Duitsland schaft ‘schuldenrem’ af ● aandelen- en regiorotatie in volle gang ● vanavond rentebesluit van de ‘Fed’
Volgens Trump was zijn telefoongesprek gisteren met Poetin een succes. Daar kun je van mening over verschillen. Helaas komt er vooralsnog geen staakt-het-vuren en heeft Poetin slechts gezegd voorlopig geen energiecentrales in Oekraïne te zullen bestoken, op voorwaarde dat de wapenleveranties naar Oekraïne stopgezet worden. Dat noem ik nou niet bepaald een succesvolle deal voor Oekraïne.
Duits parlement schaft ‘schuldenrem’ af
Wel succesvol was de stemming gisteren in de Duitse Bondsdag, waar een tweederde meerderheid werd bereikt voor de investerings- en begrotingsplannen van de coalitiepartijen. Dit betekent onder andere dat er een fonds van 500 miljard euro beschikbaar komt voor duurzame investeringen in infrastructuur, waaruit de komende twaalf jaar geput kan worden en het begrotingstekort mag worden opgerekt ten gunste van defensie-uitgaven. Hiermee komt een einde aan de strenge 'Schuldenbremse'. De Duitse schuldenlast zal hierdoor wel flink oplopen en andere, minder zuinige, eurolanden zullen zich niets meer hoeven aan te trekken van de strenge woorden uit Duitsland. Net als in de VS gaan we de Europese problemen oplossen door meer geld te printen. Goed voor de economische groei op korte termijn, minder gunstig voor de inflatie.
De Duitse DAX-index staat bijna weer op recordstand
Beleggers hadden al geanticipeerd op een succesvolle stemming in de Bondsdag, waarna nu ook nog een meerderheid in de Bondsraad gehaald moet worden om de plannen definitief door te kunnen laten gaan. Die kans is heel groot. In Frankfurt steeg de DAX-index met 1% op het nieuws - nog net geen nieuw record. De index staat wel al ruim 17% hoger dan eind 2024. Veel hoop en fantasie is inmiddels in de koersen van Duitse aandelen verwerkt, waardoor die nu echt niet meer goedkoop zijn te noemen. De Duitse ZEW-index, ook wel beursbarometer genoemd, is deze maand gestegen van -88,5 naar -87,6 punten, een veel kleiner herstel dan analisten hadden verwacht (-80,5 punten). De deelindex van de verwachtingen verdubbelde bijna van 26 naar 51,6 punten (48,3 verwacht).
Andere Europese indices sloten ook in het groen
De andere Europese aandelenbeurzen eindigden gisteren ook in het groen na een positieve beursdag. Hoop op economische groei in de eurozone woog gisteren zwaarder dan angst voor een recessie in de VS. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,6% en noteert slechts 1,6% onder de ‘all time’-high van begin deze maand. Bankaandelen (+1,4%) stonden gisteren bovenaan. Deze zullen naar verwachting profiteren van de investeringen die grotendeels met geleend geld zullen worden gefinancierd. Mede hierom hebben we recent de weging van financiële waarden verhoogd van neutraal naar overwogen, ten koste van IT-aandelen.
De rotatie naar waardeaandelen is in volle gang
De S&P 500-index daalde gisteren met 1,1% onder druk van groeiaandelen uit de sectoren duurzame consumentengoederen (-1,9%), communicatiediensten (-2,1%) en IT (-1,7%). De Nasdaq Composite-index leverde 1,7% in. De Dow sloot 0,6% lager door de toegenomen vrees voor een groeivertraging in de VS. Het rendementsverschil tussen de S&P 500-index en de Stoxx Europe 600-index bedraagt dit jaar inmiddels bijna 14%, bijna 19% in euro gemeten. De rotatie vanuit de VS naar Europa en de rotatie van groei- naar waardeaandelen is in volle gang. Bank of America meldde gisteren dat professionele fundmanagers nu gemiddeld 23% onderwogen zijn in Amerikaanse aandelen, een daling van maar liefst 40%. Deze 'kuddedieren' lopen vaak achter elkaar aan.
Deze beweging kan nog wel even aanhouden, maar zien we voor het einde van het jaar wel weer terugdraaien. Geld volgt rendement, niet andersom. Bij koersherstel van Wall Street volgt vanzelf weer instroom van geld. Op de wat langere termijn houden we ‘gewoon’ een voorkeur voor groeiaandelen. De Magnificent 7-aandelen leverden gisteren gemiddeld 2,5% in. Het aandeel Tesla (-5,3%) wordt al een tijdje in de uitverkoop gedaan, maar heeft op het huidige niveau nog steeds een hele hoge waardering. Cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt in februari waren beter dan verwacht en wijzen niet op een groeivertraging.
In aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’ (vanavond) bewogen rentes op Amerikaanse staatsobligaties gisteren nauwelijks. De tienjaarsrente daalde met 2 basispunten naar 4,28%, de tweejaarsrente sloot onveranderd op 4,04%. De dollar werd nog 0,3% zwakker op 1,095 tegenover de euro.
Weinig spektakel op Aziatische beurzen
De Bank of Japan heeft vanmorgen zoals verwacht de beleidsrente ongewijzigd gelaten op 0,5%. In reactie verzwakt de yen vanmorgen licht naar 150 tegenover de dollar en schommelt de Nikkei-index rond het slot van gisteren. De Japanse tweejaarsrente stijgt met 1 basispunt naar 0,82%, de tienjaarsrente noteert onveranderd op 1,50%. Na een hogere opening noteren de meeste Aziatische beurzen op het moment van schrijven iets lager. De Hang Seng-index schommelt rond het slot van gisteren net als de CSI 300-index. De beurs van Taiwan is 1,4% lager gesloten, de Kospi-index is daarentegen 1,4% hoger gesloten. In afwachting van het rentebesluit van de Fed worden er geen grote posities ingenomen door beleggers/speculanten.
Vanavond volgt rentebesluit van de Fed
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger en wijzen op een voorzichtig herstel bij de opening van Wall Street vanmiddag. Hoe de beurzen in New York om 21 uur onze tijd gaan sluiten is afhankelijk van het rentebesluit van de Fed en de toelichting door Jerome Powell vanavond om 19 uur. Er wordt geen rentewijziging verwacht, maar een positieve (dovish) of negatieve (hawkish) toelichting door Fed-baas Powell, dan zal dat beurzen in beweging zetten. Powell zou wel eens minder dovish kunnen zijn dan gehoopt. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een vlakke tot licht lagere opening van de Europese aandelenbeurzen om 9 uur. Ook hier wordt vooral gewacht op het rentebesluit van de Fed.
Word je nerveus van de turbulentie op de aandelenbeurzen? Onze visie vind je in dit artikel.
Agenda van vandaag
- Definitieve inflatiecijfers van de eurozone
- Rentebesluit van de Fed
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.