Beurs vandaag

Europese aandelen blijven stijgen ● vertrouwen Duitse ondernemers neemt toe ● S&P 500 stijgt ondanks uitstroom

|
Terug naar overzicht

Het geloof van beleggers dat we aan de vooravond staan van een reeks renteverlagingen door centrale banken, is na afgelopen week sterker geworden na de geruststellende woorden van Fed-voorzitter Powell en de onverwachte renteverlaging van de Zwitserse centrale bank. Het leidde tot optimisme op de financiële markten.

Europese aandelen zetten winstreeks voort

Ondanks een zo goed als onveranderd slot van de Stoxx Europe 600-index op vrijdag, sloot de brede Europese aandelenindex voor de negende week op rij met winst (+1%). Dat is de langste positieve reeks in bijna twaalf jaar! Indien de economische cijfers op een voorzichtig herstel blijven wijzen, de inflatie vertraagt, rentes omlaag kunnen en de winstgroei van bedrijven gaat herstellen, worden Europese aandelen iets aantrekkelijker. Vooralsnog houden we een voorkeur voor Amerikaanse aandelen. De rentes daalden vrijdag, nu de kans op een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) later dit jaar (wij verwachten in juni) groter is geworden. De Duitse tienjaarsrente daalde met 8 basispunten naar 2,32%, de tweejaarsrente daalde met 5 basispunten naar 2,83%.

Duits ondernemersvertrouwen verbetert

Het sentiment op de Europese beurzen kreeg steun van een hoger dan verwachte indexstand van het Duitse ondernemersvertrouwen. De Ifo-index is deze maand gestegen van 85,7 naar 87,8 punten. Dat is hoger dan de verwachte 86 punten en het hoogste niveau sinds juni vorig jaar. De deelindex van de vooruitzichten steeg van 84,4 naar 87,5 punten (84,7 verwacht). Het wijst op een voorzichtig herstel van de Duitse economie. Met een winst van 0,2% sloot de DAX-index in Frankfurt op een nieuwe recordstand.

S&P 500 stijgt verder ondanks kapitaaluitstroom

Er waren vrijdag geen belangrijke Amerikaanse macro-economische cijfers die de beurzen op Wall Street konden sturen. Tegenvallende kwartaalcijfers en vooruitzichten van onder andere Nike (-6,9%) en Lululemon (-15,8%) drukten de stemming enigszins. De S&P 500-index sloot 0,1% lager, maar boekte over de gehele week wel een winst van 3%. Dat is de beste week van 2024 tot nu toe, ondanks een uitstroom van ruim $22 miljard uit Amerikaanse aandelen in de week tot en met woensdag. De rally op de beurzen gaat dus niet gepaard met een grote instroom van kapitaal en van euforie bij beleggers is geen sprake. Dat biedt ruimte voor verdere koersstijgingen. De Nasdaq-index sloot vrijdag 0,2% hoger, de Dow Jones-index sloot 0,8% lager. De rentes op Amerikaanse staatsobligaties daalden, vooruitlopend op renteverlagingen door de centrale bank later dit jaar.

Aziatische beurzen in het rood

Waarschuwingen van beleidsmakers tegen speculatie met de yen, leiden vanmorgen tot een iets sterkere wisselkoers van de yen. Vooral de koersen van beursgenoteerde exportbedrijven staan wat onder druk. De Nikkei-index is in Tokio 1,2% lager gesloten, de Topix index verliest 1,3%. Ook de Chinese beurzen noteren vanmorgen iets lager. De Hang Seng-index noteert 0,3% lager, de beurs van Shanghai staat 0,7% lager. In Seoel is de Kospi-index 0,4% lager gesloten, de beurs van Australië steeg 0,5%. Beleggers zijn in afwachting van nieuwe impulsen die later deze week zullen komen. Vrijdag zijn veel beurzen gesloten in verband met Goede Vrijdag. Voor die tijd krijgen we onder andere nog wat inflatiecijfers uit Europa.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren iets lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting ook licht lager openen.

Agenda van vandaag

  • Geen belangrijke cijfers

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.