Beurs vandaag

Fed-rente kan langer hoog blijven ● renteangst op Wall Street ● rentevrees Europa niet terecht

|
Terug naar overzicht

Fed-voorzitter Jerome Powell nam gisteren deel aan een paneldiscussie in Washington en liet daar weten dat de beleidsrente langer hoog kan blijven als de inflatie niet verder vertraagt. Dat kwam natuurlijk niet als een verrassing. Beleggers rekenden al op dergelijke woorden, na de iets hoger dan verwachte Amerikaanse inflatie- en groeicijfers van de afgelopen week.

Inflatiecijfers bepalen rentepad Fed

Wat ons betreft zijn de woorden van Powell geen aanleiding om nu ineens een heel andere koers van de Fed te verwachten. De centrale bank is, zoals altijd, data-afhankelijk. Als de PCE-inflatiecijfers eind deze maand bijvoorbeeld wel wijzen op een verdere vertraging van de inflatie, kan de Fed alsnog besluiten om in juni de beleidsrente te verlagen. Die kans wordt door beleggers nu echter op nog slechts 14% geschat en voor heel 2024 worden nu nog maar iets minder dan twee renteverlagingen ‘ingeprijsd’. Maar dat kan na wat nieuwe cijfers ook zo weer veranderen. Een iets langere periode van relatief hoge inflatie hoeft overigens geen probleem te zijn voor de aandelenbeurzen, zolang de economische groei aantrekt. En zolang de rentes niet in één streep oplopen, zijn we geneigd om op dips bij te kopen. Hogere winstgroei(verwachtingen) wegen op dit moment zwaarder dan iets hogere rentes.

Hogere rente zet koersen op Wall Street onder druk

Op Wall Street hadden beleggers gisteren wat moeite met de woorden van Powell. De rentes liepen nog wat verder op en zetten de aandelenkoersen in New York onder druk. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 7 basispunten naar 4,99%, het hoogste niveau sinds november. De tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 4,67%. Weer een slechte dag voor obligatiebeleggers. Rentegevoelige aandelensectoren zoals vastgoed (-1,5%) en nutsbedrijven (-1,4%) lagen onder druk. Op olieaandelen werd winst genomen nadat de olieprijs licht daalde. Ook vanmorgen noteert de olieprijs iets lager en lijkt er even een einde aan de rally op de grondstoffenmarkt. De S&P 500-index sloot 0,2% lager, de Nasdaq verloor 0,1%. De Dow Jones Industrial-index steeg 0,2%, mede door een koerswinst van ruim 5% voor zorgverzekeraar UnitedHealth na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Morgan Stanley steeg 2,5% op beter dan verwachte kwartaalcijfers. Bank of America leverde daarentegen 3,5% in na tegenvallende cijfers. Het aandeel Super Micro Computer steeg ruim 10% na een ruime opwaartse bijstelling van het koersdoel door een analist.

Renteangst in Europa niet terecht

De renteangst in de VS sloeg over op de Europese beurzen. In Europa zelf is er weinig aanleiding voor een uitstel van de verwachte eerste renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) in juni. De markt prijst de kans op een verlaging met 0,25% in juni nog steeds op bijna 90%. Maar zoals het altijd gaat, is Wall Street leidend voor wat betreft het beurssentiment. De rentes op eurostaatsobligaties werden mee omhoog getrokken. De Duitse tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 2,49%. Naar onze mening zijn die hogere rentes in Europa niet terecht. De trend van dalende inflatie is hier immers nog intact. Alle Europese aandelenbeurzen sloten echter in de min. De Stoxx Europe 600-index sloot 1,5% lager, het grootste verlies op een dag sinds juli vorig jaar.

Gemengde stemming in Azië

De stemming op de Aziatische beurzen is vanmorgen gemengd. In Japan staat de Nikkei-index 1,3% lager en in Hongkong daalt de Hang Seng-index 0,4%. De beurs van Shanghai koerst echter 1,9% hoger. De beurs van Taiwan is 1,6% hoger gesloten, maar de Kospi-index levert in Seoel 0,9% in. De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting iets hoger van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Kwartaalcijfers van onder andere ASML, Volvo, US Bancorp en Abott Laboratories

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.