Beurs vandaag

All-time high voor Stoxx Europe 600 ● huizenvraag trekt aan ● beleggers kijken uit naar inflatiecijfers VS

|
Terug naar overzicht

In afwachting van nieuwe impulsen maakten beleggers gisteren even een pas op de plaats. Pas vrijdag worden nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers gepubliceerd, die markten in beweging zouden kunnen zetten, ook al zijn er dan veel gesloten vanwege de viering van Goede Vrijdag.

Nieuwe all-time high Stoxx Europe 600

De meeste Europese aandelenbeurzen wisten op de eerste dag van de korte handelsweek hoger te sluiten. Onder aanvoering van olieaandelen (+1%), die profiteerden van de hogere olieprijs (+1,5%), sloot de Stoxx Europe 600-index bij 25% tot 30% lager dan gemiddelde omzetten met een winst van 0,04%. Weer een nieuw all-time high! Het wordt bijna saai, maar daar zul je geen belegger over horen klagen. Steeds meer analisten verhogen de targets voor Europese aandelen vanwege een aantrekkende groei en het vooruitzicht op renteverlagingen door de Europese- en de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’). Toch hebben we op dit moment nog een voorkeur voor Amerikaanse groeiaandelen boven Europese (waarde)aandelen, vanwege hogere winstgroeiverwachtingen en de verwachting dat deze nog iets meer zullen profiteren van lagere rentes later dit jaar.

Op de obligatiemarkt liepen rentes gisteren in aanloop naar de Amerikaanse inflatiecijfers iets op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 2,37%. Dat lag niet aan de Spaanse producentenprijsinflatiecijfers; die is in februari met 2,3% gedaald ten opzichte van januari en met 8,2% gedaald in vergelijking met vorig jaar. De desinflatietrend is in Spanje nog helemaal intact.

Consumenten lijken gewend aan hogere rentes

In de VS zijn de verkopen van nieuwe huizen in februari met 0,3% gedaald ten opzichte van januari. Analisten rekenden op een stijging van 2,3%. Desondanks wordt er dit kwartaal vanuit de huizenmarkt een positieve bijdrage van rond de 0,35% aan de economische groei verwacht. Vooral bestaande huizen zijn in trek, vergelijkbaar met de situatie in Nederland. Consumenten zijn gewend geraakt aan iets hogere hypotheekrentes en de vraag overtreft daarbij het aanbod. Bij gebrek aan richtinggevend macronieuws sloot de S&P 500-index gisteren met een verlies van 0,3%. Olieaandelen (+0,9%) sloten hoger op de hogere olieprijs, aandelen uit de sector industriegoederen (-0,7%) droegen de rode lantaarn. De Nasdaq leverde 0,3% in, de Dow Jones Industrial-index eindigde 0,4% lager.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 4,25%, in afwachting van de inflatiecijfers die voor vrijdag op de agenda staan. De dollar sloot zo goed als onveranderd op 1,084 tegenover de euro. Een handelsdag om snel te vergeten.

Aziatische beurzen overwegend in het groen

Op de Aziatische beurzen zie ik vanmorgen meer groen dan rood op mijn koersenscherm, al zijn de koersuitslagen beperkt. De Nikkei-index is zo goed als onveranderd gesloten, de Topix-index boekt een winst van 0,1%. De yen schommelt rond de 151 tegenover de dollar. De Chinese beurzen herstellen vandaag iets van de verliezen van gisteren. De Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 0,9% hoger en de CSI 300-index plust 0,4%. De beurs van Taiwan is 0,3% lager gesloten, de Kospi index noteert daarentegen 0,7% hoger.

De futures ('termijncontracten') op de Amerikaanse aandelenindices noteren licht hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting vlak tot licht lager openen.

Agenda van vandaag

  • Definitieve Spaanse groeicijfers van het vierde kwartaal
  • Cijfers over de orders voor duurzame goederen in de VS
  • Amerikaanse huizenprijscijfers
  • Consumentenvertrouwensindex van de conference board

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.