Koersdalingen bieden kansen ● China kiest voor harde lijn tegen VS ● Europese aandelen in de plus (+2,5%)
Het blijkt voor velen (ook beleggers) een verrassing dat de regering Trump na veel verbaal geweld en geklaag over vermeende handelsongelijkheid nu structureel beleid heeft opgetuigd en doorgevoerd (‘reciprocal tariffs’). En bereidt is dit beleid door te zetten ten aanzien- en ten koste van de hele wereld. We zijn eraan gewend geraakt dat politici veel roepen, maar in de praktijk weinig doen. De regering Trump 2.0 toont zich anders.
Kansen voor langetermijnbeleggers
De meeste marktpartijen vrezen vooral de negatieve gevolgen van de beleidswijziging (oplopende inflatie, minder groei) en we zien dus vooralsnog een 'risk off’-beweging op de financiële markten. Dit betekent dat men de defensieve obligatiesegmenten en defensieve aandelensectoren opzoekt en we de koersen van overige, meer risicovolle aandelen, grondstoffen en riskantere obligaties zien dalen. Het biedt op termijn kansen aan handelaren en langetermijnbeleggers, waar wij volop gebruik van (gaan) maken.
Rentes in de VS lopen weer op
Inmiddels dalen de Amerikaanse aandelenindexen niet meer zo hard, met gisteren nog ‘slechts’ een min van 1% op de borden. De rente op de 10-jarige Amerikaanse staatslening schiet wel omhoog, naar 4,4%, hetgeen zorgelijk is voor de houdbaarheid van de Amerikaanse staatsschuld, de consumentenbestedingen en investeringen in het land. Het kan wel een kentering betekenen voor de koersval van de dollar.
In Azië zijn beleggers er niet gerust op
De Japanse aandelenindex doet vanmorgen weer een forse stap omlaag (-4%), terwijl de Yen verder aansterkt. Onderhandelingen over een handelsdeal tussen de VS en Japan zijn gaande.
Hoe anders was de reactie van China, dat meteen heffingen op importen uit de VS oplegde, waarna Trump het percentage voor Chinese goederen verhoogde naar 104%. In China noteert de Hang Seng-index dan ook lager. De aandelenbeurs op het vaste land, de CSI 300-index, noteert wel een kleine plus. China kiest vooralsnog voor een harde lijn tegen het Amerikaanse beleid. De tarieven- en handelsoorlog tussen China en de VS zit nog in de escalatiefase, maar in een ieder-voor-zich-wereld lijkt dat het sentiment minder te beïnvloeden dan voorheen.
Europese beurzen sloten veelal in de plus
In Europa beleefden indices een positieve dag, waarbij de Eurostoxx 50-index 2,5% in de plus sloot. De Europese Unie lijkt vooralsnog wat behoedzamer en gematigder te reageren op de tarieven van Trump. De markt voor Europese staatsleningen is vooralsnog stabiel.
Ondernemersvertrouwen in de VS neemt af
Opvallend is dat de Verenigde Staten iets beter met buurlanden Canada en Mexico lijkt om te gaan. Wat vorige week begon als een nieuw Amerikaans handelsbeleid, waarbij Amerika eenzelfde benadering gebruikt om al zijn handelspartners tegelijk op tarieven te trakteren, begint nu uiteen te vallen op basis van de reacties en specifieke belangen van landen. Niet onbelangrijk, want volgens de NFIB-enquête voor het midden- en kleinbedrijf is het vertrouwen in de Amerikaanse economie sterk afgenomen vanwege het tarievenbeleid. Eind 2024 was dit vertrouwen juist toegenomen na de verkiezingswinst van Trump.
Agenda van vandaag
- Notulen van de Amerikaanse Centrale bank (‘de Fed’) van maart
- Wekelijks aantal hypotheekaanvragen in de VS
- Bedrijfsvoorraden en verkoopvolumes in Amerikaanse winkels
Wat kunnen beleggers het beste doen?
We begrijpen goed dat je als belegger op dit moment met veel vragen zit. Vanavond (woensdag) om 19.30 uur organiseren we een webinar, waarin Simon Wiersma en Bob Homan van het ING Investment Office hun licht laten schijnen op de laatste ontwikkelingen en hun visie hierop. Voor dit webinar kun je je hier inschijven.
Op de pagina: Onrustige beurs, wat te doen? geven we antwoord op de belangrijkste vragen die beleggers bezighouden en waarschuwen we voor valkuilen. Het belangrijkste advies is om vooral rustig te blijven en geen overhaaste beslissingen te nemen. Lees ook: Onrust op de beurzen: blijf kalm en blijf belegd voor een update op de actuele ontwikkelingen. En in de podcast Blik op de beursweek bespreekt Simon de actuele ontwikkelingen en hoor je onze visie.
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.