Trump stelt tarieven uit ● Wall Street spuit omhoog ● onzekerheid blijft
Gisteravond om half acht kwam de mededeling dat de vorige week aangekondigde tariefverhogingen met 90 dagen worden gepauzeerd. Met uitzondering van China, waarvoor het tarief wordt verhoogd naar 125%, omdat het eerder het tarief voor de VS met 50% verhoogde naar 84%. En zo blijft het een wedstrijd ver plassen tussen de twee grootmachten. In de toelichting van president Trump op zijn besluit om een pauze in te lassen, benadrukte hij zijn succes doordat heel veel landen (meer dan 70) inmiddels contact hebben gezocht om te onderhandelen. Behalve China dus. Voor alle landen geldt nu een minimumtarief van 10%, uitgezonderd de eerdere heffingen zoals die voor Mexico en Canada gelden.
Trump bezwijkt onder de druk
Waarom nu de pauze? Trump claimt hiermee een grote 'overwinning', door landen eerst te dreigen om ze aan de onderhandelingstafel te krijgen. Dat is gelukt en past helemaal in zijn 'art of the deal'-strategie. Ik denk zelf, al zal hij dat nooit toegeven, dat hij onder de druk van economen, partijgenoten, ceo's, maar vooral de markt, is bezweken. Zijn minister van Financiën en voormalig hedgefondsmanager, Scott Bessent, zal hem op het hart hebben gedrukt dat de scherpe stijging in de afgelopen dagen van de rentes op langlopende Amerikaanse staatsobligaties het land wel eens zou kunnen laten zinken. Uit die scherp opgelopen rentes kunnen we afleiden dat beleggers (en misschien ook wel China) niet meer bereid waren om de VS te financieren vanwege het onberekenbare beleid van Trump.
De importheffingen die Trump vorige week woensdag aankondigde, zouden leiden tot een gemiddeld importtarief van zo'n 22%. Daar schrok iedereen behoorlijk van en dit kan nu worden gezien als de bovenkant van de uiteindelijke bandbreedte. De onderkant blijft nu de al eerder aangekondigde 10%. Na een reeks van aankomende onderhandelingen, komt het tarief daarmee meer in de buurt van wat analisten hadden verwacht.
Wall Street spuit omhoog
De reactie op de beurzen kun je wel raden, nu de soep niet zo heet wordt gegeten als ze werd opgediend. De S&P 500-index knalde met 9,5% omhoog, de beste dag sinds 2008. Hiermee is het verlies sinds vorige week woensdag teruggebracht tot 3,8%. De Nasdaq steeg maar liefst 12,1% en de Dow Jones Industrial-index pluste 7,9%, bij de hoogste beursomzet ooit op Wall Street. De Magnificent 7-index steeg met ruim 14%, het aandeel Tesla schoot bijna 23% omhoog. Kortom: de aandelen die recent het hardst zijn gedaald, stegen gisteren het sterkst. Waar beleggers tot gisteren nog over elkaar heen vielen om door de nooduitgang naar buiten te komen, stonden ze nu te dringen om weer binnen te komen. Het bewijst nog maar eens dat kort op de slechtste beursdagen, vaak de beste dagen volgen. Vandaar ook ons advies: blijf kalm en blijf belegd! Wel fijn dat we eerder deze week al aandelen hebben bijgekocht.
Obligatiemarkt stabiliseert enigszins
Op de obligatiemarkt werd ook opgelucht gereageerd. De 2-jaarsrente steeg weliswaar met 18 basispunten naar 3,91%, omdat er nu minder renteverlagingen door de centrale bank worden verwacht. De 10-jaarsrente steeg slechts met 4 basispunten naar 4,33% en de 30-jaarsrente daalde met 3 basispunten naar 4,74%. Vanmorgen noteert de 10-jaarsrente 5 basispunten lager op 4,29%. Dit is de belangrijkste graadmeter voor Bessent en Trump om te kijken of ze de druk op hun handelspartners volgens de markt wel of niet verder kunnen opvoeren. Ook nam de volatiliteit flink af: de VIX-index dook met 36% omlaag tot onder de 34 punten, de MOVE-index daalde met 8% naar 128 punten.
Onzekerheid blijft een grote factor
Is de kou nu uit de lucht en gaan aandelenbeurzen nu in één streep omhoog? Nee. Zoals we hebben gezien is Trump nogal onberekenbaar. Hij kan zomaar weer met zijn verkeerde been uit bed stappen. Die onzekerheid blijft voor ondernemers en consumenten een bepalende factor die de groei zal remmen en de inflatie (vanwege de hogere importheffingen) zal verhogen. Wel kunnen we voorzichtig stellen dat de kans op een recessie in de VS, en daarmee de kans op een wereldwijde recessie, na gisteren is afgenomen. De positieve reactie op Wall Street is dan ook begrijpelijk, maar ook deels terug te voeren op het dichtzetten van 'shortposities'. hierop zal ongetwijfeld weer een tegenreactie volgen. Houd daarom rekening met aanhoudend volatiele markten en beweeg niet meer dan nodig. In de podcast Blik op de beursweek #86 duiden we de actuele ontwikkelingen en geven we onze visie. Deze is overigens dinsdag, dus voor het nieuws over het uitstel van de tarieven, opgenomen.
Farmaceuten onder druk op Europese beurzen
De Europese beurzen waren al gesloten toen het bericht over de tarievenpauze kwam. De angst voor een escalerende handelsoorlog beheerste de stemming nog. De Stoxx Europe 600-index sloot 3,5% lager op het laagste niveau sinds januari 2024. Aandelen uit de sector gezondheidszorg (-5,9%) daalden fors in reactie op de dreiging van Trump om een 'major tariff' in te stellen voor medicijnfabrikanten. Het aandeel Novo Nordisk duikelde bijna 7% omlaag. In één dag is het rendementsverschil tussen de S&P-500 index en de Stoxx Europe 600-index verdwenen. Beide staan dit jaar nu iets meer dan 7% in de min. De index van wereldwijde aandelen (MSCI All Country World-index, total return in euro) herstelde gisteren met 4,5%, waarmee ongeveer één derde van de daling sinds vorige week woensdag is goedgemaakt. Dit jaar staat de index nog wel op een verlies van ruim 12%, mede door de verzwakte dollar.
Fors herstel op Aziatische beurzen
De euforische stemming gisteravond op Wall Street krijgt vanmorgen een vervolg op de beurzen in Azië. In China worden meer stimuleringsmaatregelen verwacht, nu de handelsoorlog met de VS escaleert en de inflatiecijfers van maart lager uitvielen dan verwacht. China kampt met deflatie (-2,5%), wat desastreus is voor de consumentenbestedingen en dus de economische groei. Ik acht de kans op een compromis tussen de VS en China best groot, ondanks de harde taal vanuit beide kampen. De Hang Seng-index koerst vanmorgen 2,3% hoger, de CSI 300-index plust 1,1%. In Tokio schiet de Nikkei-index ruim 9% omhoog, gesteund door een zwakkere yen. De beurs van Taiwan is 9,3% hoger gesloten, mede door een flinke koersstijging van TSMC (9%), dat nabeurs sterke kwartaalcijfers presenteerde. De Kospi-index is in Seoel 6% hoger gesloten.
De futures op de Amerikaanse indices noteren op het moment van schrijven tussen de 0,1% (Dow Jones) en 0,9% (Nasdaq 100) lager en wijzen op een lagere opening van de beurzen op Wall Street vanmiddag. Zoals gezegd is het te verwachten dat er na het sterke herstel van gisteravond wat winstnemingen zullen zijn. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting tussen de 7% en 8% hoger openen. Geweldige tijden voor beurshandelaren!
Agenda van vandaag
- Inflatiecijfers VS van maart (+2,5% verwacht)
- Wekelijkse uitkeringsaanvragen VS (223.000 verwacht)
Wat kunnen beleggers het beste doen?
We begrijpen goed dat je als belegger op dit moment met veel vragen zit. Vanavond (woensdag) om 19.30 uur organiseren we een webinar, waarin Simon Wiersma en Bob Homan van het ING Investment Office hun licht laten schijnen op de laatste ontwikkelingen en hun visie hierop. Voor dit webinar kun je je hier inschijven.
Op de pagina: Onrustige beurs, wat te doen? geven we antwoord op de belangrijkste vragen die beleggers bezighouden en waarschuwen we voor valkuilen. Het belangrijkste advies is om vooral rustig te blijven en geen overhaaste beslissingen te nemen. Lees ook: Onrust op de beurzen: blijf kalm en blijf belegd voor een update op de actuele ontwikkelingen. En in de podcast Blik op de beursweek bespreekt Simon de actuele ontwikkelingen en hoor je onze visie.
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.
Disclaimer
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. [Lees meer over de risico's van beleggen](https://www.ing.nl/particulier/beleggen/beleggen-bij-ing/risicos-van-beleggen-per-beleggingsvorm).