Duitsland investeert fors ● DAX wordt wel erg duur ● ‘koopjesjagers’ melden zich op Wall Street
We waren dit weekend wel toe aan wat ontspanning na een roerige week op de financiële markten. Angst voor een escalatie van de handelsoorlog en een mogelijke recessie in de VS drukte de stemming op de beurzen. Hoop op grote investeringsplannen in Europa werd vrijdag deels bevestigd door berichten uit Duitsland, waar de coalitiepartners een akkoord bereikten met 'De Groenen' over defensie-uitgaven, investeringsplannen en het Duitse begrotingsbeleid. Beleggers reageerden positief op dit goede nieuws waar in de voorgaande dagen al een voorschot op was genomen.
Europese aandelen blijven grosso modo goed liggen
De Stoxx Europe 600-index boekte vrijdag een winst van 1,1%, waardoor het weekverlies beperkt bleef tot 1,2%. De tweede verliesweek op rij. De DAX-index steeg in Frankfurt vrijdag met 1,9%, waardoor het weekverlies beperkt bleef tot slechts 0,1%. De AEX-index pluste vrijdag 0,9%. De Amsterdamse beursindex werd gedrukt door het koersverlies van bijna 9% voor UMG nadat een grootaandeelhouder een groot deel van zijn belang (met korting) heeft verkocht. Alle grote Europese aandelenbeurzen eindigden vrijdag in de plus. Aandelen uit de sector industriegoederen (+2,2%) eindigden vrijdag bovenaan. Deze sector zal naar verwachting profiteren van de Duitse investeringsplannen.
Je kunt je inmiddels wel afvragen of veel van het goede nieuws inmiddels al is ingeprijsd. Daar lijkt het wel op, als je kijkt naar de historisch hoge waardering van Duitse aandelen uit de DAX-index, terwijl er nog steeds dreiging is van hogere Amerikaanse importheffingen. Op de obligatiemarkt was het vrijdag redelijk rustig bij gebrek aan belangrijke macrocijfers. De Duitse tienjaarsrente steeg met 2 basispuntjes naar 2,88% in een 'risk on'-beweging. De euro werd 0,2% sterker op 1,088 tegenover de dollar.
Amerikaanse aandelenkoersen richten zich op
Ondanks een dramatische daling van de vertrouwensindex van de Universiteit van Michigan, wisten de aandelenkoersen op Wall Street vrijdag te herstellen. De sentimentindex van de Universiteit van Michigan is in maart gedaald van 64,7 naar 57,9 punten. Dat is een veel sterkere daling dan de daling naar 63 punten die analisten hadden verwacht en het laagste niveau sinds november 2022. De ondervraagde Amerikanen zijn bang voor hun baan, aantrekkende inflatie en hun inkomen.
Renteverlaging door de Fed zit er voorlopig niet in
De langetermijninflatieverwachting is gestegen van 3,5% naar 3,9% (3,4% verwacht), het hoogste niveau in 32 jaar. De kortetermijninflatieverwachting is gestegen van 4,3% naar 4,9%. Dit zal de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) ongerust maken, omdat dit een goede indicator is van de daadwerkelijke ontwikkeling van de inflatie in de VS. Een renteverlaging door de Fed lijkt er op korte termijn niet in te zitten. Opvallend is dat er een groot verschil zit tussen de inflatieverwachtingen van de ondervraagde Democraten en Republikeinen. Democraten zijn veel pessimistischer over de inflatieverwachtingen dan Republikeinen. Het tekent de grote onzekerheid over het beleid van Trump, waardoor het vrijwel zeker is dat een groot deel van de consumenten en bedrijven de hand op de knip houdt. Niet goed voor de economie.
De S&P 500 is inmiddels meer dan 10% gedaald
Ondanks deze slechte cijfers meldden 'koopjesjagers' zich vrijdag op Wall Street en zetten de S&P 500-index op een winst van 2,1% nadat deze donderdag 10% onder de piek van vorige maand sloot en er sprake was van een officiële correctie. De eerste in een hele lange tijd. De optimistische stemming werd gesteund door een akkoord over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Met een weekverlies van 2,3% voor de S&P 500-index was het de vierde verliesweek op rij, de slechtste reeks sinds augustus vorig jaar. Dit betekent echter niet dat Amerikaanse aandelen nu spotgoedkoop zijn geworden. Met een waardering van ruim 21 keer de verwachte winst voor de komende twaalf maanden, zijn aandelen uit de S&P 500-index nog steeds historisch duur te noemen. Bovendien is de risicopremie het laagste in ruim 20 jaar. Wees dus voorzichtig met het najagen van koersstijgingen. We verwachten dat de volatiliteit nog wel even zal aanhouden. De Nasdaq herstelde vrijdag 2,6%, de Dow sloot 1,7% hoger.
Rentes op Amerikaanse staatsobligaties stegen over een brede linie. De tweejaarsrente steeg met 6 basispunten naar 4,02%, de tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 4,31% in een risk-on beweging. Hetzelfde als wat we op de Europese beurzen zagen.
Veel groene koersen op Aziatische beurzen
In navolging van het koersherstel op Wall Street van vrijdag, staan de meeste Aziatische beurzen vanmorgen in het groen. De Nikkei-index is 0,9% hoger gesloten, de Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 0,9% hoger. Chinese beleggers hopen dat spoedig nieuwe stimuleringsmaatregelen worden aangekondigd om de Chinese groei aan te jagen. De stemming op de Chinese beurzen wordt vanmorgen gesteund door beter dan verwachte winkelverkoopcijfers van februari (+4%, tegenover +3,8% verwacht). Ook Chinese cijfers over industriële productie en investeringen waren in februari beter dan verwacht. De CSI 300-index staat vanmorgen desondanks op een verlies van 0,3%. De Kospi-index is in Seoel 1,7% hoger gesloten, de beurs van Taiwan plust 0,7%.
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven 0,5% (Dow) tot 0,7% (Nasdaq 100) lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een licht hogere opening aan het begin van een nieuwe handelsweek.
Onze visie op de huidige onrust op de markt vind je in dit artikel.
Agenda van vandaag
- Amerikaanse winkelverkoopcijfers van februari
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.