Weer ‘bloedrode' beursdag verwacht ● ‘capitulatie’ en omslag lijken in zicht ● na slechtste beursdagen volgende de beste
Vandaag gaan we nog een 'bloedrode' dag beleven op de wereldwijde aandelenbeurzen. President Trump heeft dit weekend laten weten niet terug te zullen komen op zijn beleid. De koersdalingen op Wall Street ziet hij vooralsnog als een medicijn dat moet worden genomen voordat het beter wordt. Volgens Scott Bessent, de minister van Financiën, hebben afgelopen weekend meer dan 50 landen zich gemeld om afspraken met de VS te maken. Welke landen dat zijn, is niet bekend. China zit daar in ieder geval niet tussen; dat heeft vrijdag importheffingen van 34% op Amerikaanse goederen als tegenmaatregel afgekondigd. En zo lijkt de handelsoorlog niet snel te worden beëindigd. Vrijdag leidde dit tot forse koersdalingen op de Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen. De Stoxx Europe 600-index sloot 5,1% lager, de S&P 500-index eindigde met een verlies van 6%.
Blinde paniek bij Aziatische beleggers
Op de Aziatische beurzen zien we vanmorgen blinde paniek bij beleggers. De MSCI Asia Pacific-index daalt bijna 8%, de sterkste daling in 16 jaar. De angst voor een aanhoudende handelsoorlog en een mogelijke recessie zit er goed in. De Nikkei-index noteert op het moment van schrijven bijna 7% lager, de Hang Seng-index verliest bijna 11%, de beurs van Taiwan koerst 10% lager en de Kospi-index noteert ruim 5% lager. Beleggers vluchten naar veilige havens waaronder de Japanse yen, de Zwitserse frank en staatsobligaties.
De Japanse tienjaarsrente daalt 7 basispunten naar 1,10%, de Amerikaanse tienjaarsrente daalt 7 basispunten naar 3,93%. De tweejaarsrente daalt nog eens 14 basispunten naar 3,51% in anticipatie op renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’). De markt prijst er nu bijna 5 in voor het einde van dit jaar. Vorige week waren dat er al 3. Zelfs cryptomunten gaan onderuit. De Bitcoin daalt vanmorgen ruim 6% naar net boven de $77.000. En dat is goed nieuws.
Het dieptepunt lijkt in zicht te zijn
Ik zal dat toelichten. Vooropgesteld dat in een door sentiment gedreven markt niemand precies weet waar de bodem is, waren er vorige week een aantal signalen die erop wezen dat er nog geen sprake was van capitulatie bij beleggers, een voorwaarde om een omslag te verwachten. Niet alle aandelensectoren gingen omlaag, sommige cryptomunten werden nog gezien als 'vluchthaven' en de angstgraadmeter van de S&P 500-index, de VIX-index (volatiliteitsindex), was nog niet op extreme niveaus. Dat lijkt nu anders. Vrijdag sloot de VIX-index ruim 50% hoger op 45 punten, het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar tijdens de ‘yen carry-crash’. Dat begint ergens op te lijken. Vrijdag sloten alle aandelensectoren in zowel de S&P 500-index (-6%) als de Stoxx Europe 600-index (-5,1%) in de min bij hoge omzetten. Pure (gedwongen?) paniekverkopen.
Kans op een recessie in de VS is toegenomen
Ja, de kans op een recessie is met het beleid van Trump toegenomen, maar nog helemaal niet zeker. Vrijdag werd bekend dat er vorige maand in de VS 228.000 nieuwe banen zijn bijgekomen, veel meer dan de verwachte 140.000. Wel steeg de werkloosheid van 4,1% naar 4,2%, maar dat is niet extreem. Een sterk oplopende werkloosheid is echter ook niet uitgesloten als bedrijven besluiten om personeel te ontslaan wanneer consumenten besluiten minder uit te geven. Dat is mogelijk. De kans is toegenomen dat we slecht economisch nieuws kunnen verwachten.
Maar wat is er inmiddels al ingeprijsd? De S&P 500-index heeft sinds de piek van 19 februari meer dan 17% van zijn waarde verloren, de Nasdaq Composite is sinds 16 december ruim 22% gedaald en is in een 'bear market' terechtgekomen. De MSCI AC World-index is sinds 19 februari bijna 14% gedaald (in USD) en noteert op het niveau van augustus vorig jaar. Op basis van de verwachte winst voor de komende 12 maanden noteert de wereldwijde aandelenindex op de slotkoers van vrijdag minder dan 16 keer de verwachte winst voor de komende 12 maanden. Dat is minder dan wat wij in ons negatieve scenario voor dit jaar hadden ingeprijsd. Op basis van hele lage winstgroeiverwachtingen in 2025 en 2026 (5% respectievelijk 4%) noteert de MSCI AC World-index nu rond het niveau dat wij in het negatieve scenario hadden voorspeld. Er is dus al behoorlijk veel slecht nieuws ingeprijsd. Dit neemt niet weg dat beleggers die zich laten leiden door emoties, altijd overdrijven. Zowel omhoog als omlaag. Het is dan ook best mogelijk dat we vandaag de bodem nog niet zullen zien, maar het is zeker niet verstandig om je te laten leiden door de oh's en ah's op de schreeuwende nieuwskoppen van vandaag. Die zullen er zeker zijn. Voor mij is dat juist een signaal dat we dicht bij de bodem zijn.
Probeer de markt vooral niet te timen
De kans is groot dat ondanks 'alles' de wereld doordraait. Ook al is de kans op een recessie toegenomen. Een kans van meer dan 50%? Dat zijn redelijk onzinnige berichten. Want wat als Trump morgen besluit om een 'goede deal' te sluiten met een aantal landen? Ja, de vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn na vorige week minder goed, maar er is al behoorlijk veel slecht nieuws ingeprijsd. Bedenk ook goed dat na de slechtste beursdagen en -weken vaak kort daarop de beste volgen. Ga dus niet proberen te timen, maar blijf rustig zitten, ook al is dat soms moeilijk. Ondertussen ontstaan er in correcties altijd bijzonder fraaie kansen voor beleggers met een wat langere horizon.
Wat moet je nu doen als belegger? Op de pagina: Onrustige beurs, wat te doen? geven we antwoord op de belangrijkste vragen die beleggers bezighouden en waarschuwen we voor valkuilen. Het belangrijkste advies is om vooral rustig te blijven en geen overhaaste beslissingen te nemen. Lees ook: Onrust op de beurzen: blijf kalm en blijf belegd voor een update op de actuele ontwikkelingen. In een nieuwe aflevering (#85) van de podcast Blik op de beursweek bespreek ik met Stevan de actuele ontwikkelingen en hoor je onze visie.
Zien we vandaag of morgen een draai?
De futures op de Amerikaanse indices noteren op het moment van schrijven tussen de 3% en 4,5% lager en wijzen op een lagere opening van de beurzen op Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 4% lager openen. Eens kijken of er vandaag of morgen al een draai kan worden gemaakt.
Agenda van vandaag
- Industriële productiecijfers uit Duitsland
- Winkelverkoopcijfers uit de eurozone
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.