Afwijkende handelsdag
Op 1 mei zijn veel beurzen gesloten. Er is op die dag ook geen handel in Sprinters mogelijk.
Beurs vandaag

IMF verlaagt groeiverwachtingen ● hoop op de-escalatie handelsoorlog ● glas is weer halfvol

|
Terug naar overzicht

Sinds het aantreden van Donald Trump als president van de VS worden de financiële markten beheerst door nieuwsberichten over uitspraken die hij heeft gedaan. Over van alles en nog wat: importheffingen, deportatie van immigranten, belastingverlagingen, het ontslaan van de voorzitter van de centrale bank en ga zo maar door. Feitelijk heeft hij, met uitzondering van het verhogen van importheffingen en het uitstellen ervan, nog niet veel bereikt in zijn eerste 100 dagen als president van de grootste economie van de wereld. Wel heeft hij voor heel veel onrust en wantrouwen jegens de VS gezorgd.

IMF verlaagt groeiverwachtingen

Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat de vooruitzichten voor de wereldwijde groei worden verlaagd. Zo ook door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat gisteren zijn voorjaarsrapport presenteerde. Het IMF heeft de groeiverwachting voor de wereldeconomie voor dit jaar verlaagd van 3,3% naar 2,8%, het laagste niveau sinds de coronapandemie van 2020. Voor volgend jaar is de groeiverwachting met 0,3% verlaagd naar 3%. De handelsoorlog zal de wereldwijde groei belemmeren, ook die van de VS. Dat Trump daar heel anders over denkt, is zijn probleem. Het IMF heeft de groeiverwachting voor de VS verlaagd naar 1,8% voor dit jaar en 1,7% voor volgend jaar. Een verlaging met respectievelijk 0,9% en 0,4%. De inflatie in de VS zal volgens het IMF dit jaar met 1% aantrekken tot 3%. De aanpassing van de verwachtingen kon je al van mijlenver zien aankomen en is geen verrassing. Een reactie op de financiële markten op het IMF-rapport bleef dan ook uit.

Hoop op de-escalatie handelsoorlog

Op de Europese aandelenbeurzen reageerden beleggers in eerste instantie op het bericht dat Trump mogelijk Fed-baas Powell zou willen ontslaan. Daar kwam hij later weer op terug, waarover later meer. Na een lagere opening herstelden de Europese beurzen in de loop van de dag, met een eindsprintje in het laatste handelsuur door hogere koersen op Wall Street. De Stoxx Europe 600-index boekte een late winst van 0,3%. De hoop op de-escalatie van de handelsoorlog werd gesterkt door opmerkingen van de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent. Hij verwacht dat de handelsoorlog met China zal de-escaleren. Beter dan verwachte cijfers van onder andere L'Oréal (+6,3%) steunden het positieve sentiment. Het aandeel Novo Nordisk dook op de Deense beurs 6,7% omlaag op het bericht van vorige week dat concurrent Eli Lilly positieve testresultaten heeft behaald met een afslankpil. Dit zou een concurrent kunnen worden van Novo’s succesmiddel Ozempic, dat met een spuit moet worden toegediend. Een pilletje is natuurlijk veel gemakkelijker.

Op macro-economisch gebied was het gisteren rustig. Een lager dan verwachte index van het consumentenvertrouwen in de eurozone (-16,7 punten tegenover -15,1 verwacht) leidde nauwelijks tot beweging. Op de obligatiemarkt daalde de Duitse tienjaarsrente met 3 basispunten naar 2,44%. De dollar trok met 0,7% aan naar $1,143 tegenover de euro

Trump wil Powell toch niet ontslaan

Rond middernacht trok de euro-dollarkoers plotseling verder aan tot net boven de $1,13, in reactie op het bericht dat Trump toch niet van plan is om Fed-voorzitter Powell te ontslaan. Weer een voorbeeld hoe Trump binnen een paar uur van mening kan veranderen. Je kunt hem niet op zijn woord vertrouwen. Blijkbaar hebben verstandige mensen in zijn directe omgeving Trump ervan weten te overtuigen dat hij met zijn ongenuanceerde uitspraken de Amerikaanse economie langzaam ten gronde richt, door het decennialang opgebouwde vertrouwen in een paar weken tijd af te breken. De kans dat hij grote economische overwinningen zal boeken, neemt met het uur af. Intussen verschijnen er berichten dat de VS succesvolle onderhandelingen voert met onder andere Japan en India en dat Trump 'very nice' zal zijn voor China in de handelsbesprekingen. Hij zei ook dat het uiteindelijke tarief voor Chinese goederen lang niet in de buurt van de 145% zal liggen, maar ook niet 0% zal zijn. Dat lijkt er al meer op.

‘Besprekingen met China gaan de goede kant op’

Voor beleggers is het zaak om in deze beweeglijke tijden niet te veel van koers te veranderen en rustig te wachten op kansen die komen. Hoop op gunstige uitkomsten van de handelsbesprekingen leidde gisteren tot optimisme op Wall Street. Maandag was het glas nog halfleeg, gisteren weer halfvol. De S&P 500-index herstelde 2,5%, de Nasdaq steeg 2,7% en de Dow Jones-index pluste ook 2,7%. Minister van Financiën Bessent zei op een besloten congres dat de handelsoorlog met China onhoudbaar is. Persvoorlichter van het Witte Huis Karoline Leavitt vertelde later dat er vooruitgang wordt geboekt in de handelsbesprekingen en dat de 'bal de goede kant op rolt' in de besprekingen met China. Dat voedde de hoop op een goede afloop nog wat meer. Op de obligatiemarkt steeg de Amerikaanse tweejaarsrente in een ‘risk-on’-beweging met 6 basispunten naar 3,82%. De tienjaarsrente daalde met 1 basispunt naar 4,40%.

Positieve stemming op Aziatische beurzen

De hoop op de-escalatie van de handelsoorlog en het aanblijven van Jerome Powell als baas van de centrale bank, leidt vanmorgen tot optimisme op de Aziatische beurzen. Een zwakkere yen (142) en een stijgende Japanse inkoopmanagersindex (van 48,9 naar 51,1 punten) stuwden de Nikkei-index naar een winst van 2%. De Hang Seng-index koerst in Hongkong 2,3% hoger en de CSI 300-index plust 0,1%. De beurs van Taiwan is maar liefst 4,5% hoger gesloten, dankzij een koersstijging van 6,7% van het aandeel TSMC. De Kospi-index noteert 1,6% hoger in een zee van groene koersen.

Hogere opening Wall Street verwacht

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven ruim hoger (S&P 500 +1,7%) en wijzen op een verder herstel van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 2% hoger openen. Het kan verkeren. Houd rekening met aanhoudend hoge volatiliteit op de financiële markten. Trump kan de sfeer zomaar weer bederven. Maar zijn macht heeft ook grenzen en de door hem aangerichte schade kan mogelijk beperkt blijven. De kunst is om over deze roerige periode heen te kijken. Dat is niet gemakkelijk.

Agenda van vandaag

  • Inkoopmanagersindex eurozone (daling van 50,9 naar 50,2 punten verwacht)
  • Inkoopmanagersindex VS (daling van 53,5 naar 52,0 punten verwacht)
  • Kwartaalcijfers van onder andere BESI, Akzo Nobel, Randstad, Danone, Reckitt Benckiser, Boeing, Vopak, Kering, Texas Instruments en ServiceNow

Meer weten?

Hoewel de rust (voorlopig?) lijkt te zijn teruggekeerd, zit je misschien nog met vragen over wat je nu het beste kunt doen met je beleggingen. Onlangs organiseerden we een webinar, waarin Simon Wiersma en Bob Homan van het ING Investment Office hun licht lieten schijnen op de laatste ontwikkelingen. Hier kun je het webinar terugkijken.

Op de pagina: Onrustige beurs, wat te doen? geven we antwoord op de belangrijkste vragen die beleggers bezighouden en waarschuwen we voor valkuilen. Het belangrijkste advies is om vooral geen overhaaste beslissingen te nemen. Lees ook: Onrust op de beurzen: blijf kalm en blijf belegd voor een update op de actuele ontwikkelingen. En in de podcast Blik op de beursweek bespreekt Simon de actuele ontwikkelingen en hoor je onze visie.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.