Beurs vandaag

Amerikaanse Inflatie: 2,5% in februari ● productiesectoren VS en China groeien weer ● rentegevoelige aandelensectoren in de min

|
Terug naar overzicht

Terwijl we allemaal aan de paasbrunch zaten, werd er gisteren in Amerika volop gehandeld. Daarover later meer, eerst nog even terug naar afgelopen vrijdag. Want ondanks het feit dat de Europese en Amerikaanse beurzen gesloten waren vanwege de viering van Goede Vrijdag, keken we in spanning uit naar de Amerikaanse inflatiecijfers die om 13.30 uur onze tijd werden gepubliceerd.

Amerikaanse inflatieverwachting komt uit

De zogenaamde PCE-deflator, de favoriete inflatiemaatstaf van de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’), kwam in februari uit op 2,5% (jaar op jaar), in lijn met de verwachting van analisten. De kerninflatie vertraagde van 2,9% naar 2,8%, ook gelijk aan de verwachting van analisten. Geen verrassingen dus en geen reden om grote bewegingen op Wall Street te verwachten.

Amerikaanse en Chinese productiesectoren laten groei zien

Zoals gezegd werd er gisteren op tweede Paasdag alweer druk gehandeld op Wall Street. Daar konden beleggers niet alleen reageren op de inflatiecijfers maar ook op de beter dan verwachte inkoopmanagersindex van de Amerikaanse productiesector. De ISM-manufacturing index is vorige maand gestegen van 47,8 naar 50,3 punten. Dat is niet alleen beter dan de verwachte 48,3 punten, maar ook de eerste keer in zeventien maanden dat de index boven de 50 punten uitkomt. Dit wijst op aantrekkende groei in de Amerikaanse productiesector. De deelcomponenten van prijzen (55,8) en nieuwe orders (51,4) wijzen beide op onderliggende kracht, maar ook wat meer inflatiedruk. Dat geldt niet voor de deelcomponent van de werkgelegenheid, die is weliswaar gestegen van 45,9 naar 47,4 punten (47,5 verwacht), maar nog steeds onder de 50 punten noteert.

Sterker dan verwachte cijfers uit China, die zondag en eerder op maandagochtend al bekend waren gemaakt, steunen naast het aantrekken van de Amerikaanse economie de gedachte van een wereldwijd herstel van de productiesector en handel. De Chinese composite index is vorige maand aangetrokken van 50,9 naar 52,7 punten, de deelindex van de productiesector steeg van 49,1 naar 50,8 punten (50,1 verwacht).

In reactie op de hoger dan verwachte Amerikaanse inkoopmanagersindex liepen rentes op Amerikaanse staatsobligaties gisteren op en werd de ingeprijsde kans op een eerste renteverlaging door de Fed in juni verlaagd naar 57% naar 53%. Inmiddels staat die kans vanmorgen alweer op 57%. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg gisteren met 9 basispunten naar 4,71%, de tienjaarsrente steeg met 11 basispunten naar 4,31%. Een slechte dag voor obligatiebeleggers.

Rentegevoelige aandelensectoren onder druk

Na een hogere opening gleden de aandelenkoersen op Wall Street op de eerste handelsdag van het tweede kwartaal al snel iets weg. Rentegevoelige aandelensectoren zoals onder andere beursgenoteerde vastgoedaandelen (-1,8%) en nutsbedrijven (-0,6%) sloten in de min. Alleen aandelen uit de sectoren IT (+0,2%), communicatiediensten (+1,5%) en olieaandelen (+0,8%) eindigden in de plus. Bij een kwart lager dan gemiddelde omzetten - Europese handelaren genoten immers nog van een vrije dag - sloot de S&P 500-index met een verlies van 0,2%, de Nasdaq pluste 0,1%, maar de Dow Jones Industrial index leverde 0,6% in. De dollar werd door de oplopende rentes 0,5% sterker op 1,075 tegenover de euro.

Hoop gloort dat de Chinese economie uit het dal klimt

Sterke en beter dan verwachte Chinese inkoopmanagers die de afgelopen dagen zijn gepubliceerd, versterken de verwachting dat de Chinese economie uit het dal klimt. De Hang Seng-index schiet vanmorgen 2,2% omhoog, mede door een koerswinst van ruim 10% voor het aandeel Xiaomi. Het bedrijf maakt niet alleen interessant geprijsde mobieltjes, maar beleggers reageren vooral positief op de aankondiging van hun elektrische auto, de SU7. Er waren 50.000 bestellingen in 27 minuten. Voor de liefhebbers: het is een Porsche Taycan voor een derde van de prijs. Ga maar eens Googelen. Wat Apple niet lukt, die recent is gestopt met het ontwikkelen van een EV, lukt Xiaomi blijkbaar wel. En het is nog maar weer eens een signaal dat Europese autofabrikanten het zwaar gaan krijgen in hun concurrentie met Chinese aanbieders van EV's.

Het beeld op de overige Aziatische beurzen is gemengd. De beurzen op het vasteland van China noteren vanmorgen rond de 0,3% lager, de Nikkei-index is vrijwel onveranderd gesloten en de Koreaanse Kospi-index noteert op het moment van schrijven 0,1% in de plus. De beurs van Taiwan is 1,1% hoger gesloten, de Australische beurs verliest 0,1%.

Agenda van vandaag

  • (Definitieve) inkoopmanagersindices van de productiesector uit Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en de eurozone
  • Inflatiecijfers uit Duitsland
  • Het aantal openstaande vacatures in de VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.