Beurs vandaag

Beurzen herstellen ● buy the dips ● vertrouwen in techaandelen

|
Terug naar overzicht

Na een roerige week was er gisteren sprake van optimisme op de Europese beurzen. Even geen escalatie in het Midden-Oosten, waardoor beleggers op koopjes gingen jagen na de koersverliezen van vrijdag. Dit leidde tot koersherstel op de meeste Europese aandelenbeurzen.

Herstel op Europese beurzen

Met een winst van 1,6% sloot de FTSE 100-index in Londen zelfs op een nieuwe recordstand. De Britse index noteert dit jaar 4% hoger, gedragen door olieaandelen Shell en BP. De Stoxx Europe 600-index herstelde 0,6%. Met uitzondering van aandelen uit de IT-sector (-0,2%) eindigden alle Europese aandelensectoren gisteren in de plus. In de AEX (+0,8%) was Prosus (+4,6%) de grote winnaar na een koerssprong van deelneming Tencent (+5,5%) op de beurs van Hongkong. De chipbedrijven ASML, ASMI en Besi eindigden nog wel rond de 1% lager, na de koersverliezen van chipbedrijven vrijdag op de beurs in New York. De rentes op eurostaatsobligaties daalden, waarbij de daling van de Italiaanse tienjaarsrente met 9 basispunten de meest opvallende was. Geen 'vlucht naar veilige havens', maar het oppikken van kredietrisico als teken van een ‘risk-on’-beweging.

Beleggers kopen de dips

Beleggers voelden zich gisteren gesteund door de koerswinsten in Azië eerder in de ochtend, ondanks de koersverliezen van vrijdag op Wall Street. Dat past ook in ons motto: 'buy the dips'. De wereldwijde economie laat tekenen van herstel zien, ondanks de hoog blijvende rentes en het verwachte uitstel van de renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank, de Fed. Opwaartse bijstellingen van de winstverwachtingen voor beursgenoteerde bedrijven wegen zwaarder dan de hoog blijvende inflatie en rentes. Dit leidt wel zo nu en dan tot beweeglijke koersen na de rally sinds eind oktober, 'aangesticht' door geopolitieke spanningen.

Vertrouwen in techaandelen

Ook Wall Street herstelde van de forse koersdalingen op vrijdag. Koopjesjagers meldden zich voor onder andere Nvidia (+4,4%) en andere techaandelen uit de Nasdaq-index (+1,1%). Beleggers zijn wat nerveus in aanloop naar de presentatie van de kwartaalcijfers van onder andere de ‘Magnificent 7’-aandelen. De verwachtingen voor deze techaandelen zijn hooggespannen, nu de waarderingen door de koersstijgingen in het afgelopen halfjaar flink zijn opgelopen. Er is geen ruimte voor tegenvallers. Wij hebben er vertrouwen in dat de meeste van de techaandelen niet zullen teleurstellen en houden vooralsnog vast aan de overwogen positie van IT-aandelen in de ING-beleggingsstrategieën. Onder aanvoering van IT-aandelen (+1,3%) herstelde de S&P 500-index gisteren met 0,9%. De Dow Jones Industrial-index pluste 0,7%. De VIX-index, de ‘angstgraadmeter’ van de S&P 500-index, daalde met ruim 9% tot onder de 17 punten. Op de obligatiemarkt was het rustig: de tienjaarsrente daalde met 1 basispunt naar 4,61%.

Opvallend was de sterke prijsdaling van goud. Na de imposante recordjacht daalde de prijs van het glimmende metaal gisteren met 2,6%, de sterkste daling op een dag in bijna twee jaar. Nu verdere escalatie in het Midden-Oosten vooralsnog is uitgebleven, is de noodzaak voor het kopen van 'bescherming' in de vorm van goud niet meer noodzakelijk. Winstnemingen liggen dan ook voor de hand.

Positieve stemming op meeste Aziatische beurzen

Geholpen door een opwaartse adviesbijstelling voor Chinese aandelen door de Zwitserse zakenbank UBS, noteert de Hang Seng-index vanmorgen 1,7% hoger. De index noteert nog wel 1,5% lager dan eind 2023. De beurs van Shanghai staat vanmorgen echter 0,8% onder het slot van gisteren. Na het koersherstel op Wall Street is de stemming op de meeste Aziatische beurzen vanmorgen positief. Een verder herstel van de Japanse inkoopmanagersindex in april (van 51,7 naar 52,6 punten) steunt de stemming op de beurs in Tokio. De Nikkei-index koerst 0,3% hoger. De beurs van Taiwan is 1,1% gestegen en de Australische beurs plust 0,3%. De Kospi-index staat in Seoel 0,2% in de min.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting rond de 0,5% hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Inkoopmanagersindex eurozone (stijging van 50,3 naar 50,7 verwacht)
  • Inkoopmanagersindex VK
  • Inkoopmanagersindex VS
  • Huizenverkoopcijfers VS
  • Kwartaalcijfers van onder andere Randstad, Novartis, PepsiCo, Danaher, UPS, Halliburton, GE, ASM International (nabeurs), Tesla en Visa

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.