Beurs vandaag

Ondernemersvertrouwen VS daalt ● Wall Street daalt verder ● bedrukte stemming in Europa

|
Terug naar overzicht

Als Donald Trump kapitein geweest zou zijn van een cruiseschip dat de passagiers zou moeten laten genieten van een tocht naar een paradijselijke plek op aarde, dan zou dat voor de vakantiegangers op dit moment geen pretje zijn. Zo moeten beleggers zich ongeveer voelen na een krappe twee maanden, waarin het beleid van Trump leidt tot hoge golven, plotselinge koersveranderingen en een kapitein die zich weinig aantrekt van de kotsmisselijke passagiers. Dat hij geen oor heeft voor de klachten van de passagiers over zijn roekeloze gedrag en het schip dreigt te laten stranden, ziet hij slechts als bijkomende schade voor zijn reis naar het paradijs.

Trump bagatelliseert koersdalingen

Gisteren dreigde Trump plotseling met een verdubbeling van de importheffingen op Canadees staal en aluminium van 25% naar 50%, als vergelding voor de aankondiging van de premier van de Canadese staat Ottawa om extra heffingen in te stellen op geleverde stroom aan de VS. Na een gesprek met de Amerikaanse minister van Handel, Howard Lutnick, werd dit een paar uur later weer van tafel gehaald en trok Trump zijn dreigement in. Verder liet Trump in een gesprek met Amerikaanse ceo's weten dat hij geen recessie voorziet voor de Amerikaanse economie, maar dat die juist 'booming' zal zijn. Hij bagatelliseerde verder de koersdalingen op Wall Street en zei dat het hem niet interesseerde. Dat kan hem nog wel eens duur komen te staan.

Vertrouwen Amerikaanse ondernemers neemt af

Een gebrek aan vertrouwen bij ondernemers en consumenten, gecombineerd met een negatief welvaartseffect door sterke koersdalingen op Wall Street, heeft een negatief effect op de (groei van de) grootste economie van de wereld. Zo werd gisteren bekend dat de vertrouwensindex van het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf vorige maand is gedaald van 102,8 punten naar 100,7 punten. Dat is lager dan de verwachte 101 punten en het laagste niveau sinds oktober 2024, voor de verkiezingswinst van Trump. Het deel van de ondervraagde ondernemers dat het nu een goede tijd vindt om uit te breiden, is gedaald naar het laagste niveau sinds april 2020. En het deel dat het een goed moment vindt om te investeren, is gedaald naar het laagste niveau in vijf jaar. De deelindex van de economische verwachtingen is het sterkst gedaald sinds maart 2022. Om dan te beweren dat de Amerikaanse economie goed draait, is volksverlakkerij of struisvogelpolitiek.

Wall Street daalt verder

In reactie op de onberekenbare koers van Trump en de tegenvallende macro-economische cijfers sloot de S&P 500-index na een wilde rit met een verlies van 0,8%. De Nasdaq sloot 0,2% lager en de Dow Jones Industrial-index sloot 1,1% lager. Alle aandelensectoren eindigden in de min, terwijl de rentes over een brede linie stegen. De tweejaarsrente steeg met 6 basispunten naar 3,94%, de tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 4,28%. De dollar verzwakte met 1% naar $1,093 tegenover de euro. De VIX-index eindigde ruim 3% lager, net onder de 27 punten terwijl de MOVE-index 2% steeg naar ruim 114 punten. Zulke hoge standen van de volatiliteitsindices zijn geen goede voedingsbodem voor een duurzaam herstel. Van paniekverkopen, die vaak een goede indicatie zijn van een omslagpunt, is echter geen sprake.

S&P 500-index is 9% gedaald vanaf de top

Ondertussen is de S&P 500-index vanaf de top op 19 februari met ruim 9% gedaald in dollars gemeten. Nog geen officiële correctie dus. In euro's is de belangrijkste aandelenindex van de wereld met ruim 13% gedaald. Frappant is dat een aantal strategen na deze sterke daling hun koersdoel voor de S&P 500-index hebben verlaagd en de weging van Amerikaanse aandelen hebben verlaagd ten gunste van Europese aandelen. Wij hebben dat al in januari gedaan en houden vooralsnog vast aan een neutrale weging van Amerikaanse aandelen. Sinds 21 januari bedraagt het rendementsverschil tussen Europese en Amerikaanse aandelen bijna 15% (in euro's).

Ook in Europa is de stemming bedrukt

Het onvoorspelbare beleid van Trump leidde gisteren tot een bedrukte stemming op de Europese aandelenbeurzen. Alle Europese beurzen daalden. De positieve impuls van de grote Europese investeringsplannen is alweer snel uitgewerkt. De Stoxx Europe 600-index sloot gisteren 1,7% lager, op het laagste niveau in vijf weken. Een handelsoorlog kent geen winnaars, slechts verliezers. Welke importheffingen heeft Trump voor Europa in gedachten? Ik vermoed dat we daar snel achter gaan komen, nu de Europese Unie vanmorgen importheffingen heeft aangekondigd voor €26 miljard aan Amerikaanse goederen, waaronder staal, aluminium, textiel en huishoudelijke goederen. Daar zal Trump niet blij van worden.

Een beetje goed nieuws is er over Oekraïne. Gisteren werd in Saudi-Arabië een akkoord gesloten tussen de VS en Oekraïne over de voorwaarden voor een staakt-het-vurenperiode van 30 dagen. Nu moet alleen Poetin nog even akkoord gaan… Wordt vervolgd.

Gemengd beeld op Aziatische beurzen

Vanmorgen zien we een verdeeld beeld op de beurzen in Azië. De yen is iets verzwakt naar 148 tegenover de dollar en dat geeft wat lucht. De Nikkei-index noteert in Tokio 0,1% hoger, de brede Topix-index plust zelfs 0,9%. De Hang Seng-index staat in Hongkong op een verlies van 1,5% en de CSI 300-index staat 0,4% in het rood. De aankondiging van concrete Chinese stimuleringsmaatregelen is tot nu toe uitgebleven, terwijl een verdere escalatie van de handelsoorlog met de VS dreigt. De beurs van Taiwan is 0,9% hoger gesloten en de Kospi-index herstelt 1,5% in Seoel.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen iets hoger en wijzen op een licht herstel van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een 0,3% tot 1% hogere opening. Dat zagen we gisterochtend rond deze tijd ook, maar het pakte toch anders uit. Houd rekening met aanhoudend hoge volatiliteit op de markten.

Meer achtergrond bij onze visie op de onrust op de markt vind je in dit artikel.

Agenda van vandaag

  • Inflatiecijfers VS van februari (vertraging van 3,5% naar 2,9% verwacht)
  • Kwartaalcijfers van onder andere Rheinmetall, Puma, Porsche en Adobe

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.