Afwijkende handelsdag
Op 1 mei zijn veel beurzen gesloten. Er is op die dag ook geen handel in Sprinters mogelijk.
Beurs vandaag

Tarievenoorlog bepaalt sentiment ● S&P 500 in correctiegebied ● goud nadert de $3.000

|
Terug naar overzicht

De aankondiging van handelstarieven over en weer bepaalde gisteren opnieuw in belangrijke mate het sentiment op de wereldwijde aandelenbeurzen. De stemming op Wall Street was daarbij een stuk negatiever dan in Europa, wellicht omdat Amerikaanse champagneliefhebbers een flinke kater kregen te verwerken.

Europese drankenfabrikanten onder druk

Op de voorlaatste dag van de week sloten Europese aandelen gemiddeld nagenoeg onveranderd. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,2% lager. Aandelen van producenten van sterke dranken stonden onder druk, nadat president Trump dreigde met een invoertarief van 200% op champagne, wijn en andere sterke drank uit de Europese Unie. Het aandeel Pernod Ricard daalde ruim 4%, LVMH zakte 2,4%. Trump’s dreigement was zijn reactie op de invoertarieven die de EU gisteren aankondigde op onder andere Amerikaanse motorfietsen, spijkerbroeken en whisky. Aan de positieve kant van de streep stond zwaargewicht Novo Nordisk, dat 3,5% hoger eindigde na een periode van koersdalingen. De producent van afslankmedicijnen kreeg steun van een positief analistenrapport.

Industriële productie eurozone herstelt

Ondertussen waarschuwde Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) voor de negatieve gevolgen voor de wereldeconomie als gevolg van een handelsoorlog. Ze gaf aan dat er tijd en ruimte is voor onderhandelingen. De ECB verlaagde tot nu toe bij iedere vergadering de beleidsrente, maar leek onlangs op een pauze te hinten. Een opsteker voor de economie van de eurozone was het beter dan verwachte cijfer van de industriële productie. Die groeide met 0,8% maand op maand in januari, wat hoop geeft dat de daling van de afgelopen twee jaar achter de rug is. Overig is positief economisch nieuws uit Europa nog altijd schaars. Beleggers putten wat hoop uit een mogelijk ruimer begrotingsbeleid van Duitsland.

S&P 500-index is in correctiegebied aanbeland

Op Wall Street was de stemming een stuk negatiever dan in Europa, na weer een ronde van tariefretoriek door president Trump. Na opnieuw een volatiele dag sloot de S&P 500-index 1,4% lager en belandde daarmee officieel in een correctie, oftewel een daling van 10% vanaf zijn meest recente hoogtepunt. De Nasdaq Composite is al een tijdje in correctiegebied en sloot gisteren 2% lager. Met een verlies van 1,6% kwam de small- en midcapindex Russell 2000 zelfs gevaarlijk dicht in de buurt van bearmarkt-terrein, oftewel een daling van 20% vanaf de piek. Op macro-economisch gebied vielen de Amerikaanse producentenprijzen iets mee afgelopen maand. Delen van de Amerikaanse economie groeien minder hard, maar het is nog te vroeg om te spreken van eenduidige terugval.

Optimisme over economische steun in China

In het Verre Oosten is de stemming vanmorgen overwegend positief. De aandelenmarkten leven op dankzij optimisme over groeistimulerende beleidsmaatregelen in China en een op handen zijnde deal in de VS waardoor sluiting van de Amerikaanse overheid wordt voorkomen. De Chinese beurzen boeken de grootste plussen. In Hongkong stijgt de Hang Seng-index vanmorgen met 2,2%, in Shanghai noteert de CSI 300-index 2,4% hoger. Elders in Azië zijn de winsten bescheidener. De Nikkei-index is in Tokio 0,7% hoger gesloten, de beurs van Taiwan is nipt hoger gesloten terwijl in Seoel de Kospi-index 0,3% is gedaald.

Goudprijs nadert de 3000 dollar

Ondertussen steeg de goudprijs gisteren naar een nieuwe recordstand. Goud is nog maar enkele dollars verwijderd van een prijs van $3.000 per troy ounce. Ter vergelijking: rond het jaar 2000 was dat slechts $300. Beleggers zien goud als een veilige haven in tijden van onrust, terwijl ook centrale banken de prijs opdrijven doordat ze hun goudreserves willen aanvullen. De olieprijs, die duidelijk onder de $70 per vat is terechtgekomen, lijkt ook een pauze te nemen en niet verder te dalen. Zou het kunnen dat de kosten voor het produceren van olieproductie ook wat zijn gestegen in de laatste jaren. Hetzelfde geldt voor het ontwikkelen van nieuwe oliebronnen. Een andere belangrijke grondstof, het metaal koper, staat rond de 10% hoger dit jaar, met een geleidelijke pad omhoog.

Herstel op Wall Street verwacht

Het algehele marktbeeld vandaag is dat de rust op de obligatiemarkten wat lijkt terug te keren, terwijl aandelen wat herstellen van de correcties van de afgelopen weken. De futures op de Amerikaanse beurzen noteren vanmorgen tussen de 0,6% (S&P 500) en 0,8% (Nasdaq 100) hoger en wijzen op een herstel vanmiddag op Wall Street. De Amerikaanse dollar kruipt ook weer iets op ten opzichte van verschillende valuta, maar staat met $1,085 dit jaar nog wel 4,5% in de min versus de euro. De meeste bedrijven hebben inmiddels hun kwartaalresultaten gepubliceerd en de aangegeven winstvooruitzichten zijn grotendeels in de markt verwerkt. Halverwege april zal de focus op de bedrijfswinsten terugkeren.

Onze visie op de huidige onrust op de markt vind je in dit artikel.

Agenda van vandaag

  • Sentimentscijfers University of Michigan
  • Kwartaalcijfers van onder andere AIA Group en BMW

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.