Beurs vandaag

Beste beursweek sinds januari ● sterk cijferseizoen VS ● inflatiecijfers VS a.s. woensdag

|
Terug naar overzicht

Veel beleggers genoten vanaf Hemelvaartsdag van een lang weekend, waardoor de omzetten op de Europese beurzen vrijdag duidelijk onder het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen lagen. Ook zonder hoge omzetten wisten vrijwel alle Europese aandelenbeurzen de weg omhoog voort te zetten.

Beste Europese beursweek sinds januari

De Stoxx Europe 600-index bereikte vrijdag met een winst van 0,8% een nieuwe recordstand. De positieve beursweek werd afgesloten met een winst van per saldo 3%, de beste week sinds januari. Meevallende kwartaalcijfers en de hoop op renteverlagingen door de Amerikaanse en Europese centrale bank steunde het sentiment. Vrijdag presenteerde onder andere de in Londen genoteerde bouwmaterialenproducent CRH (+5,2%) beter dan verwachte cijfers en positieve vooruitzichten. Het sentiment op de Britse beurs kreeg ook steun van een meevallend groeicijfer. De Britse economie is in het eerste kwartaal met 0,6% gegroeid (+0,4% verwacht) en is daarmee uit de recessie. De FTSE 100-index steeg in Londen met 0,6% naar een nieuw record. Met uitzondering van vastgoedaandelen (-0,5%) eindigden alle Europese aandelensectoren vrijdag hoger. De rentes op eurostaatsobligaties liepen licht op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 2 basispunten naar 2,52%.

Sterk cijferseizoen in de VS

Ook de omzetten op Wall Street lagen vrijdag zo'n 20% onder het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen. Desondanks sloot de S&P 500-index vrijdag 0,2% hoger en bracht daarmee de weekwinst op 1,9%. Het was de derde weekwinst op rij. De Nasdaq-index sloot met een kleine min, de Dow Jones Industrial-index steeg 0,3%. Een daling van de vertrouwensindex van de universiteit van Michigan naar het laagste niveau in zes maanden kon de positieve stemming niet drukken. Steeds meer Amerikanen blijken zich volgens de enquête van de universiteit druk te maken over de aanhoudende inflatie en een afkoelende arbeidsmarkt. Intussen presteren Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven veel beter dan verwachte kwartaalcijfers. De winstverwachtingen van de 459 bedrijven uit de S&P 500-index die tot nu toe hun cijfers hebben gepresenteerd, zijn door 79% van hen met gemiddeld 8,4% overtroffen. Dat is de hoogste 'beat' in ten minste twee jaar en leidt tot opwaartse bijstellingen van de winstverwachtingen door analisten.

Beleggers in afwachting van inflatiecijfers VS

De nieuwe handelsweek is vanmorgen in Azië gemengd begonnen. Beleggers zijn in afwachting van nieuwe impulsen, die later deze week worden verwacht van onder andere de Amerikaanse inflatiecijfers van april. Die worden aanstaande woensdag bekendgemaakt. De Nikkei-index koerst vanmorgen in Tokio 0,1% lager en in Seoel daalt de Kospi-index 0,2%. De beurs van Taiwan plust echter 0,7% en in Hongkong staat de Hang Seng-index op een winst van 0,5%. De beurs van Shanghai staat 0,4% lager.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting ook licht hoger van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Vandaag geen belangrijke cijfers

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.