Nieuwe beursweek begint goed ● Duitsland is duur ● niet negatief over de VS
Afgelopen weekend werd in Zwitserland druk overleg gevoerd tussen de VS en China. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is er aanzienlijke vooruitgang geboekt in de handelsbesprekingen en wordt er naar verwachting vandaag nog een gezamenlijke verklaring gepresenteerd. Volgens de media wordt er gesproken over een verlaging van de importheffingen naar mogelijk rond de 60%, of misschien zelfs daaronder.
Goed begin van nieuwe beursweek in Azië
Een snel handelsakkoord tussen China en de VS zou heel goed nieuws zijn voor de wereld en de financiële markten. In reactie op de positieve ontwikkelingen staan vanmorgen vrijwel alle Aziatische beurzen in het groen. De Hang Seng-index (+1,4%) stijgt in Hongkong voor de achtste dag op rij, de beste reeks in een jaar. De CSI 300-index koerst in Shanghai 1% hoger en de beurs van Taiwan staat op een winst van 1%. De Kospi-index noteert in Seoel 0,6% hoger. In Tokio staat de Nikkei-index op een winst van 0,4%. En zo zijn vrijwel alle beurzen weer hersteld van de daling kort na 'Liberation Day' op 2 april. Wat nog maar eens bevestigt dat je bij koersdalingen niet in paniek moet raken, rustig moet blijven zitten en scherp moet zijn op kansen die zich voordoen.
Mogelijk gesprek tussen Zelensky en Poetin
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen tussen de 1% (Dow Jones) en 2% (Nasdaq 100-index) hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. Beleggers die de herstelrally hebben gemist, moeten ‘gedwongen’ (bij)kopen om niet verder achterop te raken, wat de beurzen verder omhoog zal stuwen. De Europese aandelenbeurzen zullen vanmorgen naar verwachting rond de 0,8% hoger openen. Naast het positieve nieuws rond de handelsoorlog, vindt er mogelijk donderdag een ontmoeting plaats tussen de presidenten Zelensky en Poetin om te onderhandleen over het einde van de oorlog. Dit gesprek zou moeten plaatsvinden in Turkije, dat als bemiddelaar optreedt. Verder is er een staakt-het-vuren bereikt tussen India en Pakistan. Stuk voor stuk ontwikkelingen die het sentiment positief beïnvloeden.
Duitse beurs is behoorlijk duur geworden
Afgelopen vrijdag eindigden de meeste Europese aandelenbeurzen ook al in het groen, in afwachting van de handelsbesprekingen tussen de VS en China. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,4%. De Duitse DAX-index steeg met 0,6% naar een nieuwe recordstand. Op de huidige stand is de Duitse beurs wel behoorlijk duur geworden, ook in vergelijking met andere Europese beurzen. Olieaandelen (+1,8%) presteerden vrijdag het beste, in reactie op een herstel van de olieprijs (+1,7%). Positieve ontwikkelingen in de handelsoorlog zijn gunstig voor de wereldwijde economie en de vraag naar olie. Alleen aandelen uit de sector industriegoederen (-0,1%) eindigden vrijdag lager.
Dollar kan iets herstellen
De rentes op eurostaatsobligaties stegen op de laatste dag van de handelsweek licht. De euro werd vrijdag nog 0,2% sterker op $1,125 tegenover de dollar, maar noteerde vanmorgen al even onder de $1,12. Bij een gunstig verloop van de handelsbesprekingen zal de vraag naar Amerikaanse beleggingen toenemen, en dus ook de vraag naar dollars. De dollar kan nog wel wat steun gebruiken; die noteert dit jaar immers nog bijna 9% lager tegenover de euro. Voor ons, als eurobeleggers in de VS, zou dat positief zijn voor het rendement.
Wij zijn niet zo negatief over de VS
Op Wall Street maakten beleggers vrijdag een pas op de plaats in afwachting van de handelsbesprekingen met China. De S&P 500-index (-0,1%) sloot met een kleine min, de Nasdaq eindigde onveranderd en de Dow Jones-index eindigde 0,3% lager. De Amerikaanse tienjaarsrente eindigde onveranderd op 4,38%.
Veel analisten en economen zijn niet heel enthousiast over de afloop van de handelsbesprekingen en de Amerikaanse economie. Nu houden wij ook wel rekening met een groeivertraging in de VS, maar daar staat tegenover dat de centrale bank, de Fed, naar verwachting later dit jaar de beleidsrente zal verlagen en president Trump de belastingen gaat verlagen. Bovendien zijn veel Amerikaanse bedrijven die genoteerd zijn op Wall Street internationaal georiënteerd en niet alleen afhankelijk van de VS. Daarnaast verwachten we dat de snelle groei van artificiële intelligentie (AI) zal aanhouden en IT-bedrijven hiervan zullen blijven profiteren. En de grootste en beste techbedrijven vinden we toch echt op de Amerikaanse beurzen. Je begrijpt: wij zijn niet zo negatief over de VS en techaandelen.
Agenda van vandaag
- Kwantaalcijfers van onder andere Unicredit, Evonik, Hochtief en Simon Property Group
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.