Beurzen terug op 2-aprilniveau ● economie VS draait goed ● hogere rente drukt koersen
Terwijl wij gisteren genoten van een vrije dag vanwege de viering van Bevrijdingsdag, waren de meeste Europese beurzen gewoon open. Alleen de beurs van Londen was gesloten vanwege de viering van een feestdag. Maar aangezien veel Europese handelaren in de Engelse hoofdstad zijn gevestigd, lagen de volumes op de beurzen op zo'n 50% van een gemiddelde dagomzet.
Europese beurskoersen weer terug op niveau van begin april
De Stoxx Europe 600-index sloot voor de tiende opeenvolgende handelsdag in de plus, de langste positieve reeks sinds augustus 2011, ten tijde van de eurocrisis. Hiermee is de daling sinds 2 april ('Liberation Day') volledig goedgemaakt. Zo zie je maar weer, dat rustig blijven zitten de beste remedie is tegen tussentijdse koersdalingen. Hoop op snelle deals tussen de VS en zijn handelspartners, beter dan verwachte kwartaalcijfers en sterke macro-economische cijfers uit de VS waren gisteren reden voor optimisme op de Europese aandelenbeurzen.
Van de 517 bedrijven uit de Stoxx Europe 600-index die kwartaalcijfers publiceren, hebben tot nu toe 223 bedrijven dat gedaan. Hiervan heeft ruim 54% de winstverwachting van analisten overtroffen. Over het eerste kwartaal is tot nu toe een gemiddelde winstgroei geboekt van 3,8%. Dat is veel beter dan de van tevoren verwachte winstdaling van gemiddeld 1,4%. Zo zie je maar weer, dat analisten vaak te negatief zijn.
Olieprijs op laagste niveau in bijna 4 jaar
De aandelenkoersen van oliebedrijven (-0,9%) stonden gisteren onder druk door lagere olieprijzen, als gevolg van het besluit van de OPEC+-landen om meer olie op te pompen. De prijs van een vat olie daalde met nog eens bijna 2% naar $60,23, het laagste niveau in bijna vier jaar. Gunstig voor de inflatie, maar niet voor de winsten van oliebedrijven. De koers van Shell daalde bijna 2%, mede door berichten over een mogelijke overname van concurrent BP. Beter dan verwachte Amerikaanse macro-economische cijfers, die 's middags werden gepubliceerd, steunden het positieve beurssentiment. Beursgenoteerde vastgoedaandelen eindigden met een gemiddelde winst van 0,7% bovenaan.
Er waren geen grote bewegingen op de obligatiemarkt. De Duitse tienjaarsrente daalde met 2 basispunten naar 2,52%. De euro sloot vrijwel onveranderd op $1,13 tegenover de dollar.
Amerikaanse economie koelt niet sterk af
De inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector is vorige maand onverwacht gestegen van 50,8 naar 51,6 punten. Analisten rekenden op een daling naar 50,2 punten. En dat terwijl sentimentindicatoren al een tijdje sterk dalen. Consumenten gedragen zich vaak anders dan hoe ze zich voelen. Vaak praten ze slechts nieuwsberichten na, die vaak negatief zijn, terwijl ze ‘gewoon’ een inkomen hebben en geld uitgeven. Vrijdag werd bekend dat er vorige maand 177.000 nieuwe banen zijn bijgekomen in de VS, meer dan de verwachte 138.000, en de werkloosheid is blijven staan op 4,2%. De arbeidsmarkt vertoont nog weinig signalen van sterke verzwakking. Dit is goed nieuws voor de consumentenbestedingen en de Amerikaanse economie.
Ondanks de handelsoorlog lijkt het grootste deel van de economie prima door te draaien. Dit betekent ook dat de centrale bank, de Fed, voorlopig de geldkraan niet verder zal opendraaien. We verwachten morgen dan ook geen renteverlaging. Naar verwachting zal dit pas later in het jaar gebeuren, mits de economie en inflatie verder vertragen. Zolang de Amerikaanse economie, ondanks de handelsoorlog, goed blijft draaien, hoeft de beleidsrente van ons niet verder omlaag. 'Be careful what you wish for'. Als een recessie de reden is voor renteverlagingen, hoef je daar als belegger niet blij mee te zijn.
Hogere rente drukt koersen op Wall Street
Door de beter dan verwachte inkoopmanagersindex daalden de aandelenkoersen op Wall Street, als gevolg van hogere rentes. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 13 basispunten naar 3,83% nu een snelle renteverlaging door de Fed van tafel is. Na negen handelsdagen op rij te zijn gestegen, de langste positieve reeks in twintig jaar, sloot de S&P 500-index gisteren 0,6% lager. Olieaandelen (-2%) droegen de rode lantaarn. Ondanks het verlies van gisteren, is ook de S&P 500-index weer terug op het niveau van 2 april. De Nasdaq leverde 0,7% in, mede door een koersverlies van ruim 8% voor ON Semiconductor na de publicatie van de kwartaalcijfers. Het aandeel Berkshire Hathaway daalde met bijna 5% nadat ceo en grootaandeelhouder Warren Buffett bekendmaakte dit jaar terug te treden na ruim 60 jaar het bedrijf geleid te hebben. De Dow Jones Industrial-index sloot 0,2% lager.
Paniekmomenten bieden mooie kansen
Het blijft fascinerend om te zien hoe beleggers soms als kuddedieren achter elkaar aan blijven rennen zonder na te denken. Binnen vier weken is de stemming van paniek omgeslagen naar optimisme, zonder dat er echt iets is veranderd. Paniekmomenten bieden dan ook vaak mooie kansen voor lange-termijnbeleggers. Veel analisten zijn nu best negatief over Amerikaanse aandelen, omdat een recessie welhaast onvermijdelijk is. Maar is dat wel zo? Soms worden er veel te snel conclusies getrokken en blijkt de economie veel weerbarstiger dan de financiële markten doen geloven. De aandelenmarkt is een hele slechte voorspeller van recessies.
Chinese beurzen koersen hoger
De Chinese inkoopmanagersindex van nieuwsdienst Caixin is vorige maand gedaald van 51,8 naar 51,1 punten en wijst op een vertraging van de Chinese economie. De handel met de VS is zo goed als stilgevallen als gevolg van de handelsoorlog. Hoop op een spoedig handelsakkoord met de VS geeft Chinese beleggers vanmorgen echter moed. De Hang Seng-index koerst 0,9% hoger, net als de CSI 300-index. In Japan zijn de beurzen vandaag gesloten vanwege een feestdag, net als in Seoel. De beurs van Taiwan is vrijwel onveranderd gesloten.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,4% lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. Het populaire aandeel Palantir daalde gisteravond in de nabeurshandel ruim 9% op wat tegenvallende omzetverwachtingen voor het lopende kwartaal. Dit drukt de stemming voorbeurs. De Europese aandelenbeurzen zullen vanmorgen naar verwachting licht lager van start gaan.
Agenda van vandaag
- Definitieve inkoopmanagersindices eurozone
- Kwartaalcijfers van onder andere Koninklijke Philips, Ferrari, Intesa Sanpaolo, Vestas, Continental, Zalando, Axa, Arista Networks en Super Micro Computer.
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.