Beurs vandaag

Inflatie VS lager dan verwacht ● koopjesjagers meldden zich ● hoop op vrede in Oekraïne

|
Terug naar overzicht

Too little too late. Dat zou ook wel eens kunnen gelden voor de meevallende Amerikaanse inflatiecijfers van februari die gistermiddag om 13.30 uur onze tijd werden gepubliceerd. De CPI is vorige maand vertraagd van 3% naar 2,8%, de kerninflatie is vertraagd van 3,3% naar 3,1% (jaar op jaar). Beide cijfers waren 0,1% lager dan verwacht.

Lagere inflatie voedt angst voor een recessie in de VS

Dat was op zich geen hele grote verrassing, afgaand op de data van truflation.com. Daar wordt nu een inflatie van slechts 1,37% gemeten, dus ver onder het officiële cijfer van 2,8%. Is dat nu goed of slecht nieuws? Zoals ik hier gisteren al schreef, zal een lagere uitkomst de hoop op een renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’, vergroten, maar mogelijk ook de angst voor een recessie. Naar aanleiding van een reeks tegenvallende macrocijfers, de ontslagen bij de Amerikaanse overheid door het DOGE-project van Musk, de escalerende handelsoorlog en zorgen over het Amerikaanse schuldenplafond, neemt de angst voor een sterk afkoelende Amerikaanse economie duidelijk toe. Of dat in een recessie zal uitmonden, is nog lang niet zeker. De Atlanta Fed GDP nowcast-index geeft op dit moment voor het eerste kwartaal een krimp van 2,4% aan (geannualiseerd). In Q4 van 2024 was er nog een groei van 2,3%. Nu zal deze indicatie misschien wat overdreven zijn, maar de richting van de beweging is duidelijk.

Beleggers hopen op een renteverlaging door de Fed

Hoop op een renteverlaging door de Fed zette gisteren een herstel in van de aandelenkoersen op Wall Street. Aandelen die in de afgelopen weken het sterkst waren gedaald, stegen gisteren het sterkst. 'Koopjesjagers' meldden zich en een deel van de shortposities werd ingedekt. Het aandeel Tesla steeg met ruim 7%, Nvidia pluste ruim 6%, waardoor de Magnificent 7-index 2,3% wist te herstellen. De S&P 500-index herstelde 0,5% onder aanvoering van IT-aandelen (+1,6%). Defensieve sectoren zoals dagelijkse consumentengoederen (-1,5%) en gezondheidszorg (-0,8%) deelden niet mee in de 'feestvreugde'. Ruim 60% van de aandelen uit de S&P 500-index daalde gisteren. De gelijkgewogen S&P 500-index daalde dan ook met 0,5%. De correctie lijkt dan ook nog niet helemaal voorbij, ondanks het feit dat de VIX-index gisteren 10% daalde, naar net boven de 24 punten. De Nasdaq Composite-index steeg met 1,2%, de Dow sloot 0,2% lager.

Amerikaanse rentes lopen weer verder op

Van hoop op een aanstaande renteverlaging door de Fed was op de obligatiemarkt niets te zien. De tweejaarsrente steeg zelfs met 4 basispunten naar 3,99%, de tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 4,31%. Een ‘risk on’-beweging zou ik dit niet willen noemen, eerder een correctie op de sterke rentedaling in de voorgaande dagen. Ondertussen worden groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie en de winstgroeiverwachtingen voor de S&P 500-bedrijven door analisten neerwaarts bijgesteld. Een handelsoorlog en het beleid van Trump 2.0 kent zoals voorspeld geen winnaars.

Hoop op vrede in Oekraïne leidt tot beursoptimisme

Goede kwartaalcijfers en sterke vooruitzichten van onder andere het Duitse defensiebedrijf Rheinmetall (+9,6%) en de hoop op een staakt-het-vuren cq. vrede in Oekraïne leidde gisteren tot optimisme op de Europese aandelenbeurzen. Na vier dagen van koersverlies sloot de Stoxx Europe 600-index 0,8% in de plus. Eerder op de dag stond de brede Europese aandelenindex nog op een winst van 1,5%. Het aandeel Puma dook op de beurs in Frankfurt 20% omlaag op slechte cijfers en vooruitzichten. Porsche sloot 3% lager op tegenvallende cijfers en vooruitzichten. Vooral de verkopen in China vallen tegen. De DAX-index sloot wel 1,6% hoger. De Duitse tienjaarsrente sloot 2 basispunten lager op 2,88%. Er is vanuit de Duitse coalitiepartijen nog geen witte rook omtrent de vorige week voorgestelde investerings- en begrotingsplannen, die met veel gejuich op de Europese aandelenbeurzen (maar met hogere rentes) werden onthaald. Typisch Europa: veel woorden en te weinig daden.

De meeste Aziatische beurzen noteren lager

Na het positieve slot van Wall Street gisteravond openden de meeste Aziatische beurzen vanmorgen hoger. Helaas is er op het moment van schrijven weinig meer van dit optimisme te zien. Zorgen over de groei van de Amerikaanse economie, en daarmee die voor de wereld, overheersen de stemming. Na de escalerende handelsoorlog zijn er zorgen over het Amerikaanse schuldenplafond bijgekomen en dreigt aanstaande zaterdag de sluiting van overheidsinstanties. Dit hebben we al veel vaker gezien en zal ook weer worden 'opgelost', maar het helpt niet voor de stemming. De Nikkei-index noteert op het moment van schrijven 0,1% lager, de Hang Seng-index koerst 1% lager en de CSI 300-index verliest 0,4%. De beurs van Taiwan is 1,4% lager gesloten, de Kospi-index verliest vanmorgen 0,05%.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven 0,2% (Dow) tot 1% (Nasdaq 100) lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een 0,4% lagere opening. Houd rekening met aanhoudend hoge volatiliteit op de markten.

Meer achtergrond bij onze visie op de onrust op de markt vind je in dit artikel.

Agenda van vandaag

  • Cijfers over de industriële productie in de eurozone in januari
  • De wekelijkse ww-aanvragen in de VS
  • Amerikaanse producentenprijsinflatiecijfers
  • Kwartaalcijfers van Generali, Enel, Halma Plc, K+S AG en Dollar General Corp

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.