Beurs vandaag

Prijs cacao dit jaar 134% gestegen ● beleggers wachten rustig op inflatiecijfers VS ● zet Russell 2000 (+2,1%) de achtervolging in?

|
Terug naar overzicht

Met cacaoprijzen die door het dak gaan, is het misschien een idee om dit jaar de chocolade paaseitjes niet op te eten maar te hamsteren. De prijs van een ton cacao is dit jaar 134% gestegen door mislukte oogsten in Afrika en een hoop speculatie. Volgens kenners kan de prijs hierdoor nog veel verder stijgen - maar ook weer hard dalen. Wat dit met beleggen te maken heeft? Helemaal niets, maar het is wel een leuk weetje zo vlak voor het paasweekeind.

Desinflatietrend intact, rentes dalen

Verder was er gisteren weinig te melden over de bewegingen op de Europese beurzen, naast beter dan verwachte cijfers van H&M (+15%) en meevallende Spaanse inflatiecijfers van maart. De kerninflatie is in Spanje deze maand volgens voorlopige cijfers vertraagd van 3,5% naar 3,3%. Dat is lager dan de verwachte +3,4%. In een reactie daalden rentes op eurostaatsobligaties over een brede linie. De Duitse tienjaarsrente daalde met 6 basispunten naar 2,29%. Rentegevoelige aandelensectoren zoals nutsbedrijven (+1,3%) en beursgenoteerde vastgoedaandelen (+0,2%) profiteerden daarvan. Olieaandelen (-0,7%) leverden iets in op een lagere olieprijs (-0,2%) en ook IT-aandelen (-0,7%) stonden zonder duidelijke aanleiding wat onder druk. Beleggers zijn in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers van morgen, waar ze niet op kunnen handelen omdat de beurzen gesloten zijn vanwege de viering van Goede Vrijdag. Hierdoor nemen ze nu geen grote posities in. In de podcast Blik op de beurweek #48 bespreken onder ander de inflatiecijfers en andere belangrijke cijfers die we in de komende week kunnen verwachten.

Stoxx Europe 600-index scherpt record verder aan

Bij zo'n 10% lager dan gemiddelde omzetten wist de Stoxx Europe 600-index gisteren met een winst van 0,3% de recordstand nog iets verder aan te scherpen. Ondanks de nieuwe recordstanden op de wereldwijde beurzen lees ik nog steeds veel verhalen van sceptische analisten en strategen. Die zijn vaak al tijdenlang sceptisch, blijven vooral waarschuwen voor grote gevaren, en hebben de rally van 25% sinds eind oktober volledig gemist. Blijkbaar zien ze het huidige ‘Goldilocks’-scenario volledig over het hoofd en steken ze hun hoofd in het zand tot het weer gaat stormen. Beleggen bestaat niet alleen uit risico's, maar ook uit kansen. Als je alleen maar risico's ziet, kun je geld beter sparen, maar zal je je vermogen nauwelijks in stand houden, laat staan zien groeien.

Lagere rentes, hogere aandelenkoersen

Er zijn geen belangrijke Amerikaanse macrocijfers te melden, maar wel iets lagere rentes en hogere aandelenkoersen. In afwachting van de eerdergenoemde inflatiecijfers daalden gisteren de rentes op Amerikaanse staatsobligaties licht. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde 4 basispunten naar 4,19%, waarvan net als op de Europese beurzen, nutsbedrijven (+2,8%) en beursgenoteerde vastgoedaandelen (+2,4%) profiteerden. Ook alle andere aandelensectoren eindigden in de plus. De S&P 500-index sloot met een winst van 0,9% weer eens op een nieuwe all-time high. Opvallend was de stijging van de Russell 2000. De index van Amerikaanse mid- en smallcap-aandelen boekte een winst van 2,1%, maar noteert nog altijd 8% onder de all-time high van 2021. We zien voor wereldwijde small- en midcap-aandelen dan ook nog voldoende ruimte om verder te stijgen.

De Nasdaq steeg 0,5% en de Dow Jones Industrial-index boekte een winst van maar liefst 1,2%, een fractie onder de recordstand van een week geleden.

Azië biedt een gemengd beeld

Op de Aziatische beurzen is het beeld vanmorgen ondanks de recordjacht op Wall Street wat gemengd. Een iets sterkere yen zet Japanse beurzen vanmorgen onder druk. De Nikkei-index is 1,5% lager gesloten en de Topix-index verliest 1,7%. Na de indrukwekkende rally op de Japanse beurzen wordt er aan het einde van het kwartaal wat winst genomen. Dat is begrijpelijk en niets bijzonders.

De Hang Seng-index daarentegen noteert op de beurs van Hongkong ruim 1% hoger en de CSI 300-index plust 0,6%. Gaan beleggers dan misschien roteren van Japanse naar Chinese aandelen? Dat zou zomaar kunnen. Chinese aandelen zijn ondanks een herstelrally in de afgelopen weken al een paar jaar flink achtergebleven ten opzichte van de wereldwijde aandelenbeurzen. De Koreaanse Kospi-index verliest vanmorgen 0,3% en de beurs van Taiwan eindigde ook 0,3% in de min, ondanks een nieuwe recordstand van Hon Hai Precision Industry (+4,7%), de producent van onder ander iPhones en AI-servers. Volgens kenners is de groei van AI nog maar net begonnen en daar zijn wij het mee eens.

Agenda van vandaag

  • Italiaanse producentenprijsinflatiecijfers
  • Wekelijkse ww-aanvragen in de VS
  • Sentimentindices van de universiteit van Michigan

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.