Beurs vandaag

VS en VK sluiten handelsovereenkomst ● Trump wil chips-exportregels versoepelen ● ‘risk on’-stemming op de beurzen

|
Terug naar overzicht

Witte rook in Rome: de Amerikaanse kardinaal Robert Prevost is gekozen tot nieuwe paus. Hij noemt zichzelf Leo XIV, is ‘pas’ 69 jaar oud en wordt gezien als een bruggenbouwer tussen progressieve en conservatieve katholieke leiders. Het is de eerste Amerikaanse paus ooit, en zijn verkiezing wordt als een verrassing beschouwd. We wensen hem veel succes.

VS en het VK sluiten handelsovereenkomst

Die andere bekende Amerikaan is eerder een bruggensloper dan een bruggenbouwer. Ik heb het natuurlijk over president Trump. Toch valt er ook over hem goed nieuws te melden. Zoals gisterochtend al uitlekte, was er gisteravond ook ‘witte rook’ in Londen: de VS heeft een handelsakkoord gesloten met het Verenigd Koninkrijk. De door beide partijen als ‘fantastisch’ bestempelde deal houdt in dat de 10% importheffing voor Britse goederen blijft bestaan. Voor maximaal 100.000 Britse auto’s wordt het tarief verlaagd van 27,5% naar 10%. Voor vliegtuigmotoren, staal en aluminium worden geen heffingen meer betaald. Hoewel je kunt discussiëren over het succes van de deal, is het resultaat dat de tarieven zijn verlaagd ten opzichte van de niveaus die op ‘Liberation Day’ (2 april) door Trump werden gepresenteerd. Het wachten is nu op volgende deals met andere grote landen, die volgens Trump snel kunnen worden bereikt. Hij adviseerde gisteren via zijn eigen socialmediakanaal om aandelen te kopen. Dat riekt een beetje naar voorkennis, in aanloop naar de onderhandelingen tussen de VS en China die dit weekend in Zwitserland plaatsvinden.

Soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend

De les die we tot nu toe hebben geleerd, is dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend. En dat een mens het meest lijdt onder het lijden dat hij vreest. Uiteindelijk blijft de wereld gewoon doordraaien, blijven we geld verdienen en uitgeven — ook met Trump. Ja, er zal economische schade zijn door de handelsoorlog, maar (veel?) minder dan een maand geleden werd gevreesd.

In de nieuwste aflevering van de podcast Blik op de beursweek #89 bespreken we weer de recente ontwikkelingen op de financiële markten. De rust lijkt teruggekeerd op de beurzen, met koersen die zijn hersteld naar het niveau van vóór de beruchte Liberation Day. Toch is het altijd verstandig om de markten in de gaten te houden — en dat doen we dus ook. Zo was daar het rentebesluit van de Federal Reserve én van de Bank of England. Er was een valse start voor de nieuwe Duitse bondskanselier, en ondertussen ging het cijferseizoen ook gewoon door.

Hoop op een ‘soepeler’ akkoord tussen de VS en EU

In aanloop naar het aangekondigde handelsakkoord tussen de VS en het VK was de stemming op de meeste Europese aandelenbeurzen positief. De-escalatie van de handelsoorlog, met lagere dan de initiële tarieven, biedt ook hoop op soepelere voorwaarden in een mogelijk akkoord tussen de VS en de EU.

De Stoxx Europe 600-index sloot met een plus van 0,4%. Aandelenkoersen van Europese chipbedrijven, waaronder ASML, ASMI en BE Semiconductor, stegen op het nieuws dat Trump van plan is de exportregels voor chips te versoepelen voor een aantal landen. Opvallend was dat de FTSE 100-index in Londen voorafgaand aan de officiële bekendmaking van de deal 0,3% lager sloot. Dat kan mede worden verklaard door het rentebesluit van de Bank of England. Die heeft de beleidsrente gisteren, zoals verwacht, met een ‘kwartje’ (0,25%) verlaagd van 4,5% naar 4,25%, maar hintte nog niet op een snelle volgende renteverlaging. De toelichting op het rentebesluit was iets minder dovish dan gehoopt, waarop de rentes op Britse staatsobligaties opliepen. Rentes op eurostaatsobligaties werden mee omhoog getrokken en stegen in een ‘risk on’-beweging. De Duitse tienjaarsrente steeg met 6 basispunten naar 2,54%.

Duurzame consumentengoederen trekken de kar

Hoop op spoedige ‘deals’ met andere landen, waaronder China, leidde gisteren tot een optimistische stemming op Wall Street. De S&P 500-index (+0,65%) steeg voor de tweede dag op rij, onder aanvoering van aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+1,4%), gevolgd door industriegoederen (+1,34%). Meer defensieve sectoren zoals gezondheidszorg (-0,9%) en nutsbedrijven (-0,9%) eindigden onderaan. Dat Amerikaanse beleggers bereid zijn meer risico te nemen, blijkt onder andere uit het feit dat een index van niet-winstgevende techbedrijven gisteren bijna 4% steeg. De Russell 2000-index van Amerikaanse mid- en smallcap-aandelen pluste 1,9%. De Nasdaq steeg ruim 1% en de Dow Jones Industrial-index eindigde 0,6% hoger. De dollar werd ruim 1% sterker tegenover de euro, op 1,123. Goed nieuws voor ons als eurobeleggers met grote belangen op de Amerikaanse aandelenbeurzen.

Zo zie je maar weer dat sentiment snel kan draaien. Zo dreigt de dollar te ‘vallen’ en zo wordt de greenback net zo gemakkelijk weer gekocht. Weer een les om je niet gek te laten maken door al het ‘nieuws’, dat in 95% van de gevallen niets meer is dan ruis. De VIX-index (-4,5%) en de MOVE-index (-1,2%) daalden gisteren verder, wat ruimte geeft voor verdere koersstijgingen.

Veilige staatsobligaties worden weer ingeruild voor aandelen

In navolging van hogere rentes in Europa stegen gisteren ook de rentes op Amerikaanse staatsobligaties. De tienjaarsrente steeg met 11 basispunten naar 4,38%. Veilige staatsobligaties werden ingeruild voor meer risicovolle beleggingscategorieën, waaronder aandelen. We verwachten dat deze beweging nog wel even kan aanhouden, mits er snel andere handelsdeals worden gesloten.

Chinese export flink in de plus

De Chinese export is in april met 8% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat is veel meer dan de verwachte +2%, maar net iets minder dan de +12,4% in maart. Aan het einde van het eerste kwartaal werd er al voorgesorteerd op de importheffingen en werden orders voor Chinese goederen naar voren gehaald. Het was dan ook de verwachting dat de export in april veel minder sterk zou groeien. Dat gebeurde ondanks de 21% daling van de export naar de VS ten opzichte van vorig jaar. Er werd vorige maand veel meer geëxporteerd naar andere Aziatische landen (+20%) en de EU (+8%). De Chinese import daalde vorige maand met 0,2%, een het was een veel kleinere daling dan de verwachte -6%. Tot nu toe valt de impact van de handelsoorlog op de Chinese handel dus nog wel mee. Toch zou het fijn zijn als er binnenkort (dit weekend?) een de-escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China plaatsvindt.

In reactie op de cijfers noteert de Hang Seng-index in Hongkong op het moment van schrijven 0,3% hoger. De CSI 300-index noteert echter 0,1% lager. De Nikkei-index plust 1,7%, gedreven door hoop op een snelle deal met de VS. De beurs van Taiwan is 1,8% hoger gesloten, de Kospi-index staat onveranderd.

Beurzen zullen naar verwachting hoger openen

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De ‘pain trade’ is omhoog. Beleggers die de herstelrally hebben gemist, moeten ‘gedwongen’ (bij)kopen om niet verder achter te blijven. De Europese aandelenbeurzen zullen vanmorgen naar verwachting rond de 0,4% hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Cijfers over de industriële productie in Nederland en Italië
  • Kwantaalcijfers van Sonova, Commerzbank, Banca Generali en EDP

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.