‘Bloedbad’ op Wall Street ● recessieangst speelt beurzen parten ● rentes VS dalen flink
Angst voor een mogelijke Amerikaanse recessie overheerst de stemming op de beurzen. Zelf noemde president Trump het zondag in een interview met Fox News ‘een transitieperiode’. Een mogelijke recessie in de VS sloot hij niet uit, maar daarna zou alles beter worden dan ooit tevoren. Nu is Trump wel van de praatjes, maar die vullen geen gaatjes, zoals we dat hier zeggen. Van het optimisme na zijn verkiezingswinst op 5 november vorig jaar is helemaal niets meer over.
Stevige ‘risk off’-reactie van beleggers
Met zijn onberekenbare/onbetrouwbare beleid is het ook logisch dat consumenten en bedrijven de hand op de knip houden. Wat heb je aan een leider die zelf niet eens weet welke kant hij op moet? Na een periode waarin hij het voordeel van de twijfel kreeg, was de reactie van beleggers gisteren overduidelijk: ‘risk off’. Op Wall Street overheerst al een tijdje de angst voor een recessie boven de angst voor aantrekkende inflatie. In een brede verkoopgolf werd rijp en groen verkocht.
De S&P 500-index daalde 2,7% onder druk van IT-aandelen (-4,3%). Alleen nutsbedrijven (+1%) en olieaandelen (+1%) wisten in de plus te sluiten. De Nasdaq daalde 4%, de Dow verloor ruim 2%. Het aandeel Tesla daalde met meer dan 15% en staat weer rond het niveau van voor de verkiezingen na een belachelijke rally. Nvidia leverde ruim 5% in en is daarmee ruim $1 biljoen minder waard in twee maanden tijd. Het kan snel gaan. De Magnificent 7-aandelen leverden gemiddeld 5,4% in. Op de obligatiemarkt leidde een vlucht naar veilige havens tot lagere rentes. De Amerikaanse tweejaarsrente daalde met maar liefst 12 basispunten naar 3,88%. De tienjaarsrente daalde met 9 basispunten naar 4,21% in anticipatie op renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’.
Correcties zijn een normaal verschijnsel
En zo is er snel een einde gekomen aan het Amerikaanse exceptionalisme dat lange tijd overheerste. Na het 'bloedbad' op Wall Street gisteravond worden we sinds gisteravond overspoeld door sensationele nieuwsheadlines. Met veel oh's en ah's om de koersdalingen te benadrukken. De MSCI AC World-index (total return in euro) staat dit jaar op een verlies van 5,2%, mede door een bijna 5% zwakkere dollar.
Maar wat betekent dit voor beleggers? Correcties na een hele lange periode van vrijwel alleen maar stijgende aandelenkoersen zijn heel normaal. Waarderingen waren hierdoor stevig opgelopen en vatbaar voor een correctie. Na de koersdalingen in de afgelopen weken zijn aandelen nog steeds niet goedkoop te noemen. De risicopremie op aandelen is ook nog niet bijzonder hoog, maar met dalende obligatierentes komt er wel verbetering in de relatieve waardering van aandelen. De VIX-index, de volatiliteitsindex van de S&P 500-index, steeg gisteren met 19% naar bijna 28 punten. Dat begint ergens op te lijken. Maar pas bij een stand ruim boven de 30 punten kunnen we gaan kijken naar een omslagpunt in het sentiment.
Blijf kalm en blijf vooral belegd
Sinds eind vorig jaar hebben we in meerdere stappen de risico's in onze ING-beleggingsstrategieën afgebouwd, waardoor we effecten van de koersdalingen hebben weten te beperken, maar niet kunnen voorkomen. Met een redelijk neutrale positionering wachten we rustig koopmomenten af. Maar perfect timen kan niemand. Ga dat dan ook niet proberen. Blijf kalm en houd je aan je beleggingsplan en blijf belegd. Uiteindelijk gaan aandelenkoersen altijd van linksonder naar rechtsboven met soms een dip. Dat hoort erbij.
In een door emotie gedreven beurs kunnen koersen vaak langer stijgen dan je denkt. Dat geldt ook bij dalende koersen, die vaak door kettingreacties worden overdreven. Dat biedt mooie kansen, maar je moet wel geduldig zijn.
De Stoxx Europe 600-index levert ook wat in
Op de Europese aandelenbeurzen overheerste gisteren ook een negatieve stemming door Amerikaanse groeiangst en twijfels over de Duitse investeringsplannen. De Groenen lieten gisteren weten niet zomaar de Duitse begrotingsregels te willen laten vieren voor defensie en andere investeringsplannen. De Duitse DAX-index sloot 1,7% lager, de Stoxx Europe 600-index leverde 1,3% in, maar staat dit jaar nog wel op een plus van 7,6% tegenover een verlies van 4,5% voor de S&P 500-index (in USD).
Het Deense aandeel Novo Nordisk sloot 8% lager na teleurstellende testresultaten van een nieuw diabetesmedicijn. De Duitse tienjaarsrente sloot onveranderd op 2,83%. Van paniek of een vlucht naar veilige havens was op de Europese beurzen gisteren geen sprake. De euro sloot vrijwel onveranderd op 1,083 tegenover de dollar.
Rode koersborden in Azië
In navolging van de koersdalingen op Wall Street staan ook vrijwel alle Aziatische beurzen vanmorgen in het rood. Wel is er richting het luiden van de slotbel sprake van een voorzichtig herstel. De CSI 300-index noteert nog slechts een verlies van 0,2% na een veel groter verlies eerder op de dag. De Hang Seng-index koerst op het moment van schrijven 0,7% lager. De Nikkei-index is 0,6% lager gesloten, ondanks een zwakkere yen. Iets tegenvallende vierdekwartaalgroeicijfers (+0,6% tegenover +0,7% verwacht) drukken de stemming. De beurs van Taiwan is 1,7% lager gesloten en de Kospi-index verliest in Seoel 1,3%.
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven 0,2% hoger en wijzen op een licht herstel van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een 0,3% tot 0,7% hogere opening. Houd rekening met aanhoudend hoge volatiliteit op de markten.
Agenda van vandaag
- Definitieve Nederlandse inflatiecijfers
- Vertrouwensindex van Amerikaanse MKB-bedrijven
- Cijfers over het aantal openstaande vacatures in de VS
- Kwartaalcijfers van Volkswagen en Henkel
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.