Afwijkende handelsdag
Op 1 mei zijn veel beurzen gesloten. Er is op die dag ook geen handel in Sprinters mogelijk.
Beurs vandaag

Rally op beurzen duurt voort ● olieprijs (-2%) weer lager ● Chinese economie onder druk

|
Terug naar overzicht

Op de financiële markten worden korte periodes van paniek en onrust vaak gevolgd door de volgende rally. Dat zal waarschijnlijk wel nooit veranderen. Angst en hebzucht zullen elkaar blijven afwisselen. Na een roerige maand staat de MSCI AC World-index tot gisteravond op een winst van 0,7%. Wie had dat een paar weken geleden gedacht? De wereld stond na Trumps 'Liberation Day' op instorten. In euro's gemeten staat de wereldwijde aandelenindex op een verlies van 4,5% door de verzwakte dollar. In dollars gemeten hebben Amerikaanse aandelenindices deze maand beter gepresteerd dan Europese. Het is vooral de zwakke dollar die voor eurobeleggers tegenzit en dit jaar al 10% aan waarde heeft verloren tegenover de euro. In voorgaande jaren was de sterkere dollar juist een meewind.

Groeien bomen weer tot in het oneindige?

Wat mij altijd intrigeert, is hoe snel analisten, economen en beleggers recente bewegingen extrapoleren tot in het oneindige. Dat praat gemakkelijk omdat het een soort bevestigend gevoel geeft. Je hoeft alleen maar naar je scherm te kijken om gelijk te hebben. Toch zijn dat vaak de momenten waarop je juist met een contraire actie het beste rendement kunt halen. Laag kopen en hoog verkopen klinkt echter gemakkelijker dan het is.

Kwartaalcijfers geven gemengd beeld

De stemming op de Europese aandelenbeurzen werd gisteren vooral gedreven door kwartaalcijfers. Die van onder andere HSBC (+2,6%), Deutsche Bank (+5,3%) en Rheinmetall (+8,5%) werden goed ontvangen door beleggers. Onder andere die van BP (-2,4%) en Schneider Electric werden slecht ontvangen. We zagen dan ook een gemengd beeld op de Europese beurzen waarbij de Stoxx Europe 600-index per saldo 0,4% hoger sloot, 2,2% onder het slot van 2 april, 'Liberation Day'. Voorzichtig optimisme over het verdere verloop van de handelsoorlog en over het algemeen beter dan verwachte kwartaalcijfers geeft beleggers moed. Ondertussen daalde gisteren de olieprijs met nog eens ruim 2% naar $64,25. Goed voor consumenten, niet goed voor de winsten van oliebedrijven. Aandelen uit de sector energie zijn we sinds een paar maanden onderwogen in de ING beleggingsstrategieën.

In navolging van dalende rentes in de VS in reactie op tegenvallende macrocijfers, daalden gisteren ook rentes op eurostaatsobligaties. De Duitse tienjaarsrente daalde met 2 basispunten naar 2,50% en schommelt al een tijdje in een nauwe bandbreedte. We zien dat niet snel veranderen.

Aantal vacatures en consumentenvertrouwen dalen in de VS

Het aantal openstaande vacatures (JOLY Job openings) is vorige maand gedaald, van 7,48 miljoen naar 7,19 miljoen, duidelijk minder dan de verwachte 7,5 miljoen. Dit wijst op een afkoeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal openstaande vacatures bij de Amerikaanse overheid is gedaald naar het laagste niveau in vijf jaar als gevolg van het door Musk gevoerde DOGE-beleid. Verder is de index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen deze maand sterker gedaald dan verwacht. Van 93,9 naar 86 punten, waar werd gerekend op een daling naar 88 punten. Dat is het laagste niveau in bijna vijf jaar. De deelindex van de vooruitzichten is gedaald naar het laagste niveau sinds 2011. Het heffingenbeleid van Trump en de koersdalingen op Wall Street hebben consumenten onzeker gemaakt en beloven niet veel goeds voor toekomstige uitgaven, hoewel die correlatie niet heel sterk is.

Rentes dalen over de gehele linie

Hoop op snelle renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank (‘de Fed’) drukte rentes op Amerikaanse staatsobligaties omlaag. De tweejaarsrente daalde 4 basispunten naar 3,65%, de tienjaarsrente daalde met 4 basispunten naar 4,17%. Het was de zesde dag op rij dat de tienjaarsrente daalde. Wij zien dat als een voorzichtige terugkeer van het vertrouwen in de VS.

Amerikaanse indices sluiten in de plus

Op Wall Street steeg de S&P 500-index (+0,6%) voor de zesde dag op rij en noteert slechts 1,9% lager dan 2 april. Beleggers zijn goed in staat geweest om de 'Wall of worries' te beklimmen nadat (Amerikaanse) aandelen na de correctie begin deze maand een stuk goedkoper zijn geworden. Koerswinstverhoudingen zijn flink gedaald omdat de winstgroeivooruitzichten minder sterk zijn gedaald dan de koersen. De Nasdaq sloot gisteren ondanks, of dankzij, tegenvallende macrocijfers 0,6% hoger. De Dow pluste 0,8%.

Trump kondigt tijdelijke verlaging importheffingen aan

Hoe minder vaak ik de naam Trump in mijn bericht schrijf, hoe beter dat is voor de beurzen. In zijn 100-dagenspeech benadrukte Trump - zoals verwacht - natuurlijk wel even zijn tot nu toe behaalde successen(?) en haalde nog maar weer eens uit naar Fed-voorzitter Powell. Ook kondigde hij een (tijdelijke) verlaging aan van importheffingen op auto-onderdelen. Ondertussen is zijn 'approval rate' na de eerste 100 dagen gedaald tot rond de 40%, het laagste niveau voor een zittende president in tientallen jaren… Trump zal snel met zijn beloofde belastingverlagingen moeten komen om zijn kiezers tevreden te houden.

China stevent af op groeivertraging

De handelsoorlog heeft in april de Chinese economie verder onder druk gezet. De inkoopmanagersindex is deze maand gedaald van 51,4 naar 50,2 punten, wat wijst op een groeivertraging. Zowel de index van de dienstensector (50,4) als die van de productiesector (49) zijn sterker gedaald dan verwacht. Dit betekent dat de Chinese regering snel met meer stimuleringsmaatregelen zal moeten komen of de handelsoorlog met de VS uit een impasse moet trekken. Beleggers reageren lauw op de tegenvallende cijfers. De Hongkongse Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 0,2% hoger, de CSI 300-index schommelt rond het slot van gisteren. De Japanse Nikkei-index koerst 0,4% hoger. Het bericht over lagere importheffingen op auto-onderdelen steunt het sentiment. De beurs van Taiwan is onveranderd gesloten, de Koreaanse Kospi-index verliest 0,7%.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,5% lager. Gisteravond nabeurs presenteerde Super Micro Computer tegenvallende voorlopige kwartaalcijfers, waarna de koers in de nabeurshandel 15% onderuit ging. Dat drukt vandaag de stemming bij andere AI-bedrijven zoals Nvidia. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting vlak tot licht hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Franse, Duitse en Italiaanse groei- en inflatiecijfers van april
  • Eerstekwartaalgroeicijfers van de eurozone
  • Amerikaanse inflatiecijfers
  • Het arbeidsmarktrapport van april van loonstrookjesverwerker ADP
  • Kwartaalcijfers van onder andere Societe Generale, Banco Santander, Mercedes-Benz, Credit Agricole, Kone, Repsol, Stellantis, Barclays, TotalEnergies, Iberdrola, DSM-Fermenich, Prudential, Adyen, Meta Platforms en Microsoft

Meer weten?

Hoewel de rust (voorlopig?) lijkt te zijn teruggekeerd, zit je misschien nog met vragen over wat je nu het beste kunt doen met je beleggingen. Onlangs organiseerden we een webinar, waarin Simon Wiersma en Bob Homan van het ING Investment Office hun licht lieten schijnen op de laatste ontwikkelingen. Hier kun je het webinar terugkijken.

Op de pagina: Onrustige beurs, wat te doen? geven we antwoord op de belangrijkste vragen die beleggers bezighouden en waarschuwen we voor valkuilen. Het belangrijkste advies is om vooral geen overhaaste beslissingen te nemen. Lees ook: Onrust op de beurzen: blijf kalm en blijf belegd voor een update op de actuele ontwikkelingen. En in de podcast Blik op de beursweek bespreekt Simon de actuele ontwikkelingen en hoor je onze visie.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.