Zwakke yen stuwt Nikkei-index ● vertrouwen in Europees herstel ● media spelen kwalijke rol
De Japanse yen daalt vanmorgen richting de 152 ten opzichte van de dollar, het laagste niveau sinds 1990. Dat zit de Japanse minister van Financiën niet lekker. Hij dreigt met een interventie, omdat een zwakke yen de inflatie verder aanwakkert en dat is op dit moment niet wenselijk. Vorige week heeft de Bank of Japan immers de beleidsrente voor het eerst in zeventien jaar verhoogd (naar 0,0%). In reactie op het dreigement wordt de yen iets minder zwak op 151,70, iets lager dan gisteren.
Zwakke yen stuwt Nikkei-index omhoog
Een zwakkere yen werkt als zuurstof voor Japanse exportbedrijven, waardoor de Nikkei-index vanmorgen 1% hoger noteert. In euro's gemeten staat de Nikkei dit jaar op een winst van ruim 15% en is daarmee één van de best presterende beurzen. Een sterkere yen zal een deel van de winst kunnen laten verdampen. Ondanks een sterke stijging van de winst (+10,2% op jaarbasis) voor Chinese industriebedrijven, staan de Chinese aandelenbeurzen vanmorgen in het rood. De stemming wordt gedrukt door koersdalingen bij Chinese techaandelen, in het kielzog van een daling van Amerikaanse techaandelen gisteravond in het laatste halfuur op Wall Street. De Hang Seng-index noteert vanmorgen 1,2% lager, de Shanghai Composite-index staat 1,3% in de min. De beurs van Taiwan is echter 0,4% hoger gesloten, ondanks een klein verlies voor TSMC. De Kospi-index noteert 0,1% lager en de beurs van Australië is 0,5% hoger gesloten. Met een winst van 4,5% is de MSCI AC Asia Pacific-index op weg naar het beste eerste kwartaal sinds 2019.
Beleggers hebben vertrouwen in Europees herstel
De Stoxx Europe 600-index boekte gisteren een winst van 0,2% en zette daarmee een nieuw record op de borden. Vrijwel alle Europese beurzen eindigden gisteren in het groen. Het vertrouwen in een herstel van de economische groei trekt beleggers naar de Europese beurzen. Bij gebrek aan richtinggevend macro-economisch nieuws waren het vooral financiële waarden (+0,7%) die de kar trokken. Olieaandelen (-0,4%) deden een stapje terug door een lagere olieprijs (-0,6%). Vlak voor het lange weekend, zonder handel op Goede Vrijdag en Tweede Paasdag op veel beurzen, nemen beleggers geen grote posities in. Zij wachten vooral op de Amerikaanse PCE-inflatiecijfers van februari, die vrijdag worden gepubliceerd. Op de obligatiemarkt was het in aanloop naar deze cijfers gisteren muisstil. De Duitse tienjaarsrente daalde met 2 basispunten naar 2,35%.
Kleine verliezen op Wall Street
Op Wall Street dook de S&P 500-index in het laatste halfuur zonder aanwijsbare reden omlaag, waardoor de index 0,3% lager sloot. Er werd blijkbaar wat winst genomen na de recordjacht. De Nasdaq-index eindigde 0,4% lager en de Dow Jones-index verloor 0,1%. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 1 basispunt naar 4,23%. Wat macro-economisch nieuws betreft, bleek dat de orders voor duurzame goederen vorige maand in de VS met 1,4% zijn gestegen, meer dan de verwachte 1%. Dit wijst op een herstel van de Amerikaanse productiesector, in lijn met de eerder gepubliceerde inkoopmanagersindex. De huizenprijzen zijn in de VS in januari met 6,6% gestegen in vergelijking met vorig jaar, in lijn met de verwachting van analisten.
Media drukken stempel op consumentenvertrouwen
Opvallend was de daling van de index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen van 104,8 in februari (neerwaarts bijgesteld van 106,7) naar 104,7 punten. Amerikanen zijn erg positief over de huidige situatie (index van 147,6 naar 151 punten), maar bezorgd over de toekomst (index van 76,3 naar 73,8 punten). Ze zien de situatie op de arbeidsmarkt verslechteren, al lijkt dit eerder te komen door de vrees die hiervoor wordt uitgesproken in de media dan dat de daadwerkelijke cijfers dit aangeven. Een bekend fenomeen: we zijn negatief over de collectieve situatie (‘het gaat niet zo goed in de wereld’) maar met ons persoonlijk gaat het eigenlijk best goed. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat negatieve berichtgeving in de media (vooral over geopolitieke ontwikkelingen) en de daarbij behorende negatieve toon, hierbij een rol speelt. Hoe vaak hoor je nu positief nieuws in het Journaal? Ik heb nog geen nieuwsitem gezien over de recordstanden op de beurzen! Alsof je niet blij mag zijn als het goed gaat. Maar als de beurzen hard dalen, wordt het breed uitgemeten in de media. Dit staat echter vaak haaks op het daadwerkelijke consumentengedrag. Ondanks alle ellende in de wereld blijven we flink geld uitgeven. Herkenbaar? Of heb je nog geen vakantie geboekt?
Agenda van vandaag
- Geen belangrijke cijfers
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.