Beurs vandaag

Beleggers vrezen dat rente langer hoog blijft ● ‘angstindex’ VIX knalt omhoog ● kwartaalcijfers gemengd ontvangen

|
Terug naar overzicht

Wat gaat Israël doen met Iran? Wat gebeurt er met de olieprijs? Blijft de inflatie vertragen of trekt deze juist aan? Zal de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) de rente wel gaan verlagen of (nog) niet? Vallen de kwartaalcijfers mee of juist tegen? Zomaar wat vragen die beleggers op dit moment bezighouden en leiden tot volatiliteit na een periode van betrekkelijke kalmte.

Ondanks hoge rentes draait de economie in de VS prima

Ook al ziet Israël af van een tegenaanval op Iran, dan nog zullen er spanningen in het Midden-Oosten blijven. Ik denk niet dat iemand de illusie heeft dat daar snel vrede komt, die is er al tientallen jaren niet. Hoe dan ook: de heersende onzekerheid voedt speculatie in de olieprijs en het daardoor mogelijk hoog blijven van de inflatie. Die gedachte wordt versterkt doordat de Amerikaanse economie ondanks de hogere rentes prima draait. Zo werd gisteren bekend dat de winkelverkopen in maart met 0,7% zijn gestegen, bijna het dubbele van de verwachte 0,4%. Bovendien werd de groei in de voorgaande maand bijgesteld van +0,6% naar +0,9%. Ook van de minder volatiele goederen en diensten uit de zogenoemde 'control group' werd er 1,1% meer verkocht (+0,4% verwacht). Dat zou aanleiding voor de Fed kunnen zijn om de beleidsrente op korte termijn niet te verlagen.

…wat speculatie voedt dat de rente langer hoog blijft

Tot 26 april, wanneer de PCE-deflatorcijfers bekend worden gemaakt, is er volop ruimte om te speculeren op de renteverwachtingen van de Fed. Het lijkt inmiddels op een wedstrijd wie de minste verlagingen verwacht. Er zijn zelfs analisten die het hebben over renteverhogingen. Drie maanden geleden werden er voor dit jaar nog bijna zeven (!) renteverlagingen door de markt ingeprijsd. Nu zijn het er minder dan twee. Het kan verkeren. Toch zou ik aan die per uur veranderende verwachtingen niet te veel waarde hechten.

Kwartaalcijfers worden wisselend ontvangen

De tot nu toe gepresenteerde kwartaalcijfers - ook al zijn we nog maar aan het begin van het kwartaalcijferseizoen - worden gemengd ontvangen. Maar er zijn lichtpuntjes. Gisteren verraste Goldman Sachs (+2,9%) met veel beter dan verwachte cijfers. Er is dus voldoende aanleiding om wat volatiliteit te verwachten, terwijl winstnemingen na een sterke rally heel normaal zijn. Het manisch depressieve karakter van kortetermijnbeleggers kan de koersuitslagen versterken. Zowel omhoog als omlaag. Wees je daarvan bewust.

Onverminderd positief over Amerikaanse techaandelen

Dit betekent echter niet dat we minder positief zijn geworden over aandelen. Een sterk draaiende Amerikaanse economie is gunstig zijn voor de winstgroei(-verwachtingen) van bedrijven. Vooralsnog houden we vast aan een overweging. Voor obligaties is het met langer hoog blijvende groei en inflatie een wat moeilijkere periode. Daarbij past een onderweging.

Beter dan verwachte Amerikaanse winkelverkopen…

Gisteren begonnen de Europese beurzen opgewekt aan de nieuwe handelsweek, in de hoop dat de situatie in het Midden-Oosten niet verder zal escaleren. De olieprijs daalde, beleggers verlieten voorzichtig de 'veilige havens', met oplopende rentes als gevolg en de koerswinsten op de Europese aandelenbeurzen werden in de loop van de ochtend en begin van de middag steeds verder uitgebouwd. Pas nadat om 14.30 uur de beter dan verwachte Amerikaanse winkelverkopen werden gepubliceerd en de koersen na een hogere opening op Wall Street weggleden, werden ook de Europese beurzen mee omlaag getrokken. De eerdere koerswinsten smolten als sneeuw voor de zon. De Stoxx Europe 600-index sloot nog wel 0,13% in de plus. Koersen van eurostaatsobligaties werden in het kielzog van Amerikaanse staatsobligaties mee omlaag getrokken met hogere rentes als gevolg. De Duitse tienjaarsrente steeg gisteren met 8 basispunten naar 2,44%.

…zetten aandelenkoersen lager en rentes hoger

In reactie op de veel beter dan verwachte Amerikaanse winkelverkoopcijfers steeg de Amerikaanse tienjaarsrente met 8 basispunten naar 4,60%, het hoogste niveau van dit jaar. Twijfels over een renteverlaging door de Fed leidt tot toenemende volatiliteit. De MOVE-index, de volatiliteitsindex van Amerikaanse staatsobligaties, schoot met 7% omhoog naar 121 punten. De VIX-index knalde 11% omhoog naar ruim 19 punten, een signaal dat beleggers erg onzeker zijn. Veel beter dan verwachte kwartaalcijfers van Goldman Sachs konden de plotselinge negatieve draai in het sentiment op Wall Street niet verhinderen. Oplopende rentes zijn niet gunstig voor de waardering van risicovolle beleggingscategorieën, waaronder aandelen. Na een hogere opening zakten de aandelenkoersen op de beurs in New York al snel weg en sloot de S&P 500-index met een verlies van 1,2%. De Nasdaq leverde 1,8% in, mede door een koersverlies van 5,6% voor het aandeel Tesla. Elon Musk kondigde gisteren het ontslag aan van 10% van de werknemers, zo'n 14.000 mensen, in reactie op tegenvallende verkopen. De Dow Jones Industrial-index sloot 0,7% lager.

Chinese economie groeit harder dan gedacht

De Chinese economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,3% gegroeid en heeft daarmee de verwachting van analisten (+4,8%) ruim overtroffen. Zuurkijkers zullen een aantal tegenvallende onderliggende cijfers benadrukken, maar dat verandert niets aan het groeiherstel van de op één na grootste economie van de wereld. Wall Street is, zoals je weet, echter bepalend voor de rest van de wereld, vandaar dat vrijwel alle Aziatische beurzen vanmorgen rood kleuren. In de laatste uren zien we wel iets van koersherstel maar niet genoeg om groene cijfers op de koersborden te toveren. De Japanse Nikkei-index koerst 1,8% lager, de Hang Seng-index verliest 1,6% en de CSI 300-index noteert op het moment van schrijven 0,2% lager. De Koreaanse Kospi-index is 2,1% lager gesloten en de beurs van Taiwan verliest vanmorgen 2,7%. De sterkere dollar zet de lokale Aziatische valuta onder druk en drukken daarmee ook de beursstemming.

Agenda van vandaag

  • Beleggersbarometer uit Duitsland
  • Amerikaanse huizenmarktcijfers
  • Kwartaalcijfers van Ericsson, Bank of New York Mellon, PNC Financial services, Johnson & Johnson, Bank of America, Northern Trust, UnitedHealth en Morgan Stanley

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.