Beurs vandaag

MSCI World-index 1,5% onder de piek ● olie- en grondstoffenprijzen lopen niet meer op ● aandeel Philips 30% omhoog

|
Terug naar overzicht

Voor beleggers was de start van het tweede kwartaal behoorlijk volatiel. Op 1 april werd een all-time high neergezet voor de wereldwijde aandelenindex (MSCI AC World-index, total return in euro), die vervolgens 4% corrigeerde om daarna weer te herstellen. Gisteren sloot de index 1,5% onder de piek van bijna een maand geleden.

Lagere rentes, olie- en grondstoffenprijzen

Voor obligatiebeleggers was het een nog iets mindere maand. Inflatievrees stuwde rentes naar hogere niveaus. Maar ook daar lijkt de afgelopen dagen een kentering zichtbaar, net zoals in de olieprijs en de prijs voor andere grondstoffen waaronder cacao. Veel financiële markten worden op korte termijn vooral gedreven door sentiment en speculatie. Dat was vroeger al zo maar is met sterke groei van door algoritmes gestuurde computerprogramma's nog veel sterker waardoor koersuitslagen op korte termijn heel heftig kunnen zijn.

Prijs van een aandeel Philips stijgt met 30%

Gisteren steeg het aandeel Philips op de Amsterdamse beurs met bijna 30% nadat het bekend maakte dat er een schikking is met Amerikaanse patiënten over de geleden schade door gebrekkige slaapapneu-apparaten. De zaak is geschikt voor 1 miljard euro, veel minder dan de door analisten ingeschatte 3 miljard euro. Nu kan het gezondheidsbedrijf eindelijk weer verder. Tot het volgende probleem? Want zo kennen veel beleggers het bedrijf inmiddels. Ondanks de koerswinst van Philips, dat nog slechts iets meer dan 2% weegt in de AEX-index (-0,04%), wist de Amsterdamse index gisteren niet in de plus te sluiten. De koersdaling van chipaandelen ASMI (-4,4%), Besi (-2,4%) en ASML (-1,3%) wogen zwaar.

Op de meeste Europese beurzen smolten de koerswinsten van eerder op de dag als sneeuw voor de zon. Op de beurs in Frankfurt ging het aandeel Deutsche Bank 8,6% onderuit op een voorziening voor de overname van de Duitse Postbank in 2010. Oud zeer dus. De DAX-index sloot in Frankfurt 0,2% in de min. De Stoxx Europe 600-index eindigde nog wel met een plusje van 0,1%.

Duitse inflatie komt voor april hoger uit dan verwacht

Op macrogebied was er wat tegenvallend nieuws. De Duitse inflatie kwam in april iets hoger uit dan verwacht (+2,4%, tegenover +2,3% verwacht) en het economisch vertrouwen is deze maand weer licht gedaald (van 96,2 naar 95,6 punten, 96,7 verwacht). Dit laatste verklaarde wellicht de daling van de rentes. De Duitse tienjaarsrente daalde met 4 basispunten naar 2,53%. De euro werd 0,3% sterker tegenover de dollar op 1,073. De olieprijs daalde met 1,2% naar $88,20 per vat door hoop op een staakt het vuren tussen Israël en de Palestijnen.

Amerikaanse beurzen vervolgen rally

Na de beste week van 2024 vervolgden de Amerikaanse beurzen gisteren de rally op Wall Street. Steeds meer beleggers beseffen dat de positieve ontwikkelingen rond de winstgroei(verwachtingen) voor bedrijven, zoals een sterke economie met een sterke arbeidsmarkt en een wat hoog blijvende inflatie, zwaarder weegt dan een wat langer hoog blijvende rente. Gisteren steeg het aandeel Tesla met ruim 15% op het bericht dat er in China hordes zijn weggenomen om de Tesla's zelf te laten rijden, onder andere door samen te werken met internetbedrijf Baidu. Ondanks het forse koersherstel staat het aandeel Tesla dit jaar nog 22% onder water en is meer dan gehalveerd sinds de top van november 2021.

De S&P 500-index sloot gisteren mede door de koerswinst van Tesla 0,3% hoger. De Nasdaq composite-index steeg 0,3%, de Dow pluste 0,4%. Op de obligatiemarkt zagen we een kleine correctie in de rentes. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 4,61%.

Lichte groeivertraging in China

Trouwe lezers hadden natuurlijk direct in de gaten dat ik gisteren een foutje maakte door hier te vertellen dat de beurzen in Tokio hoger noteerden. Dat klopte niet, die waren gisteren namelijk gesloten vanwege de viering van weer een feestdag. Excusez. Dat halen ze vanmorgen echter in. De Nikkei-index koerst op het moment van schrijven 0,8% hoger en de Topix-index noteert 1,6% hoger, mede door een zwakkere yen op tegenvallende winkelverkoop- en industriële productiecijfers. De yen noteert 156,8 tegenover de dollar. Gisteren herstelde deze intraday van boven de 160 naar net boven de 155 na vermoedens van interventie door de centrale bank.

De stemming op de overige Aziatische beurzen is vanmorgen gemengd. De Chinese beurzen reageerden in eerste instantie positief op een minder sterke dan verwachte daling van de inkoopmanagersindex van de productiesector (van 50,8 naar 50,4 punten, 50,3 verwacht). De index van de dienstensector is echter sterker gedaald dan verwacht (van 53 naar 51,2 punten, 52,3 verwacht) waardoor de composite index is gedaald van 52,7 naar 51,7 punten. Dit wijst op een lichte groeivertraging in China. De Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 0,2% lager, de beurs van Shanghai schommelt rond het slot van gisteren. De Kospi-index koerst 0,4% hoger, mede door koerswinst voor Samsung (+1,6%) na prima kwartaalcijfers en vooruitzichten.

Agenda van vandaag

  • Nederlandse inflatiecijfers
  • Eerstekwartaalgroeicijfers van Frankrijk, Duitsland en de eurozone
  • Duitse en Italiaanse inflatiecijfers en die van de eurozone
  • Amerikaanse huizenmarktcijfers en de index van het consumentenvertrouwen
  • Kwartaalcijfers van Banco Santander, Adidas, 3M, Coca Cola, McDonald's, Trane Technologies, ADM, Mercedes-Benz, Vonovia, Volkswagen, HSBC, Starbucks, Amazon, AMD en Super Micro Computer

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.