Afwijkende handelsdag
Op 1 mei zijn veel beurzen gesloten. Er is op die dag ook geen handel in Sprinters mogelijk.
Beurs vandaag

Trump verklaart iedereen de 'handelsoorlog’ ● voor de EU geldt een tarief van 20% ● Aziatische beurzen sluiten diep in het rood

|
Terug naar overzicht

Het had zo'n mooi plaatje kunnen zijn, maar er was helemaal niets romantisch aan de speech die Trump gister gaf vanuit de rozentuin van het Witte Huis. Bevrijdingsdag associeerden we tot nu toe met 5 mei 1945 of 6 juni 1944, D-day. In het hoofd van Trump betekent Bevrijdingsdag iets heel anders. Hij verklaarde de 'handelsoorlog' aan de hele wereld, met de aankondiging van een minimaal importheffingspercentage van 10% voor alle handelspartners. Voor de grootste en belangrijkste handelspartners geldt een veel hoger percentage.

Veel over de tarieven is nog onduidelijk

De tarieven die woensdag zijn aangekondigd, zouden gebaseerd zijn op de beoordeling door de regering van allerlei soorten belemmeringen en heffingen die andere landen opleggen aan Amerikaanse goederen. Trump zei dat de VS slechts de helft van dat tarief zal heffen, hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe dat dan berekend is. De basisheffing van 10% voor iedereen gaat op zaterdag na middernacht in. De hogere heffingen (dan de 10% die iedereen krijgt) gaan in op 9 april, aldus het Witte Huis.

Heffingen slecht voor inflatie en de winstmarges

Voor China zal een tarief gaan gelden van minimaal 54%. Voor Vietnam een extra tarief van 46%, voor India 26%, Japan 24%, voor het VK 10% en voor de EU 20%. Met de aangekondigde tarieven gaat het gemiddelde heffingsniveau in de VS richting de 20% of misschien nog wel iets hoger. Dat is veel hoger dan waar economen en beleggers op hadden gerekend of gehoopt en het hoogste niveau in honderd jaar. Volgens nieuwsdienst Bloomberg zal voor meer dan $3.000 miljard aan importgoederen worden belast met gemiddeld 23%. In het ergste geval, wanneer er geen Amerikaanse alternatieven komen voor geïmporteerde producten, zal volgens schattingen van onze eigen economen de consumentenprijsinflatie met 3,3% stijgen. Elke Amerikaan zou in het slechtste geval naar schatting rond de $1.800 per jaar minder te besteden hebben door de aangekondigde heffingen. Wanneer verkopers een deel van de rekening nemen, zou dit minder kunnen zijn, ten koste van de winstmarges van bedrijven.

Kans op een recessie in de VS neemt toe

Hoe je het ook wendt of keert: dit is niet goed voor de groeivooruitzichten van de VS en daarmee de wereld. De Amerikaanse economie is immers de grootste en reacties van de getroffen landen zullen niet uitblijven. Die zullen absoluut met tegenmaatregelen komen. In dit scenario komen we uit op stagflatie, of tenminste slow-flation: lagere groei en hogere inflatie. De kans op een recessie in de VS zal toenemen. Het lijkt erop dat de regering Trump de pijn op de korte termijn voor lief neemt en zich vastklampt aan de betere vooruitzichten op de langere termijn. Of die geweldige verwachtingen van Trump ook uit zullen komen, is de grote vraag. Voor nu kan ik me voorstellen dat veel mensen over iets minder dan vier jaar 'Liberation day' zullen vieren.

Zoals hier al vaker gemeld, hebben we de afgelopen maanden in verschillende stappen het risico in onze ING beleggingsstrategieën steeds verder verlaagd in reactie op hoog opgelopen waarderingen en toegenomen geopolitieke risico's. Dat blijkt niet voor niets te zijn geweest.

Gisteren wachtten beleggers gelaten af

Vooruitlopend op 'Liberation day' zagen beleggers het gisteren nog wel zitten en hoopten op een meevaller. De verliezen op de Europese aandelenbeurzen waren gisteren redelijk beperkt. Met spanning werd er uitgekeken naar de importheffingen die pas na 22 uur onze tijd en dus na het sluiten van Wall Street bekend zouden worden gemaakt. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,5% lager, alleen de Spaanse IBEX 35 wist 0,4% hoger te sluiten. De omzetten op de Europese aandelenbeurzen lagen zo'n 30% onder het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen. Niemand durfde grote posities in te nemen, heel logisch.

Op de obligatiemarkt steeg de Duitse tienjaarsrente met 3 basispunten naar 2,73%, de euro werd 0,5% sterker op 1,085.

Hoop is echter vaak uitgestelde teleurstelling

De spanning op Wall Street was gisteravond om te snijden. Angst en hoop bepaalden de stemming op de beurs in New York waarbij niemand grote posities innam. In afwachting van de speech van Trump in de rozentuin sloot de S&P 500-index na een volatiele handelssessie met een winst van 0,7%, de Nasdaq pluste 0,9% en de Dow steeg 0,6%. Blijkbaar was de hoop op een meevaller groter dan de angst voor een tegenvaller. De licht positieve stemming werd misschien ook nog een beetje gesteund door het arbeidsmarktrapport van loonstrookjesverwerker ADP dat 155.000 nieuwe banen meldde in maart, meer dan de verwachte 120.000.

Aziatische beurzen duiken diep in het rood

In reactie op de veel hoger dan verwachte importtarieven staan de Aziatische beurzen vanmorgen diep in het rood. Vrees voor een verdere escalatie van de handelsoorlog dreigt. Beleggers vluchten naar veilige havens, zoals staatsobligaties, goud en de Japanse yen. Op de beurs in Tokio staat de Nikkei-index op een verlies van 3,3%, de Topix-index noteert 3,7% lager. De Japanse yen wordt ruim 2% sterker tegenover de dollar op 147. De Japanse tienjaarsrente daalt met bijna 12 basispunten naar 1,36%. De Amerikaanse tienjaarsrente duikt 9 basispunten omlaag naar 4,04%, het laagste niveau in ruim vijf maanden. De Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 2% lager, de CSI 300-index koerst 0,8% lager. De Chinese inkoopmanagersindex van nieuwsdienst Caixin is vorige maand gestegen van 51,5 naar 51,8 punten (composite index), wat duidt op licht aantrekkende groei. Daar hebben beleggers vandaag weinig oog voor en zijn vooral bevreesd voor de toekomst.

De Kospi-index noteert 1,1% lager en de beurs van Australië verliest 0,9%. De beurs van Taiwan is vandaag gesloten.

Flink lagere opening verwacht op Wall Street

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse indices staan vanmorgen tussen de 2,3% (Dow Jones) en de 3,5% (Nasdaq 100) lager en wijzen op een fors lagere opening van de beurzen op Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting ruim 2% lager van start gaan.

We verwachten op de korte termijn aanhoudend hoge volatiliteit op de financiële markten, houd daar rekening mee. Laat je niet (mis)leiden door emotie en houd vast aan je lange termijn beleggingsplan. Correcties bieden vaak ook weer mooie kansen.

Agenda van vandaag

  • De (definitieve) inkoopmanagersindices van de eurozone, het VK en de VS
  • Wekelijkse ww-aanvragen in de VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.