiliteitsindex is altijd een goed koopmoment geweest. Het herstel van de Amerikaanse aandelenbeurzen zal niet in één rechte lijn gebeuren, na een forse koersstijging volgt normaal gesproken ook weer iets van een correctie. Dat biedt dan weer nieuwe kansen.

Meeste Aziatische beurzen in de plus

In navolging van de rally op Wall Street staan de meeste Aziatische beurzen vanmorgen in de plus. Op het moment van schrijven staat de Nikkei index (+1,8%) voor de dertiende (!) dag op rij in de plus. De beurs van Taiwan is 1% hoger gesloten, de beurs van Zuid-Korea is onveranderd gesloten. De CSI 300-index noteert 0,2% hoger terwijl de Hang Seng-index 1,5% lager noteert. Op de beurs in Hongkong wordt wat winst genomen in de verwachting dat de Chinese regering nu minder snel met extra stimuleringsmaatregelen zal komen. Het lijkt me dat de de-escalatie van de handelsoorlog met de VS veel zwaarder weegt.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,4% lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. Niet vreemd na de sterke stijging van gisteren. De Europese aandelenbeurzen zullen vanmorgen naar verwachting vlak tot licht lager van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Vertrouwensindex van MKB-bedrijven in de VS
  • Amerikaanse inflatiecijfers van april
  • Kwartaalcijfers van onder andere Bayer, A2A, Munich Re, Hannover Re, K+S en Ferrovial

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.