Beurs vandaag

AI-aandelen stuwen Nasdaq op ● VS en Oekraïne sluiten grondstoffendeal ● Amerikaanse arbeidsmarkt verzwakt

|
Terug naar overzicht

De meeste Europese markten waren gisteren op de eerste dag van mei gesloten vanwege de viering van de dag van de arbeid. Op de beurs in Londen werd wel gehandeld. Daar sloot de FTSE 100-index vrijwel onveranderd bij ongeveer de helft van een normale dagomzet. Die hadden ook beter dicht kunnen blijven. De Stoxx Europe 600-index eindigde 0,02% hoger.

Na een roerige maand april zitten beleggers met een aantal vragen. Is de dollar definitief van zijn voetstuk gevallen? Zijn de Magnificent 7-aandelen nog wel magnifiek? Dit en meer houdt de beurzen bezig. Maar wie uitzoomt, ziet eigenlijk weinig verandering. Hoe dat zit, leggen we uit in de nieuwste aflevering van de podcast Blik op de beursweek #88.

AI-bedrijven laten goede kwartaalcijfers zien

Gisteren was Wall Street wel gewoon open. Daar is 1 mei geen vrije dag, daar werd de stemming vooral bepaald door kwartaalcijfers. Er werd positief gereageerd op sterke cijfers en vooruitzichten van onder andere Microsoft (+7,6%) en Meta Platforms (+4,2%). De clouddiensten van Microsoft (Azure) blijven - ondanks de handelsoorlog - goed draaien en de vooruitzichten zijn ook goed. Bij Meta is er geen verzwakking in de advertentie-inkomsten en is het bedrijf ook positief voor de komende kwartalen. Techaandelen zullen nog lang profiteren van de groei van AI, die trend is niet zomaar gekeerd.

Daling Nasdaq sinds 2 april goedgemaakt

Hiertegenover stond een grote tegenvaller bij Eli Lilly (-11,7%) dat een winstwaarschuwing afgaf en ook McDonald's (-1,9%) kwam met tegenvallende resultaten. De Nasdaq steeg met 1,52%, naar het hoogste niveau sinds eind maart. De hele daling sinds 'Liberation Day' (-13%) is alweer goedgemaakt. Je zal maar in paniek hebben verkocht... De S&P 500-index (+0,6%) steeg voor de achtste dag op rij, de beste reeks sinds augustus vorig jaar, en noteert nog slechts 1,2% onder het niveau van 2 april.

Het feit dat veel beleggers hun posities in Amerika hebben afgebouwd en bijzonder sceptisch zijn over een verder herstel van Wall Street, biedt naar mijn mening juist meer ruimte voor het voortzetten van de rally. Aandelenwaarderingen zijn door de koersdalingen sterk gedaald, vooral bij IT-aandelen, terwijl de vooruitzichten bij de meeste Big-techbedrijven helemaal zo slecht niet zijn. Bovendien lijkt het dieptepunt van de tarievenoorlog achter ons nu steeds meer landen een deal proberen te maken met de VS en andersom. De scherpe kantjes zijn er wel vanaf. Dit betekent niet dat alle seinen op groen staan, de volatiliteit nog wel even zal aanhouden, maar dat veel slecht nieuws inmiddels is ingeprijsd.

VS en Oekraïne tekenen grondstoffendeal

Ondertussen heeft de VS eindelijk een grondstoffendeal getekend met Oekraïne, wat een begin kan zijn van het einde van de oorlog met Rusland. Ook een positieve ontwikkeling. Je begrijpt, ik bekijk het graag van een positieve kant. Dat is ook gemakkelijk omdat aandelen op de lange termijn altijd omhoog gaan. Vorige maand hebben Amerikaanse retailbeleggers voor $40 miljard aan Amerikaanse aandelen gekocht, een record.

Aantal werklozen in de VS stijgt, sentiment daalt

Dit betekent niet dat er op korte termijn helemaal geen zorgen zijn. Gisteren werd bekend dat het aantal eerste ww-aanvragen in de VS vorige week is gestegen van 223.000 naar 241.000. Hoger dan de verwachte 223.000. Het aantal doorlopende aanvragen is gestegen tot boven de 1,9 miljoen, het hoogste niveau sinds november 2021. De Amerikaanse arbeidsmarkt toont duidelijke signalen van verzwakking.

Verder werd bekend dat de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse productiesector (ISM Manufacturing-index) in april is gedaald van 49 naar 48,7 punten. Een kleinere daling dan de 47,9 die werd verwacht. De onderliggende prijscomponent steeg minder sterk dan verwacht terwijl de deelindices voor nieuwe orders en werkgelegenheid onverwacht zijn gestegen. Het lijkt erop dat het tweede kwartaal minder zwak is gestart na de krimp van 0,3% in het eerste kwartaal. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de krimp vooral werd gedreven door een ongekend groot handelstekort, doordat bedrijven aankopen naar voren haalden in anticipatie op de hogere importheffingen. Dit drukt de groei in het eerste kwartaal met bijna 5%.

Rentes op Amerikaanse staatsobligaties stegen gisteren over een brede linie in een typische ‘risk on’-beweging. De tweejaarsrente steeg met 10 basispunten naar 3,70%, de tienjaarsrente steeg met 6 basispunten naar 4,22%. De dollar werd 0,6% sterker tegenover de euro op 1,129.

Optimisme op Aziatische beurzen

Berichten over een voorzichtige toenadering van China in de handelsoorlog met de VS leiden vanmorgen tot optimisme op de Aziatische beurzen. De MSCI Asia Pacific-index staat op de hoogste stand in meer dan een maand. De Hang Seng-index noteert op de beurs in Hongkong 1,7% hoger op het moment van schrijven. De beurzen op het vasteland van China zijn vandaag gesloten vanwege de viering van een feestdag. De Nikkei-index staat op een winst van 1,15%, de Koreaanse Kospi-index plust 0,1% en de beurs van Taiwan is 2,7% hoger gesloten.

Wall Street opent waarschijnlijk hoger

Gisteravond nabeurs presenteerden Apple en Amazon iets teleurstellende cijfers/verwachtingen. Beide aandelen gingen in de nabeurshandel ruim 3% omlaag. Desondanks noteren de futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices op het moment van schrijven rond de 0,5% hoger. Hoop op een handelsakkoord tussen de VS en China geeft beleggers moed en, zoals gezegd, hebben veel professionele partijen de herstelrally compleet gemist. Die zullen moeten bijkopen naarmate koersen verder omhoog gaan. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting ruim 1% hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Inkoopmanagersindices van de productiesector van een aantal eurolanden en de eurozone als geheel
  • inflatiecijfers van de eurozone voor de maand april
  • Amerikaans arbeidsmarktrapport van april
  • Kwartaalcijfers van ING Groep, Shell, Standard Chartered, Exxon Mobil, Aalberts, Eaton Corp., Chevron en BASF

Meer weten?

Hoewel de rust (voorlopig?) lijkt te zijn teruggekeerd, zit je misschien nog met vragen over wat je nu het beste kunt doen met je beleggingen. Onlangs organiseerden we een webinar, waarin Simon Wiersma en Bob Homan van het ING Investment Office hun licht lieten schijnen op de laatste ontwikkelingen. Hier kun je het webinar terugkijken.

Op de pagina: Onrustige beurs, wat te doen? geven we antwoord op de belangrijkste vragen die beleggers bezighouden en waarschuwen we voor valkuilen. Het belangrijkste advies is om vooral geen overhaaste beslissingen te nemen. Lees ook: Onrust op de beurzen: blijf kalm en blijf belegd voor een update op de actuele ontwikkelingen. En in de podcast Blik op de beursweek bespreekt Simon de actuele ontwikkelingen en hoor je onze visie.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.