Beurs vandaag

Duitse economie herstelt ● beleggers maken zich zorgen ● Aandeel Meta -15% nabeurs

|
Terug naar overzicht

Europese beleggers begonnen gisteren opgewekt aan de nieuwe handelsdag. De sterke koersstijging van het aandeel Tesla in de nabeurshandel dinsdagavond steunde het sentiment.

Duitse economie herstelt

Na een positieve start werden de koerswinsten op de Europese beurzen in de loop van de ochtend nog iets verder uitgebouwd, met steun van een hoger dan verwachte vertrouwensindex van Duitse ondernemers. De Ifo-index is deze maand gestegen van 87,9 naar 89,4 punten, hoger dan de verwachte 88,8 punten en het hoogste niveau sinds mei vorig jaar. Dit wijst op een herstel van de Duitse economie, de grootste van Europa. Beter dan verwachte cijfers van ASM International (+11%) trokken niet alleen de AEX-index omhoog, maar ook Europese sectorgenoten. IT-aandelen sloten gisteren gemiddeld 0,9% hoger. Tegenvallende updates van Kering (-6,9%), het moederbedrijf van Gucci, en farmaceut Roche (-3,3%), in combinatie met sterk oplopende rentes, verpestten in de middag helaas de stemming op de Europese beurzen. De Duitse tienjaarsrente steeg met 9 basispunten naar 2,59% door sterke macro-economische cijfers die tot zorgen leidden over het mogelijk uitstellen van de renteverlagingen door de Europese Centrale Bank (ECB). De Stoxx Europe 600-index eindigde de beweeglijke handelsdag 0,4% in de min.

Aandelen bijkopen op dips

Tegen de huidige achtergrond van geopolitieke spanningen, wisselend ontvangen kwartaalcijfers en twijfels over het beleid van centrale banken, is de toenemende volatiliteit niet onverwacht en biedt wellicht kansen. Dat er hier en daar wat winst wordt genomen is ook niet bijzonder of geheel onverwacht. Meer hierover hoor je in de nieuwe aflevering van de podcast Blik op de beursweek. Vooralsnog houden we vast aan onze voorkeur voor aandelen boven obligaties in onze beleggingsstrategieën. Bij een significante dip zijn we geneigd om aandelen bij te kopen. Binnen aandelen hebben we de weging van aandelen uit de sector energie verhoogd naar neutraal en hebben we de weging van aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen verlaagd naar neutraal. Een uitgebreide toelichting op onze tactische assetallocatie en onze visie lees je in Blik op de beurs: mei 2024.

Beleggers hebben moeite met de ‘wall of worry’

Na een beweeglijke handelsdag sloot de S&P 500-index vrijwel onveranderd. Mede door een koerswinst van 12% voor het aandeel Tesla op hoopgevende vooruitzichten, eindigde de Nasdaq met een winst van 0,1%. De Dow Jones Industrial-index daalde 0,1%. De orders voor duurzame goederen zijn vorige maand in de VS met 2,6% gestegen, meer dan de door analisten verwachte +2,5%. Dit wijst op een robuuste groei van de Amerikaanse economie. Zoals gezegd, bepalen gemengd ontvangen kwartaalcijfers, geopolitieke spanningen en onzekerheid over het beleid van centrale banken (met name de Fed) op dit moment het sentiment. Beleggers hebben moeite om de 'wall of worry' te beklimmen. Dat is heel gebruikelijk en niet iets waar je heel veel zorgen om moet maken. Wij maken ons pas zorgen als beleggers helemaal geen zorgen meer lijken te hebben. Op de obligatiemarkt is geen enkele sprake van een 'vlucht naar veilige havens'. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 4,64%. Een veiling van $70 miljard aan vijfjaarspapier werd goed ontvangen. De vijfjaarsrente steeg met slechts 3 basispunten naar 4,66%.

Meta -15% ondanks sterke kwartaalcijfers

Nabeurs presenteerde Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, veel beter dan verwachte kwartaalcijfers. Desondanks ging het aandeel, één van de ‘Magnificent Seven’, in de nabeurshandel 15% onderuit, door tegenvallende omzetverwachtingen voor het tweede kwartaal en hogere investeringen in AI-capaciteit. Dat lijkt me een overdreven koersreactie en heeft er meer mee te maken dat het aandeel dit jaar al 40% is gestegen. Soms hebben beleggers slechts een klein excuus nodig om winst te nemen, wat meestal geen goede strategie is. Bovendien is het bericht van die extra investeringen in AI door Meta, van $37 miljard naar $40 miljard(!) dit jaar, goed nieuws voor chipbedrijven. Dit neemt niet weg dat de future op de Nasdaq 100-index op het moment van schrijven 1,3% lager noteert en Meta andere techaandelen bij de opening vanmiddag mee omlaag zal trekken.

Negatieve stemming in Azië, behalve China

De lagere futures op de Amerikaanse aandelenindices wegen vanmorgen op de stemming op de Aziatische beurzen. Ondanks een zwakkere yen, die is verzwakt tot het laagste niveau sinds 1990, daalt de Nikkei-index vanmorgen 2,2%. Eén van de favoriete beurzen van het afgelopen halfjaar verliest snel aan glans. Ook de Koreaanse Kospi-index (-1,6%) en de beurs van Taiwan (-1,4%) zijn door lagere koersen van techaandelen vanmorgen lager gesloten. Beleggers zien daarentegen kansen op de Chinese beurzen. De Hang Seng-index koerst 0,4% hoger, de beurs van Shanghai stijgt 0,3%. Berichten over een voorzichtig aantrekkende Chinese vastgoedmarkt geven beleggers moed.

De future op de S&P 500 index noteert 0,8% lager wijst op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting rond de 0,2% lager openen. Het bericht dat mijnbouwer BHP sectorgenoot Anglo American naar verluidt voor $56 miljard wil overnemen, leidt tot fantasie op de beurs in Londen.

Agenda van vandaag

  • Groei eerste kwartaal VS (+2,5% verwacht)
  • Kwartaalcijfers van onder andere Deutsche Bank, BE Semiconductor, STMicroelectronics, Sanofi, Barclays, Merck & Co, Bristol-Myers, BASF, Microsoft, Alphabet en Intel

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.