Afwijkende handelsdag
Op 1 mei zijn veel beurzen gesloten. Er is op die dag ook geen handel in Sprinters mogelijk.
Beurs vandaag

Stoxx Euro-index stijgt vijf dagen op rij ● hoop op de-escalatie handelsoorlog ● goudprijs daalt weer

|
Terug naar overzicht

Ondanks de grootschalige stroomuitval in Spanje en Portugal waren de lokale beurzen gewoon open. De stroomstoring veroorzaakte, zoals je kunt verwachten, grote problemen in het land en deze zijn nog niet helemaal opgelost. Zo zie je maar weer hoe gewoon we het vinden dat 'alles werkt'.

Europese aandelen vijf dagen op rij hoger

De Spaanse IBEX 35 index sloot uiteindelijk met een winst van 0,75%. De Portugese beurs eindigde 1% lager. De meeste andere Europese aandelenbeurzen eindigden met 30% lagere dan gemiddelde omzetten hoger, waarbij de winsten in het laatste handelsuur wegzakten door lagere koersen op Wall Street. De Stoxx Europe 600-index boekte per saldo een winst van 0,5%, de vijfde positieve dag op rij. Met uitzondering van de sectoren industriegoederen (-0,04%) en beursgenoteerde vastgoedaandelen (-0,03%) eindigden alle sectoren in de plus. Aandelen uit de sector gezondheidszorg (+1%) eindigden bovenaan.

Beleggers putten moed uit meevallende cijfers

Er waren gisteren geen richtinggevende macrocijfers die de beurzen in beweging zetten. Beleggers wachten op onder andere Amerikaanse groei- en inflatiecijfers die later deze week worden gepubliceerd, naast een stroom aan kwartaalcijfers van bedrijven. Hoop op de-escalatie van de handelsoorlog en over het algemeen meevallende bedrijfscijfers geven moed. In Italië steeg het aandeel Banca Generali met ruim 5% na een onverwacht overnamebod van concurrent Mediobanca. Op de beurs in Londen steeg het aandeel Deliveroo met bijna 17% door een overnamebod van de Amerikaanse concurrent Doordash.

Op de obligatiemarkt vertaalde de ‘risk on’-beweging zich in oplopende rentes op staatsobligaties. De Duitse tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 2,52%. De euro steeg met 0,4% naar 1,141 tegenover de dollar. De prijs van een vat olie daalde met 1,5% naar $65,9 (Brent).

Kleine uitslag ondanks heftige koersbewegingen

Na een volatiele handelsdag, met een kwart lagere beursomzetten dan gemiddeld, sloot de S&P 500-index (+0,1%) voor de vijfde handelsdag op rij in de plus. Twijfels, maar ook hoop over een de-escalatie van de handelsoorlog leidden gisteren tot heftige koersbewegingen gedurende de handelsdag. Beleggers zijn in afwachting van een stortvloed van kwartaalcijfers en verdere ontwikkelingen in de handelsbesprekingen van de VS met zijn belangrijkste partners. De tussentijdse daling van 14% voor de S&P 500-index in de maand april is bijna helemaal weer goedgemaakt. Volgens nieuwsdienst Bloomberg is dat het sterkste herstel sinds 1950. De Nasdaq sloot gisteren 0,1% lager, de Dow Jones Industrial index steeg 0,3%.

De inkoopmanagersindex van de regio Dallas is deze maand veel sterker gedaald dan verwacht (van -16,3 naar -35,8 punten, -17 verwacht). Ondernemers zijn duidelijk bevreesd voor de gevolgen van de handelsoorlog van Trump.

Rentes in de VS dalen verder

Rentes op Amerikaanse staatsobligaties daalden gisteren nog iets verder. De tienjaarsrente daalde met 8 basispunten naar 4,21%. Heel voorzichtig zijn er wat Amerikaanse zakenbanken die positiever worden over Amerikaanse aandelen. Dat lijkt me niet onterecht na de sterke koersdaling en flink lagere waarderingen. Spoedige handelsdeals en sterke kwartaalcijfers van Amerikaanse techbedrijven kunnen het herstel verder ondersteunen.

Worden importheffingen verder afgezwakt?

Volgens de laatste berichten zou Trump bereid zijn om de impact van importheffingen op auto's te verminderen. Hoe dat er precies uit moet gaan zien is niet bekend, maar het wijst wel op verdere versoepeling van zijn tarievenbeleid. Op 2 april heeft Trump de lat heel hoog gelegd, die nu langzaam maar zeker steeds verder wordt verlaagd. Dat geeft ruimte voor optimisme bij beleggers.

Aandelenkoersen van autofabrikanten stijgen vanmorgen op de Aziatische beurzen op het nieuws. De dollar wordt iets sterker en de prijs van goud daalt wat. De Japanse beurzen zijn vandaag gesloten vanwege een feestdag. Op de overige beurzen wordt vanmorgen positief gereageerd op de mogelijke versoepeling van Trump's tarievenoorlog. De Hongkongse Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 0,2% hoger, de beurzen op het vasteland van China staan iets lager. De CSI 300-index koerst 0,3% lager. De beurs van Taiwan (+0,9%) en de Koreaanse Kospi-index (+0,5%) staan wel op winst.

Grote beurzen openen waarschijnlijk hoger vandaag

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting vlak tot licht hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Spaanse groei- en inflatiecijfers van april
  • Economische vertrouwenscijfers van de eurozone
  • Cijfers over de huizenprijsontwikkeling in de VS
  • Het aantal openstaande vacatures in de VS (JOLT Job openings)
  • Kwartaalcijfers van HSBC, Amundi, Capgemini, Novartis, Deutsche Bank, Adidas, Rexel, AstraZeneca, Carlsberg, Coca-Cola, Pfizer, Corning, ASM International, Visa en UMG

Meer weten?

Hoewel de rust (voorlopig?) lijkt te zijn teruggekeerd, zit je misschien nog met vragen over wat je nu het beste kunt doen met je beleggingen. Onlangs organiseerden we een webinar, waarin Simon Wiersma en Bob Homan van het ING Investment Office hun licht lieten schijnen op de laatste ontwikkelingen. Hier kun je het webinar terugkijken.

Op de pagina: Onrustige beurs, wat te doen? geven we antwoord op de belangrijkste vragen die beleggers bezighouden en waarschuwen we voor valkuilen. Het belangrijkste advies is om vooral geen overhaaste beslissingen te nemen. Lees ook: Onrust op de beurzen: blijf kalm en blijf belegd voor een update op de actuele ontwikkelingen. En in de podcast Blik op de beursweek bespreekt Simon de actuele ontwikkelingen en hoor je onze visie.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.