Fed laat rente ongemoeid ● chipaandelen gewild ● handelsdeal op komst
De Amerikaanse centrale bank, de Fed, heeft gisteravond de beleidsrente onveranderd gelaten in een bandbreedte van 4,25-4,50%. Het besluit was unaniem. In de aansluitende toelichting verklaarde voorzitter Powell dat er risico's zijn voor oplopende inflatie als gevolg van de handelsoorlog, maar dat er tegelijkertijd ook een risico is op stijgende werkloosheid in de VS. Vooralsnog zijn er echter geen duidelijke signalen die één kant op wijzen, waardoor de geldkraan niet verder wordt opengedraaid. Dat zal Trump niet leuk vinden. Wij verwachten dat de Fed in juli de rente zal verlagen, maar dat zou ook zomaar eens in september kunnen zijn. De Amerikaanse economie draait nu simpelweg nog te goed. Als beleggers zien wij liever een goed draaiende economie, dan renteverlagingen in reactie op een sterke groeivertraging en oplopende werkloosheid.
Chipaandelen duwen Wall Street omhoog
Beleggers reageerden gisteravond lauw op het besluit van de Fed. De aandelenbeurzen vonden pas laat in de handel de weg omhoog, op het bericht dat Trump de door Biden ingestelde handelsrestricties voor halfgeleiders zou willen herzien. Dit leidde tot hogere koersen voor chipaandelen en trok andere aandelen mee omhoog. Het aandeel Nvidia steeg 3,1%, de Philadelphia Semiconductor-index pluste 1,7%. De Nasdaq boekte een winst van 0,3%, ondanks een koersverlies van ruim 7% voor Alphabet, het moederbedrijf van onder andere Google, op het bericht dat Apple mogelijk zijn eigen AI-model wil toepassen in de Safaribrowser. Hierdoor bestaat de kans dat Google als standaard zoekmachine op de iPhone wordt verdrongen. Apple sloot ruim 1% lager. De S&P 500-index sloot na een eindsprint 0,4% hoger, de Dow pluste 0,7%. Opvallende stijger was het aandeel Walt Disney (+10,8%) dankzij sterke kwartaalcijfers en vooruitzichten. Het bedrijf verhoogde de winstverwachting voor heel 2025.
Sterk kwartaalcijferseizoen in de VS
Van de 429 bedrijven uit de S&P 500-index die tot nu toe kwartaalcijfers hebben gepresenteerd, heeft 77% de winstverwachting met gemiddeld 8,5% overtroffen. De gerealiseerde winstgroei staat nu op ruim 12%, veel hoger dan de verwachte +7% aan het begin van het kwartaalcijferseizoen. De winsten van Amerikaanse bedrijven zijn in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld uitstekend geweest, ondanks een negatieve economische groei. Het groeicijfer werd sterk vertekend door de extreem negatieve bijdrage van het handelstekort. De economie en winsten van bedrijven gaan dus niet altijd gelijk op. Winsten en aandelenkoersen wel. Anders gezegd: aandelenbeurzen zijn slechte voorspellers van de economie.
Eerste grote handelsdeal op komst
In reactie op het alom verwachte rentebesluit van de Fed was er weinig beweging op de obligatiemarkt. De tweejaarsrente daalde met 1 basispunt naar 3,78%, de tienjaarsrente daalde met 3 basispunten naar 4,27%. De dollar sloot gisteren onveranderd op $1,135 tegenover de euro. Vanmorgen staat de ‘greenback’ op $1,130 op het nieuws dat de VS, volgens Trump, binnenkort een 'major' handelsdeal zal aankondigen met een belangrijke partner. Verwacht wordt dat het om een deal met het Verenigd Koninkrijk zal gaan. En zo zullen er naar onze verwachting steeds meer deals worden gesloten, waardoor de angst voor een recessie in de VS verder zal afnemen. De VIX, een index die de impliciete volatiliteit in de S&P 500-index weergeeft, daalde met bijna 5% naar 23,5 punten. De MOVE-index, de volatiliteitsindex van Amerikaanse staatsobligaties, daalde met bijna 6% tot onder de 100 punten, het laagste niveau sinds eind maart. Dit betekent dat de aandelenkoersen op Wall Street verder kunnen herstellen en dat analisten hun (winstgroei)verwachtingen naar boven kunnen bijstellen.
Einde aan Europese outperformance?
De meeste Europese aandelenbeurzen eindigden gisteren in de min. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,5% lager. Aandelen uit de sector gezondheidszorg (-1,7%) daalden gemiddeld het sterkst, na tegenvallende vooruitzichten van Novo Nordisk (+1,2%), angst voor importheffingen op medicijnen en een strenger beleid onder de vaccin-kritische Vinay Prasad, het nieuw aangewezen hoofd van het Amerikaanse Center for Biologics and Research. Aan de outperformance van Europese aandelen ten opzichte Amerikaanse aandelen lijkt langzamerhand een einde te komen. Europese aandelen zijn de afgelopen maanden duurder geworden (hogere koers-winstverhouding), terwijl Amerikaanse aandelen goedkoper zijn geworden. De hoogste winstgroei verwachten we de komende jaren toch echt in de VS en niet in Europa. In een voorzichtige ‘risk-off’-beweging daalde de Duitse tienjaarsrente met 6 basispunten naar 2,48%.
Aziatische beurzen kleuren groen
De hoop op snelle deals tussen de VS en belangrijke handelspartners geeft beleggers vanmorgen moed. De meeste Aziatische beurzen kleuren vanmorgen dan ook groen. De Nikkei-index staat 0,5% hoger, de Hang Seng-index plust ook 0,5% en de CSI 300-index stijgt met 0,7%. De Kospi-index noteert in Seoel 0,3% hoger, de beurs van Taiwan is onveranderd gesloten.
Hogere opening beurzen verwacht
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen tussen de 0,4% (Dow Jones) en 0,9% (Nasdaq 100) hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,8% hoger van start gaan, op het nieuws over een mogelijk snelle handelsdeal tussen de VS en het VK. Het Britse pond noteert hierop vanmorgen ook iets hoger tegenover de dollar.
Agenda van vandaag
- Rentebesluit Bank of England (verlaging van 4,5% naar 4,25% verwacht)
- Wekelijkse uitkeringsaanvragen (230.000 verwacht)
- Kwartaalcijfers van onder andere Adecco, Anheuser-Busch InBev, Puma, Henkel, Leonardo, Siemens Energy, Rheinmetall, Infineon en Enel
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.