Beurs vandaag

Zon schijnt op de beurzen ● economie in de eurozone trekt aan ● tegenvallende macrocijfers VS steunen sentiment

|
Terug naar overzicht

Na meer dan 25 jaar de financiële markten gevolgd te hebben, kan ik helaas nog steeds niet precies voorspellen wanneer de stemming bij beleggers draait. Vrijdag was de stemming op beurzen nog beneden het nulpunt, gisteren scheen het zonnetje volop. Met de komst en sterke groei van door algoritmes aangedreven handelsprogramma's is het maken van kortetermijnvoorspellingen over de richting van de beurzen volkomen zinloos. Wij houden ons daar bij het ING Investment Office dan ook niet mee bezig en richten ons op de wat langere termijn. De 'ruis' die elke dag voorbijkomt gaan we uit de weg.

Economie in de eurozone trekt steeds verder aan

Gisteren werd onze visie dat de economie in de eurozone steeds verder aantrekt bevestigd door een sterker dan verwachte stijging van de inkoopmanagersindex. De composite index (combinatie van productie en diensten) is deze maand volgens voorlopige cijfers gestegen van 50,3 naar 51,4 punten. Dat is hoger dan de verwachte 50,7 punten en het hoogste niveau sinds mei vorig jaar. De index van de dienstensector steeg opvallend sterk, van 51,5 naar 52,9 punten (51,8 verwacht), die van de productiesector daalde juist onverwacht van 46,1 naar 45,6 punten (46,5 verwacht). Blijkbaar geven we in de eurozone nog steeds meer geld uit aan diensten (zoals reizen en etentjes) dan aan spullen. De cijfers van Frankrijk en Duitsland gaven hetzelfde beeld: een sterke dienstensector en een zwakkere productiesector. Belangrijke kanttekening hierbij is dat de dienstensector veel groter is dan de productiesector. Dat ziet er dus goed uit voor het economisch groeiplaatje van Europa en dus ook voor de verwachte bedrijfswinsten.

Enkele prima bedrijfsresultaten geven steun aan de koersen

Dat beeld werd gisteren bevestigd door onder andere SAP (+5,3%) en Novartis (+1,8%), die beide prima kwartaalcijfers en vooruitzichten presenteerden. Ondertussen stellen analisten de gemiddelde winstgroeiverwachtingen voor Europese aandelen opwaarts bij. Niet overal vielen de cijfers mee; die van Randstad (-7,2%) en Akzo Nobel (-6,9%) werden niet goed ontvangen. Per saldo kleurden vrijwel alle Europese beurzen, met uitzondering van de Russische beurs (-0,9%), groen. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 1,1%, de beste dag sinds januari. De FTSE 100-index sloot in Londen zelfs op een nieuwe recordstand. Op de obligatiemarkt was het rustig, de Duitse tienjaarsrente steeg met 2 basispuntjes naar 2,50%.

De ‘angstgraadmeter’ van de S&P 500-index daalt weer

e VIX-index, ook wel de angstgraadmeter van de S&P 500-index genoemd, daalde gisteren met ruim 7% tot onder de 16 punten. Een duidelijk signaal dat de angst bij beleggers die vorige week de beursstemming nog overheerste, als sneeuw voor de zon verdwijnt. Beter dan verwachte kwartaalcijfers en opwaarts bijgestelde winstverwachtingen voor de rest van dit jaar van onder andere General Electric (+8,3%), Spotify (+11,4%) en Danaher (+7,2%), steunden gisteren de positieve draai in het sentiment en de beurskoersen op Wall Street. Na de overdreven koersdaling van vorige week herstelden ook de zogenaamde Magnificent 7- aandelen (+2%) in aanloop naar hun kwartaalcijfers. Ondanks tegenvallende resultaten schoot de koers van Tesla in de nabeurshandel met ruim 13% omhoog nadat het bedrijf 'beloofde' al dit jaar met goedkopere modellen op de markt te komen. Dat is een jaar eerder dan eerder aangekondigd. Na de 40%-koersdaling dit jaar lijkt er ook wel wat ruimte voor herstel en zal naar verwachting ook vandaag een steun zijn voor de stemming op Wall Street.

Ook tegenvallende macrocijfers uit de VS steunen koersen

Gisteren werd de positieve stemming - naast de prima kwartaalcijfers - gesteund door tegenvallende macrocijfers. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar is het niet. De Amerikaanse inkoopmanagersindex is volgens onderzoeksbureau S&P Global deze maand iets sterker gedaald dan verwacht, van 52,1 naar 50,9 punten (52 verwacht). Een stand boven de 50 punten wijst nog steeds op groei, maar die is dan wel iets zwakker. Hierdoor neemt de kans op aantrekkende inflatie af, maar vergroot juist de kans dat de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) later dit jaar de beleidsrente zal verlagen. In reactie daalde de Amerikaanse tweejaarsrente met 4 basispunten naar 4,93%, de tienjaarsrente met 1 basispuntje naar 4,60%. En lagere rentes zijn niet alleen goed voor obligatiebeleggers, maar zijn ook gunstig voor de waardering van aandelen.

De S&P 500-index steeg gisteren met 1,2%, de Nasdaq herstelde 1,6%, mede door een herstel van Nvidia (+3,7%), en de Dow Jones boekte een winst van 0,7%.

Overwegend groene koersborden in Azië

De positieve stemming op Wall Street krijgt vanmorgen een vervolg op de beurzen in Azië. Ik zie op mijn Bloombergscherm alleen maar felgroene koersen oplichten. De MSCI Asia Pacific-index is op weg naar de beste dag in een maand tijd. Vooral de koersen van techbedrijven, waaronder TSMC (+4%) koersen hoger. Niet in de laatste plaats door veel beter dan verwachte cijfers van het Nederlandse ASM International, dat gisteravond nabeurs niet alleen veel beter dan verwachte kwartaalcijfers presenteerde, maar daarnaast ook de verwachtingen voor de rest van het jaar opwaarts heeft bijgesteld. Het aandeel sloot gisteravond in New York al ruim 9% hoger en zal ook de AEX-index bij de opening hoger zetten. Deze cijfers, en die van Texas Instruments (+7,7% nabeurs), bevestigen de sterke groei bij chipbedrijven en zullen de twijfels over de recente koersstijgingen in de sector wegnemen. De Japanse Nikkei-index koerst op het moment van schrijven 2,2% hoger, de Hang Seng-index plust 2,1% en de Koreaanse Kospi-index staat ook op een winst van 2%. Mede door de koerswinst van TSMC is de beurs van Taiwan 2,7% hoger gesloten.

De futures ('termijncontracten') op Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven tussen de 0,2% en de 0,8% (Nasdaq 100-index) hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting rond de 0,5% hoger openen. De AEX-index opent naar verwachting rond de 1% hoger, mede door ASM International die sectorgenoten BE Semiconductor en ASML mee omhoog zal trekken.

Agenda van vandaag

  • Ifo-index van het Duitse ondernemersvertrouwen
  • Amerikaanse cijfers over de orders voor duurzame goederen
  • Kwartaalcijfers van Svenska Handelsbanken, Koninklijke KPN, Kone, Eni, Iberdrola, Valmet, Heineken, Boeing, Biogen, IBM, Meta Platforms en ServiceNow

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.