Afwijkende handelsdag
Op 1 mei zijn veel beurzen gesloten. Er is op die dag ook geen handel in Sprinters mogelijk.
Beurs vandaag

Orders ASML vallen tegen ● winkelverkopen VS +1,4% ● hoop op start handelsoverleg

|
Terug naar overzicht

De tegenvallende nieuwe orders van ASML in het eerste kwartaal en de dreiging van exportbeperkingen voor het Amerikaanse chipbedrijf Nvidia drukten gisteren zwaar op het beurssentiment. Op de beurs in Amsterdam ging het aandeel ASML met ruim 5% omlaag en trok sectorgenoten ASMI (-3,2%) en BE Semiconductors (-3,2%) mee. Betekent dit dat er in de toekomst geen vraag meer zal zijn naar chips(machines)? Nee, zeker niet. Maar beleggers plakken daar nu wel iets lagere waarderingen aan vanwege de lager ingeschatte groeiverwachtingen.

AEX sluit lager na koersverlies ASML (-5%)

De AEX sloot door de lagere koersen van de 'chippies' gisteren 0,4% lager en was daarmee één van de slechts presterende Europese aandelenbeurzen. De DAX-index (+0,3%), de Spaanse IBEX-index (+0,5%) en de Italiaanse FTSE Mib-index (+0,6%) sloten wel in de plus, waardoor de Stoxx Europe 600-index per saldo slechts 0,2% lager sloot. Een positief bericht over een toenadering van China richting de VS om handelsbesprekingen, onder bepaalde voorwaarden, te starten werd op de beurzen positief ontvangen. Aandelen uit de sector energie (+1,7%) profiteerden van een iets hogere olieprijs (+1,8%), terwijl IT-aandelen gemiddeld 2,1% in de achteruit gingen bij 20% tot 40% lagere dan gemiddelde handelsomzetten op de Europese beurzen. 'Iedereen' neemt een afwachtende houding aan, wachtend op de volgende zet van Amerikaans president Trump. Heel irritant, maar wel de realiteit.

De euro werd 0,9% sterker tegenover de dollar op 1,138. De Duitse tienjaarsrente daalde vooruitlopend op het rentebesluit van de ECB (vandaag) met 2 basispuntjes naar 2,51%.

Alles draait om de grillen van één man: Donald Trump

Het is duidelijk dat de invloed van één man, Donald Trump, heel ver reikt. Hij kan in zijn eentje een recessie veroorzaken met zijn handelsbeleid. Dat is de treurige conclusie na zijn eerste 87 dagen in het Witte Huis. Het goede nieuws is dat hij ook, vrijwel in zijn eentje, de boel ook weer vlot kan trekken, zolang de veroorzaakte economische schade nog niet al te groot is. Een belangrijk verschil met de financiële crisis van 2008-2009 en de coronacrisis, die veroorzaakt werden door externe schokken.

Amerikaanse winkelverkopen in de lift

De Amerikaanse winkelverkopen zijn in maart met 1,4% gestegen, in lijn met de verwachting van analisten. In anticipatie op de importheffingen hebben Amerikanen de aanschaf van 'big ticket items', zoals bijvoorbeeld auto's, naar voren gehaald. De verkopen van spullen uit de minder volatiele 'control group' zijn met 0,4% gestegen, minder dan de verwachte +0,6%. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de groei in de maand februari naar boven is bijgesteld van +1% naar +1,3%. We verwachten dat de handelsoorlog zal leiden tot aanhoudende onzekerheid bij Amerikaanse consumenten waardoor de winkelverkopen, en dus de economische groei, in het tweede kwartaal verder zullen vertragen.

Geen snelle renteverlagingen door de Fed verwacht

Vooralsnog ziet de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, vanwege de toenemende inflatiedruk door de importheffingen nog weinig reden om de geldkraan verder open te draaien (rente verlagen). Dat viel bij beleggers op Wall Street gisteren niet lekker. Tel daar de exportrestricties voor chipfabrikanten Nvidia (-6,9%) en AMD (-7,3%) bij op en je hebt een verklaring voor de daling van 2,2% gisteren voor de S&P 500-index. De Nasdaq ging ruim 3% omlaag, de Dow Jones Industrial-index leverde 1,7% in.

Economische groeivooruitzichten voor de VS verslechteren

De VIX-index steeg met ruim 8% tot boven de 32 punten. Grote onzekerheid over het beleid van Trump blijft het beurssentiment overheersen terwijl de economische groeivooruitzichten verslechteren. De vraag is: tot hoever laat Trump het komen? Is een recessie nog te voorkomen of niet? Onze collega's van ING Research verwachten in de eerste twee kwartalen nog wel een positieve groei (respectievelijk +0,8% en +1,4%, jaar op jaar geannualiseerd), maar een krimp van 0,9% in het derde kwartaal en een klein herstel van +0,1% in Q4. Hierbij moet wel worden vermeld dat alle schattingen met veel onzekerheid zijn gemaakt, veel meer onzekerheid dan 'normaal'.

Amerikaanse Treasuries blijken nog steeds in trek

De markt voor Amerikaanse staatsobligaties lijkt wel weer 'normaal' te functioneren. Rentes daalden over een brede linie in een typische ‘risk off’-beweging. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 6 basispunten naar 4,28%, de tweejaarsrente daalde met 8 basispunten naar 3,77% ondanks de minder dovish dan gehoopte uitspraken van Fed-baas Jerome Powell. Uit recente data is gebleken dat er in de maand februari door buitenlandse beleggers, onder andere uit Canada, Japan en China, voor $290 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties zijn gekocht. De vrees voor dumping van Amerikaanse Treasuries was tot vorige maand dus niet te zien.

Yen verzwakt, Nikkei-index omhoog

Volgens Trump is er grote vooruitgang in de handelsbesprekingen tussen de VS en Japan. Later deze maand zullen de gesprekken worden vervolgd. Op dit bericht verzwakte de yen vanmorgen licht naar 142,8 tegenover de dollar en mede hierdoor staat de Nikkei-index op het moment van schrijven op een winst van 1,1%. De Topix-index noteert ook ruim 1% hoger ondanks tegenvallende Japanse handelscijfers van maart. Trump wil deals maken en daar kan hij gelet op de negatieve impact van de opgelegde importheffingen niet te lang mee wachten. Haast is geboden om de Amerikaanse economie niet te ver te laten verzwakken. Dat zou funest zijn voor de arbeidsmarkt waardoor banen op het spel komen. Dan zou Trump ook de steun van zijn achterban gaan verliezen. Hoop op vooruitgang in de onderhandelingen met Japan en een spoedige start van overleg met China zet vanmorgen de meeste andere Aziatische beurzen ook hoger. De Hang Seng-index noteert in Hongkong 1,3% hoger, de CSI 300-index noteert nog wel 0,2% lager. De beurs van Taiwan is 0,7% lager gesloten maar de Kospi-index staat op een winst van 0,9% en ook de beurs van Australië is 0,7% hoger gesloten.

Hogere opening Amerikaanse beurzen verwacht

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren tussen de 0,7% (Dow) en 0,9% (Nasdaq 100-index) hoger en wijzen op een hogere opening van de Amerikaanse aandelenindices op Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,4% lager van start gaan door het lagere slot van Wall Street gisteravond.

Agenda van vandaag

  • Wekelijks aantal ww-aanvragen en huizenmarktcijfers uit de VS
  • Rentebesluit van de ECB (14.15 uur)
  • Kwartaalcijfers van ABB, Hermes, American Express, DR Horton, Charles Schwab, Blackstone, State Street, L'Oreal en Netflix

Wat kunnen beleggers het beste doen?

We begrijpen goed dat je als belegger op dit moment met veel vragen zit. Afgelopen week organiseerden we een webinar, waarin Simon Wiersma en Bob Homan van het ING Investment Office hun licht lieten schijnen op de laatste ontwikkelingen. Hier kun je het webinar terugkijken.

Op de pagina: Onrustige beurs, wat te doen? geven we antwoord op de belangrijkste vragen die beleggers bezighouden en waarschuwen we voor valkuilen. Het belangrijkste advies is om vooral rustig te blijven en geen overhaaste beslissingen te nemen. Lees ook: Onrust op de beurzen: blijf kalm en blijf belegd voor een update op de actuele ontwikkelingen. En in de podcast Blik op de beursweek bespreekt Simon de actuele ontwikkelingen en hoor je onze visie.

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.