Beurs vandaag

Fed laat beleidsrente ongemoeid ● olieprijs daalt 5% ● kwartaalcijfers leverden forse koersuitslagen op

|
Terug naar overzicht

Nieuwe maand, nieuwe kansen. De meeste Europese beurzen (en verschillende Aziatische beurzen) waren gisteren gesloten in verband met het vieren van 1 mei, de dag van de arbeid. Dat was echter niet het geval in de VS, dus is er nog wat in te halen voor de Europese beurzen.

De Fed laat de rente ongemoeid

Op basis van de koersontwikkelingen in de VS zal het waarschijnlijk een moeilijke start van de nieuwe maand worden. Dinsdag was een hele matige dag, en ook gisteren was het zeker geen feest. Voor obligatiebeleggers is de start van de maand iets beter nadat de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) gisteren de rente onveranderd liet, wat overigens volledig in lijn met de verwachting was. De opmerking van Powell dat een volgende rentebeweging waarschijnlijk omlaag is, was niet meer dan een schrale troost. Ook het verlagen van het opkoopbedrag voor Amerikaans schuldpapier van maximaal $60 miljard naar $25 miljard per maand was ongeveer verwacht, hoewel de consensus van $30 miljard uitging. De Amerikaanse tweejaarsrente is overigens ondertussen boven de 5% uitgekomen, dus daar is heel wat bijgekomen in de laatste paar weken. De olieprijs staat al een tijdje onder druk, wat zichtbaar is aan de recente, matige koersontwikkeling van de sector.

Gros Europese beurzen laat koersdaling zien

Eergisteren wist de Amsterdamse index opnieuw niet in de plus te sluiten. De zwaarwegende chipaandelen sloten in de min. Verder was er geen duidelijke lijn te ontdekken. De meeste Europese beurzen lieten koersdalingen zien. De Stoxx Europe 600-index eindigde gisteren met een min van 0,1%, maar slechts op basis van de beurzen die open waren.

Op macrogebied was er nauwelijks nieuws, mede door de 1 mei-viering. De Duitse tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 2,58%. De euro is onveranderd tegenover de dollar op 1,071. De olieprijs daalde met ruim 5% naar $83,4 per vat na wat nieuwe voorstellen van de VS en Saudi-Arabië om de spanningen in het Midden-Oosten te verminderen.

Het cijferseizoen zet koeren in beweging

We zitten midden in het cijferseizoen, dus is er meer dan voldoende beweging van individuele namen te zien, naar gelang de resultaten en/of voorgespiegelde vooruitzichten. Het totaalplaatje is overwegend positief, zoals meestal het geval is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ook de koersen stijgen, want daar wordt ook de waan van de dag in meegenomen. Zowel de S&P 500-index als de Nasdaq composite-index daalde gisteren 0,3%. De Dow pluste juist 0,2%. Onderliggend waren er forse koersuitslagen zichtbaar, bijvoorbeeld bij bedrijven als Pinterest (+21%), Garmin (+13%), Starbucks (-16%) of CVS (-17%). Het effect van spreiding is daarmee weer duidelijk te zien. Magnificent 7-lid Amazon kwam dinsdag nabeurs met uitstekende cijfers en werd daar gisteren voor beloond (+2,3%). De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 4,68%.

Koersen in Azië bieden een gemengd beeld

De Japanse Nikkei-index is op het moment van schrijven vrijwel onveranderd, net als de Topix-index. De yen noteert 154,6 tegenover de dollar. De stemming op de overige Aziatische beurzen is vanmorgen gemengd. De Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 2,4% hoger, de beurs van Shanghai juist 0,3% lager. De Kospi-index koerst 0,2% lager.

De futures (‘termijncontracten’) op Amerikaanse aandelenindices noteren ongeveer een half procent hoger en wijzen daarmee op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting juist wat lager openen.

Agenda van vandaag

  • Europese inkoopmanagersindices van de productiesector
  • Economische outlook van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)
  • Wekelijkse werkgelegenheidscijfers en fabrieksorders over de maand maart uit de VS
  • Kwartaalcijfers van Apple, Novo Nordisk, Axa, Shell en Booking Holdings

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.