Beurs vandaag

Sterk kwartaal voor aandelen ● negatief rendement op staatsobligaties ● rally breder gedragen

|
Terug naar overzicht

Hoewel de meeste beurzen vandaag gesloten zijn, gaan wij gewoon vrolijk door. Laten we beginnen met een terugblik op het eerste kwartaal van 2024. De wereldwijde aandelenindex (MSCI All Country World-index, total return) sloot gisteren zowel in euro's als in dollars op de hoogste stand ooit en staat dit jaar al 10,6% in de plus. Het is tevens het beste kwartaal sinds het tweede kwartaal van 2020. Hiermee is de rally van het laatste kwartaal van 2023 dus voortgezet.

Meevallende groei, vooruitzicht op lagere rentes

De lange tijd door veel analisten gevreesde recessie in de VS is uitgebleven en zal er naar verwachting voorlopig ook niet komen. De Amerikaanse economie draait ondanks de hoge rentes verrassend goed. Verder zien we tekenen van aantrekkende groei in Europa en verzwakt de Chinese groei niet verder. Ondertussen houdt de wereldwijde trend van dalende inflatie aan en is een aantal centrale banken, met uitzondering van de Japanse, al begonnen met het verlagen van de beleidsrente. Andere belangrijke centrale banken, waaronder de Amerikaanse (Fed) en Europese (ECB), zullen over een paar maanden volgen. Dit betekent dat geld goedkoper wordt en de waarderingen van risicovolle beleggingen, waaronder aandelen, omhoog kunnen. Bovendien worden de koersen en waarderingen van aandelen gesteund door – over het algemeen – meevallende bedrijfswinsten en prima vooruitzichten.

Hoe veiliger je hebt belegd, hoe lager het rendement

Dit wordt ook wel een ‘Goldilocks’-scenario genoemd. In mijn herinnering hebben we dit voor het laatst gezien in de tweede helft van de jaren negentig. Toen was er een hype rond (verlieslatende) internetbedrijven, liepen aandelenwaarderingen op naar ongekende hoogten en was de risicopremie op aandelen zelfs negatief! Dit betekent dat het winstrendement op aandelen (winst gedeeld door de koers) lager is dan het aanvangsrendement op veilig geachte staatsobligaties. Nu bedraagt die risicopremie, ondanks de rally op de beurzen, nog ruim 3%. Dat is in lijn met het historisch gemiddelde. Dat komt niet alleen door de gestegen winstgroeiverwachtingen voor beursgenoteerde bedrijven, maar ook door de opgelopen (lange) kapitaalmarktrentes. Zowel de Duitse als de Amerikaanse tienjaarsrente is, na de ongekende rally in de laatste twee maanden van 2023, rond de 0,3% opgelopen. Dit verklaart het negatieve rendement op de index van eurostaatsobligaties (-0,6%) in 2024 tot nu toe. Hoe veiliger je hebt belegd, hoe lager het rendement. We verwachten dat dit de komende maanden niet zal veranderen en handhaven daarom onze voorkeur voor aandelen boven obligaties.

Rally steeds breder gedragen

Zowel de Stoxx Europe 600-index (+0,2%) als de AEX-index (+0,3%) scherpten gisteren hun recordniveaus aan. De Stoxx Europe 600-index boekte in het eerste kwartaal een winst van 7,8%. De rally op de aandelenbeurzen wordt steeds breder gedragen en beperkt zich niet alleen meer tot een aantal grote techaandelen. Ook andere sectoren krijgen de wind in de zeilen. Gisteren stonden aandelen uit de sectoren vastgoed (+0,6%) en energie (+0,6%) bovenaan. In aanloop naar het lange weekend (vandaag en maandag zijn de meeste Europese beurzen gesloten) lagen de omzetten duidelijk lager dan het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen. Beleggers zijn in afwachting van nieuwe impulsen, waaronder de Amerikaanse inflatiecijfers die vanmiddag bekend worden gemaakt. Op de obligatiemarkt was het doodstil. De Duitse tienjaarsrente sloot 1 basispunt hoger op 2,30%.

Sterk kwartaal voor de S&P 500-index

De S&P 500-index (+0,1%) sloot gisteren voor de 22ste keer dit jaar op een nieuw ‘all-time high’. Met een winst van 10,2% (+13,3% in euro's) in het eerste kwartaal, was de index weer één van de best presterende. De Amerikaanse economie blijkt volgens de laatste cijfers in het vierde kwartaal van 2023 met 3,4% te zijn gegroeid (omgerekend naar een periode van een jaar). Dat is hoger dan de eerder geschatte +3,2% en hoger dan de verwachting van analisten (ook +3,2%). Vooral de consumentenbestedingen (+3,3%) waren hoger dan eerder geschat (+3,0%). Zoals gezegd draait de Amerikaanse economie beter dan verwacht en zien we dit niet snel sterk verslechteren. Het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen kwam vorige week uit op 210.000, in lijn met de verwachting. De definitieve stand van de vertrouwensindex van de universiteit van Michigan viel veel hoger uit dan eerder gemeld (79,4 tegenover 76,5). De rally op Wall Street heeft hier zeker aan bijgedragen. De Nasdaq sloot gisteren 0,1% lager, de Dow Jones-index sloot 0,1% hoger en de Russell 2000-index pluste 0,5%. Amerikaanse beleggers maakten in aanloop naar de inflatiecijfers en het lange weekend (vandaag dicht, maandag wel open) even een pas op de plaats.

Amerikaanse en Europese beurzen vandaag gesloten

Een aantal Aziatische beurzen is vandaag gesloten vanwege de viering van Goede Vrijdag. In Tokio werd vanochtend wel gehandeld en is de Nikkei-index 0,5% hoger gesloten. De beurs van Shanghai koerst 0,9% hoger en de Kospi-index is in Seoel onveranderd gesloten. Zowel op Wall Street als in Europa zijn de deuren vandaag gesloten vanwege Goede Vrijdag. Maandag wordt er in New York al wel weer gehandeld, maar zijn de meeste Europese beurzen nog gesloten.

Agenda van vandaag

  • Inflatiecijfers uit Frankrijk en Italië
  • PCE-inflatiecijfers uit de VS (kerninflatie van 2,8% op jaarbasis verwacht)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.