Taiwan opgeschrikt door aardbeving ● inflatie- en rentevrees laait op ● speculatie op olieprijs
Taiwan is vannacht opgeschrikt door de krachtigste aardbeving in 25 jaar. Helaas zijn er een aantal doden en tientallen gewonden gevallen. Chipmaker TSMC (-1%) heeft naar verluid een deel van de productie stilgelegd. De beurs van Taiwan houdt de schade vanmorgen nog enigszins beperkt met een verlies van 0,6%. De meeste andere beurzen in de regio kleuren vanmorgen ook rood. Niet omdat het economisch nu zo slecht gaat in de wereld. Nee, het gaat misschien wel te goed!
Beleggers: goed nieuws is slecht nieuws
Vooral de Amerikaanse economie draait, ondanks de hoge rentes, nog als een tierelier. De kans op aanhoudend hoge inflatie is daardoor gestegen en de kans op snelle renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank, de Fed, juist afgenomen. Oplopende rentes op de kapitaalmarkt zijn het gevolg. Kortom: de markt beschouwt goed nieuws als slecht nieuws. Dat lijkt ons niet terecht. Een sterkere economische groei plus een minder snel vertragende inflatie stuwt immers de nominale groei, en daarmee de winstgroei van bedrijven. De keerzijde is wel dat aanhoudend hoge rentes de waarderingen van risicovolle beleggingen niet verder ondersteunen. Dat kan even een rem op de rally zetten. Opwaartse koersbewegingen moeten nu vooral worden gedreven door stijgende winstverwachtingen. Die zien we hier en daar ook wel doorkomen. Het komende kwartaalcijferseizoen zal hier meer duidelijkheid over verschaffen.
Aziatische beurzen in het rood
De Japanse Nikkei-index noteert vanmorgen 0,9% lager. De definitieve Japanse inkoopmanagersindex van maart valt iets lager uit dan een eerdere schatting (54,1 tegenover 54,9 verwacht), maar wijst wel op aantrekkende economische groei en maakt de yen iets sterker. De stemming op de Aziatische beurzen wordt vanmorgen vooral gedrukt door het lagere slot op Wall Street gisteravond. De Hang Seng-index noteert 1,2% lager ondanks een stijging van de Chinese inkoopmanagersindex van nieuwsdienst Caixin. Zowel de samengestelde index als de index van dienstensector is vorige maand gestegen van 52,5 naar 52,7 punten. Dat wijst op aantrekkende groei van de op één na grootste economie van de wereld. En dat is goed nieuws. De beurs van Shanghai staat 0,2% lager, de beurs van Seoel verliest 1,5%.
Beleggers vrezen langer hoog blijvende rente
De Citigroup Economic Surprise-index van de VS is gisteren met 2 punten gestegen naar 41 punten, het hoogste niveau sinds 23 februari. Beter dan verwachte cijfers over de fabrieksorders (+1,4% tegenover 1% verwacht en de eerste stijging sinds september 2022) en een hoog aantal openstaande vacatures (8,75 miljoen, in lijn met de verwachting), wijzen niet op een afzwakkende groei in de VS. Dit voedt de speculatie dat de inflatie in de VS mogelijk langer hoog blijft en de rentes niet snel zullen dalen. Volgens Truflation.com bedraagt de inflatie in de VS op dit moment echter 2,05%. Dit wijst er niet op dat de desinflatietrend is gebroken. We gaan er dan ook nog steeds vanuit dat de Fed in juni de beleidsrente voor het eerst zal verlagen, ondanks de 'ruis van de dag' in de financiële media.
Handelaren speculeren op hogere olieprijs
De Amerikaanse ‘lange’ rente liep gisteren iets op, in reactie op de beter dan verwachte macro-economische cijfers van de afgelopen dagen. Dit leidde tot winstnemingen op Wall Street. De tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 4,35%. De tweejaarsrente daalde echter met 2 basispunten naar 4,69%. De S&P 500-index leverde 0,7% in ondanks een stijging van olieaandelen (+1,4%), die profiteerden van een hogere olieprijs (+1,7%) in afwachting van een besluit over de olieproductie door de landen van de OPEC+. Speculeren op de olieprijs is een favoriete bezigheid van handelaren om zich in te dekken tegen een hogere inflatie. De Nasdaq-index sloot 1% lager, de Dow Jones-index verloor ook 1%. Het aandeel Tesla verloor bijna 5% na tegenvallende omzetcijfers over het eerste kwartaal. Met de komst van meer (Chinese) concurrenten zal het bedrijf van Elon Musk het moeilijk krijgen.
Europese beurzen leveren winst in
De meeste Europese aandelenbeurzen openden gisteren nog behoorlijk hoger, maar leverden de winst in de loop van de dag volledig in door de inflatie- en rentevrees. De Duitse tienjaarsrente sloot 10 basispunten hoger op 2,40%. Dat lijkt ons wat overdreven. De inflatie in Duitsland is vorige maand namelijk vertraagd van 2,7% naar 2,3%, lager dan de verwachte 2,4%. Dat neemt niet weg dat beleggers, zoals gebruikelijk, achter elkaar aan liepen en de rentes in andere landen ook hoger zetten. Na het beste kwartaal voor Europese aandelen in een jaar tijd, was de hogere rente gisteren aanleiding voor sommige beleggers om wat winst te nemen. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,8% lager. Olieaandelen (+3%) konden rekenen op kopers door de hogere olieprijs. Vastgoedaandelen (-2,2%) hadden last van de oplopende rente.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven 0,2% lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting ook wat lager openen, in reactie op de verliezen op Wall Street gisteravond.
Agenda van vandaag
- Inflatiecijfers eurozone (daling kerninflatie verwacht van 3,1% naar 3,0%)
- Arbeidsmarktrapport ADP (VS; 150.000 nieuwe banen verwacht)
- Inkoopmanagersindices VS
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.