Beurs vandaag

Beleggers huiverig voor te sterke economie? ● desinflatie in de Amerikaanse dienstensector ● arbeidsmarkt VS aanhoudend sterk

|
Terug naar overzicht

Wat zou je liever willen; een economie die in recessie raakt of een aantrekkende economie? Beleggers lijken de laatste dagen een beetje het spoor bijster. Beter dan verwachte Amerikaanse macrocijfers en een oplopende olieprijs hebben blijkbaar het inflatiespook weer tevoorschijn doen komen, met oplopende rentes en twijfel over renteverlagingen door de Amerikaanse (de ‘Fed’) de Europese (ECB) centrale banken tot gevolg. Naar onze mening is dat onzin. Ja, de groei trekt wat aan en is op basis van de meeste (niet alle) macrocijfers beter dan verwacht. Maar de desinflatietrend is geenszins gebroken. Dat werd gisteren met (niet) zoveel woorden nog maar eens bevestigd door de grote baas, Jerome Powell. De voorzitter van de Fed liet weten dat ze de komende data rustig zullen bekijken en de tijd zullen nemen om een oordeel te vellen. Volgens Powell zijn renteverlagingen later dit jaar dan ook nog steeds het basisscenario, in lijn met onze verwachtingen.

Sterke desinflatie in de Amerikaanse dienstensector

Op Wall Street lieten beleggers zich voorzichtig overtuigen door Powell, gesteund door een onverwachte daling van de ISM-inkoopmanagersindex van de dienstensector. Deze is vorige maand gedaald van 52,6 naar 51,4 punten, lager dan de verwachte 52,8 punten. Dit duidt op afzwakkende groei. Vooral de prijscomponent van de index ging hard omlaag, van 58,6 naar 53,4 (58,4 verwacht) en wijst op sterke desinflatie in de grootste Amerikaanse economisch sector. De dienstensector is ruim twee keer groter dan de productiesector. Geen enkele reden om aantrekkende (kern)inflatie te verwachten.

Arbeidsmarkt VS onverminderd sterk

Verder maakte loonstrookjesverwerker ADP bekend dat er vorige maand in de VS op basis van hun data 184.000 nieuwe banen bij zijn gekomen. Dat zijn er meer dan de 150.000 die analisten hadden verwacht. Het wijst op een aanhoudend sterke arbeidsmarkt. Een uitstekende omgeving voor aandelenbeleggers. In reactie op de woorden van Powell en de macrocijfers herstelde de S&P 500-index gisteren met 0,1%, de Nasdaq steeg 0,2%. De Dow Jones Industrial index verloor 0,1%. Het 8% koersverlies van Intel op slechte berichten over hun chipfabrieken woog zwaar in de index. Het ooit zo geprezen Intel kan niet delen in de AI-hype en wordt links en rechts ingehaald door Nvidia en AMD.

Op de obligatiemarkt lijkt de rust wat teruggekeerd na de woorden van Powell. De Amerikaanse tweejaarsrente daalde met 2 basispunten naar 4,67%, de tienjaarsrente sloot onveranderd op 4,35%. De dollar verzwakte met 0,6% tegenover de euro naar 1,083. Een signaal dat beleggers toch rekenen op renteverlagingen later dit jaar.

Vrijwel alle Europese aandelenbeurzen sloten hoger

Eerder op de dag waren vrijwel alle Europese aandelenbeurzen al hoger gesloten. Een sterker dan verwachte vertraging van de inflatie in de eurozone, bevestigd de gedachte dat ook de ECB later dit jaar (wij verwachten in juni) de beleidsrente zal gaan verlagen. De inflatie in de eurozone is vorige maand vertraagd van 2,6% naar 2,4% (2,5% verwacht), de kerninflatie vertraagde van 3,1% naar 2,9% (3% verwacht). Dat is het laagste niveau in meer dan twee jaar en daalt langzaam richting het streefniveau van de ECB (2%).

Europese obligatiebeleggers lieten zich, zoals altijd, meer leiden door wat er met de Amerikaanse rentes gebeurde dan te reageren op deze prima inflatiecijfers. De Duitse tienjaarsrente sloot onveranderd op 2,40%. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,3% onder aanvoering van IT-aandelen (+1%). Olieaandelen stegen gemiddeld met 0,9%. Volgens berichten heeft de OPEC+ gisteren besloten om de olieproductiebeperking met 2 miljoen vaten per dag tot juni te handhaven. De olieprijs steeg met 0,5% naar $89,35. In aanloop naar de OPEC+ vergadering was de prijs al flink opgelopen en lijkt een verdere stijging wat overdreven.

Positieve stemming op de Aziatische beurzen

Vanwege de viering van een feestdag zijn de beurzen op het vasteland van China, Hongkong en Taiwan vandaag gesloten. Op de beurzen die wel open zijn is de stemming vanmorgen positief. Het 'geloof' dat er toch echt renteverlagingen in de VS zullen komen steunt het sentiment. De Japanse Nikkei-index noteert op het moment van schrijven 0,9% hoger en de Topix-index plust 1%. In Seoel is de Kospi-index 1,1% hoger gesloten onder aanvoering van chipmakers Samsung (+1,1%) en Hynix (+4,4%). De Australische beurs is 0,5% hoger gesloten.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijvenrond de 0,3% hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting vlak openen.

Agenda van vandaag

  • Definitieve inkoopmanagersindices van een aantal eurolanden en de eurozone als geheel
  • Producentenprijsinflatiecijfers van de eurozone (-8,5% verwacht, jaar op jaar)
  • De wekelijkse ww-aanvragen in de VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.