Trump beschuldigt Powell ● dollar en aandelen dalen ● Amerikaanse rente stijgt
De Europese beurzen waren gisteren gesloten vanwege Tweede Paasdag, maar op Wall Street werd wel gehandeld. Zorgen over opmerkingen van president Trump – wie anders – leidden tot onrust bij beleggers.
Trump dreigt weer met ontslag Powell
Trump verwijt Fed-voorzitter Powell de beleidsrente niet snel genoeg te verlagen en beschuldigt hem op voorhand van het veroorzaken van een recessie in de VS. Trump dreigt Powell te ontslaan. Daar heeft hij al eerder (in 2018) mee gedreigd, maar nooit uitgevoerd. Het is niet onmogelijk, maar ook niet eenvoudig om te doen. Veel belangrijker: het vertrouwen van beleggers in de VS en de dollar rust op de onafhankelijkheid van de centrale bank. Als die in gevaar dreigt te komen, is een munt (in dit geval de dollar) minder waard. En als we mochten kiezen om één iemand te mogen ontslaan, is dat zeker niet Jerome Powell. Als er één iemand verantwoordelijk is voor een mogelijke recessie in de VS, is het een oranje gekleurde man woonachtig in Mar-a-Lago, Florida.
Dollar verzwakt
In reactie op de dreigende woorden van Trump daalde de koers van de dollar gisteren met 1% naar $1,151 tegenover de euro. Gunstig voor toeristen die nu meivakantie vieren in de VS, maar niet goed voor het vertrouwen in de dollar als reservemunt van de wereld. Verder zit er nog maar weinig schot in de handelsbesprekingen die de VS met meer dan 70 landen moet voeren. Trump roept zo nu en dan wel iets over successen, maar tot nu toe zijn het slechts woorden, geen daden.
Negatieve stemming op Wall Street
Onzekerheid over het beleid van Trump en zijn dreiging om Fed-voorzitter Powell te ontslaan, drukte gisteren de stemming op de beurs in New York. Bij zo'n 20% lager dan gemiddelde omzetten sloot de S&P 500-index met een verlies van 2,4%. De Nasdaq sloot 2,5% lager, mede door een verlies van bijna 6% voor het aandeel Tesla na een negatief analistenrapport. Nvidia verloor 4,5%, de Magnificent 7-index sloot 3,2% lager. De Dow Jones Industrial-index eindigde 2,5% lager. Dat de volatiliteitsindex (VIX) ruim 14% steeg naar meer dan 33 punten, geeft aan dat beleggers nog steeds erg nerveus zijn. Een omgeving waarin beurskoersen bij lage omzetten grote uitslagen kunnen laten zien.
Rentes op Amerikaanse staatsobligaties stijgen
Op de obligatiemarkt gingen Amerikaanse staatsobligaties in de verkoop, in reactie op het onbetrouwbare beleid en de dreiging van Trump. Koersen daalden, waardoor de rentes opliepen. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 9 basispunten naar 4,41%, de 30-jaarsrente steeg met 10 basispunten naar 4,90%. Hoe hoger de rente, hoe moeilijker het wordt om schulden betaalbaar te houden. Twee weken geleden was de sterke rentestijging op Amerikaanse staatsobligaties nog een belangrijke reden voor Trump om op de tarievenpauzeknop te drukken. Hopelijk is er iemand in zijn directe omgeving die hem bij zinnen kan brengen.
Ondertussen stijgt de goudprijs naar nieuwe recordhoogtes. Het edelmetaal wordt als een van de weinige veilige havens beschouwd. Een ‘troy ounce’ kost inmiddels ruim $3400, 30% meer dan eind 2024.
Chinese beurzen noteren hoger
De dollar verzwakt vanmorgen naar het laagste niveau in 15 maanden, terwijl de Japanse yen steeds sterker wordt. De yen noteert vanmorgen 140 tegenover de dollar, het hoogste niveau sinds juli 2023. Desondanks is de Nikkei-index vanmorgen slechts 0,2% lager gesloten. De Hang Seng-index staat in Hongkong op een winst van 0,8% en de CSI 300-index plust 0,2%. Dat valt dus mee, na het lagere slot van Wall Street gisteravond. Beleggers lijken te vluchten uit de VS als protest tegen Trump, die de Amerikaanse economie in zijn eentje dreigt te verzuipen. De beurs van Taiwan is vanmorgen 1,4% lager gesloten, de Kospi-index staat in Seoel op een verlies van 0,2%.
Herstel verwacht op Wall Street
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,6% hoger en wijzen op een herstel vanmiddag op Wall Street. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,6% lager openen, in navolging van het verlies van Wall Street gisteravond.
Agenda van vandaag
- Consumentenvertrouwen eurozone
- Kwartaalcijfers van onder andere General Electric, Halliburton, 3M, Danaher, SAP en Tesla
Meer weten?
Hoewel de rust (voorlopig?) lijkt te zijn teruggekeerd, zit je misschien nog met vragen over wat je nu het beste kunt doen met je beleggingen. Vorige week organiseerden we een webinar, waarin Simon Wiersma en Bob Homan van het ING Investment Office hun licht lieten schijnen op de laatste ontwikkelingen. Hier kun je het webinar terugkijken.
Op de pagina: Onrustige beurs, wat te doen? geven we antwoord op de belangrijkste vragen die beleggers bezighouden en waarschuwen we voor valkuilen. Het belangrijkste advies is om vooral geen overhaaste beslissingen te nemen. Lees ook: Onrust op de beurzen: blijf kalm en blijf belegd voor een update op de actuele ontwikkelingen. En in de podcast Blik op de beursweek bespreekt Simon de actuele ontwikkelingen en hoor je onze visie.
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.