Beurs vandaag

Grondstoffenprijzen stijgen ● vastgoedovername in VS ● TSMC krijgt miljardensubsidie

|
Terug naar overzicht

In aanloop naar de Amerikaanse inflatiecijfers van maart (morgen) en de start van het kwartaalcijferseizoen (vrijdag), sloten de meeste Europese aandelenbeurzen gisteren in de plus. Naast beter dan verwachte industriële-productiecijfers uit Duitsland (+2,1% tegenover +0,5% verwacht), duidend op een voorzichtig herstel van de grootste economie van de eurozone, was de winst in Europa vooral het gevolg van een inhaalslag, na de rally van vrijdag op Wall Street.

Grondstoffenprijzen in de lift

Hoewel de olieprijs gisteren licht daalde (-0,9%), voerden olieaandelen (+1%) de lijst met winnaars aan op de Europese beurzen. Dat de prijs van olie niet direct bepaald wordt door veranderingen in vraag en aanbod, blijkt uit de exorbitante winsten (tientallen miljarden dollars) die oliehandelaren de afgelopen jaren hebben gemaakt. Deze handelsbedrijven floreren vooral op geopolitieke onrust en angst. Daar kun je van alles van vinden, maar dat heeft ook een effect op de inflatie dat niet direct kan worden beïnvloed door de centrale banken. Hetzelfde geldt voor de vermogenscreatie door de groei van cryptomarkten. De steeds soepelere regelgeving voor deze markt wordt door centrale-bankbestuurders met lede ogen aanschouwd. Overigens is niet alleen olie de afgelopen maanden duurder geworden. De prijs van cacao is dit jaar ruim 100% gestegen en de prijs van ijzererts steeg gisteren tot boven de $100 per ton.

Voorkeur voor aandelen boven obligaties

Mede door de stijging van de ijzerertsprijs stegen aandelen uit de sector basismaterialen op de Europese aandelenbeurzen gisteren met gemiddeld 0,9%. Ondanks de iets hogere rentes wisten ook vastgoedaandelen (+1%) te herstellen, door overnamenieuws uit de VS. De Stoxx Europe 600-index sloot met een winst van 0,5%, minder dan 1% onder de recordstand van 28 maart. De rentes liepen gisteren iets verder op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 2,44%. De index van eurostaatsobligaties daalde met 0,1% en staat dit jaar op een verlies van 1,4%, tegenover een winst van 9,4% voor wereldwijde aandelen. De huidige economische omstandigheden zijn een stuk aantrekkelijker voor aandelen dan voor obligaties. Daarom hebben we een voorkeur voor aandelen boven obligaties in de beleggingsstrategieën van ING.

Overname geeft vastgoedaandelen in VS een boost

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg gisteren met 2 basispunten naar 4,42%, het hoogste niveau sinds november vorig jaar. De hogere rente drukte de stemming op Wall Street enigszins, waar beleggers in afwachting zijn van nieuwe impulsen, waaronder de inflatie- en kwartaalcijfers. Beursgenoteerde vastgoedaandelen (+0,8%) kregen een boost nadat Blackstone, de grootste bezitter van commercieel vastgoed ter wereld, een overnamebod op Apartment Income REIT (+22,4%) van $10 miljard aankondigde. Het sterkt het vertrouwen in de sector, die door steeds meer analisten aantrekkelijk wordt gevonden door de lage waarderingen, de aantrekkende economische groei en het vooruitzicht van lagere beleidsrentes. De S&P 500-index sloot nipt lager (-0,04%), de Dow Jones Industrial-index eindigde 0,03% in de min. De Nasdaq (+0,03%) wist er mede door koersherstel bij Tesla (+4,9%) nog een minieme plus uit te slepen.

TSMC (+4,6%) gaat chipfabrieken bouwen in VS

Bij veel lager dan gemiddelde omzetten en in afwachting van richtinggevende cijfers, noteren de meeste Aziatische beurzen vanmorgen hoger. Mede door een iets zwakkere yen staat de Japanse Nikkei-index op een winst van 1,1%. In Hongkong noteert de Hang Seng-index 0,9% hoger, terwijl de beurs van Taiwan 1,9% hoger is gesloten. Daarbij hielp de koerswinst van 4,6% voor TSMC, dat een miljardensubsidie krijgt voor de bouw van chipfabrieken in de VS. De Kospi-index staat in Seoel 0,3% lager en de beurs van Shanghai noteert vrijwel onveranderd.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting vlak tot licht lager openen. Beleggers zijn zoals gezegd in afwachting van Amerikaanse inflatie- en kwartaalcijfers.

Agenda van vandaag

  • Geen belangrijke cijfers

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.