Beurs vandaag

Chinese aandelen gewild ● sterke cijfers Alphabet en Microsoft ● opluchting na inflatiecijfers VS

|
Terug naar overzicht

De nieuwe week begint zonnig voor beleggers. Op mijn koersenscherm zie ik vanmorgen bijna alleen maar groen gekleurde koersen oplichten op de Aziatische beurzen. De Hang Seng-index staat in Hongkong 0,8% hoger en is na een koerswinst van bijna 20% sinds het laatste dieptepunt op 22 januari op weg naar een ‘bullmarkt’. Toen waren er weinig beleggers die in een herstel van de Chinese beurzen geloofden. Nu zijn het er steeds meer.

Beleggers stappen in Chinese aandelen

Als aanleiding voor de koersstijging van de Hang Seng-index wordt een akkoord van een grote Chinese vastgoedontwikkelaar (CIFI Holdings Group) met zijn obligatiehouders en de rally van afgelopen vrijdag op Wall Street aangehaald. Maar eigenlijk is het heel simpel: beleggers zijn op zoek naar ondergewaardeerde aandelen, nu de groei van de wereldeconomie aantrekt en ook de groei in China lijkt te versnellen. Argumenten om koersbewegingen te verklaren zijn achteraf makkelijk te vinden, terwijl het er juist om gaat om ze vooraf in te schatten. Juist op het moment dat niemand erin gelooft, omdat de koersen laag staan, vind je de mooiste kansen. Of, zoals Johan Cruijff het zo mooi kon zeggen: "Je gaat het pas zien als je het door hebt".

Ook de meeste andere Aziatische beurzen staan vanmorgen in de plus. De stemming krijgt steun van de rally van vrijdag op Wall Street, waarover later meer. Een nog zwakkere Japanse yen, die nu boven de 160 staat tegenover de dollar, stuwt de beurs in Tokio omhoog. De Nikkei-index koerst 0,8% hoger. De beurs van Shanghai staat ook 0,8% hoger. In Taiwan staat de TAIEX-index op een winst van 1,9%, de Kospi-index noteert in Seoel 1,1% hoger en de Australische beurs plust 0,9%.

Beleggers belonen sterke cijfers Alphabet en Microsoft

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,3% hoger en wijzen op een vervolg van de rally van vrijdag. Toen beloonden beleggers de prima kwartaalcijfers en vooruitzichten van onder andere Alphabet (+10,2%) en Microsoft (+1,8%). Twee 'Magnificent Seven'-aandelen die de groei van onder andere AI bevestigden met (veel) beter dan verwachte kwartaalcijfers en vooruitzichten. Het bevestigt onze voorkeur voor IT-aandelen. Met een winst van 1% sloot de S&P 500-index vrijdag de beste week van dit jaar af (+2,7%). De Nasdaq-index steeg vrijdag 2% en de Dow Jones Industrial-index boekte een winst van 0,4%. Hiermee is een groot deel van het koersverlies van een week eerder alweer ingelopen. In een ‘risk-on’-beweging liepen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties iets op. De tienjaarsrente steeg met 6 basispunten naar 4,66%.

Inflatiecijfers VS zorgen voor opluchting

Het sentiment kreeg steun van inflatiecijfers die in lijn waren met de verwachting. De PCE-prijsindex, de favoriete inflatiegraadmeter van de centrale bank, de ‘Fed’, is in maart met 0,3% gestegen in vergelijking met februari. Op jaarbasis trok de inflatie aan van 2,5% naar 2,7% (+2,6% verwacht) en bleef de kerninflatie gelijk (2,8% tegen 2,7% verwacht). Nadat het inflatiecijfer over het eerste kwartaal afgelopen donderdag wat hoger uitviel dan verwacht, vreesden beleggers dat ook de inflatiecijfers van maart zouden tegenvallen. Dat was dus niet het geval, wat leidde tot opluchting bij beleggers. Die houden er inmiddels al rekening mee dat de Fed de beleidsrente dit jaar maar één keer met 0,25% zal verlagen. Zolang de economie maar goed blijft draaien hoeft dat helemaal geen probleem te zijn, in tegenstelling tot wat veel beleggers denken. Inflatie die wat langer hoog blijft is positief voor de (nominale) winstgroei bij bedrijven. Voor obligatiebeleggers zijn de rendementsverwachtingen minder gunstig, maar voor aandelenbeleggers ziet het er dan juist zonniger uit.

Prima kwartaalcijfers stuwen Europese beurzen

De Duitse tienjaarsrente daalde vrijdag juist met 5 basispunten naar 2,58%. Beleggers gaan ervan uit dat de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente eerder zal verlagen dan de Fed. De stemming op de Europese aandelenbeurzen was positief dankzij prima kwartaalcijfers van onder andere Saint Gobain (+6,9%) en Electrolux (+6,5%). In de AEX-index steeg de koers van ASM International met nog eens ruim 7% naar een nieuwe recordstand, nadat het eerder in de week sterke cijfers en vooruitzichten presenteerde. De Stoxx Europe 600-index sloot 1,1% hoger, wat de weekwinst naar 1,7% stuwde; de beste week sinds eind januari. De futures op de Europese beurzen wijzen vanmorgen op een 0,5% hogere opening. Deze week krijgen we onder andere weer een stortvloed aan kwartaalcijfers en het rentebesluit van de Fed, aanstaande woensdag.

Agenda van vandaag

  • Spaanse en Duitse inflatiecijfers van april
  • Kwartaalcijfers van onder andere BBVA, ON Semicondutor, Koninklijke Philips en NXP Semiconductors

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.