Afwijkende handelsdag
Op 1 mei zijn veel beurzen gesloten. Er is op die dag ook geen handel in Sprinters mogelijk.
Beurs vandaag

Winstnemingen in Europa ● economie VS draait prima ● dramatische week op Wall Street

|
Terug naar overzicht

Het leek afgelopen weekend wel zomer, heerlijk. Na een onrustige beursweek waren we wel toe aan wat ontspanning. Trump met zijn onberekenbare acties en Europa, met Duitsland voorop, dat eindelijk door heeft dat het moet gaan investeren in defensie en infrastructuur. De honderden miljarden euro's vlogen over het scherm. Tot nu toe is het echter slechts bij woorden gebleven en is het wachten op daden. Met dat laatste wachten we in Europa helaas pas vaak tot er een echte crisis is.

Beleggers nemen winst op Europese aandelen

Vrijdag sloten de meeste Europese aandelenbeurzen in de min. Na een sterke rally werd er wat winst genomen op de beurs in Frankfurt, waar de DAX-index 1,8% lager sloot. Hoop op economische groei door hogere overheidsbestedingen maakte net zo gemakkelijk plaats voor angst voor Amerikaanse importheffingen. De Stoxx Europe 600-index sloot de dag 0,5% lager af en de week 0,7%, het eerste weekverlies na tien opeenvolgende weken met winst. Na de overdreven koersstijging van Europese defensieaandelen, werd er aan het einde van de week op de verkoopknop gedrukt. Dat lijkt me terecht, nadat de waarderingen fors waren opgelopen doordat beleggers over elkaar heen struikelden om stukken te kopen in de angst om de hype te missen. Wij zien ook wel kansen voor Europese aandelen, maar de dreiging van Amerikaanse importheffingen ligt nog steeds op de loer. De waardering van Europese aandelen is de afgelopen weken bovendien aardig opgelopen. Echte koopjes liggen niet meer voor het oprapen.

Ondanks tegenvallende Amerikaanse arbeidsmarktcijfers was er vrijdag weinig beweging op de obligatiemarkten. De Duitse tienjaarsrente sloot onveranderd op 2,84%. De euro werd 0,3% sterker op $1,083 tegenover de dollar.

Amerikaanse economie draait nog prima

In februari zijn er in de VS 151.000 nieuwe banen bijgekomen. Dat is meer dan de 125.000 in januari, maar minder dan de verwachte 160.000. Het werkloosheidspercentage is opgelopen van 4% naar 4,1%, iets hoger dan de verwachte 4%. De uurlonen zijn met 4% op jaarbasis gestegen, meer dan de 3,9% in januari, maar minder dan de verwachte +4,1%. Al met al een redelijk arbeidsmarktrapport, dat wijst op een lichte verzwakking van de Amerikaanse economie, maar zeker niet dramatisch. Dat was ook de conclusie van de voorzitter van de centrale bank, de Fed, in een toespraak vrijdag. Jerome Powell ziet dat de grootste economie van de wereld nog prima draait.

Wall Street sluit dramatische week positief af

Beleggers op Wall Street trokken zich op aan de positieve woorden van Powell. Na een lagere opening, stuwden ze de belangrijkste aandelenindices bij het luiden van de slotbel naar winst. De S&P 500-index sloot vrijdag 0,6% hoger, om de week met een verlies van 3,1% af te sluiten. Het was de slechtste week sinds september. De Nasdaq Composite-index herstelde vrijdag 0,7%, maar leverde over de afgelopen week 3,5% in. De tech-index noteert dit jaar 5,8% lager. De Dow Jones Industrial-index pluste vrijdag 0,5%. Aandelen van nutsbedrijven (+1,8%) en oliebedrijven (+1,6%) waren vrijdag de sterkste stijgers in de S&P 500-index. De prijs van een vat olie herstelde 1,3% tot net boven de $70 per vat. Rentes op Amerikaanse staatsobligaties liepen licht op. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 2 basispunten naar 4,30%.

Kunnen beleggers rekenen op de ‘Trump put’?

Ondertussen verdisconteren beleggers op de rentemarkt nu een kans van 66% op een renteverlaging door de Fed in juni. Dat Trump met zijn tarievenoorlog een wat minder goed draaiende economie voor lief neemt, vertaalt zich op de markt in een toegenomen recessievrees. Nu maar eens kijken wanneer de 'Trump put' tevoorschijn wordt gehaald. In zijn eerste termijn gebruikte Trump de koersontwikkeling op Wall Street als graadmeter voor zijn politieke successen. Verwacht wordt dat er een grotere correctie nodig is voordat Trump sussende woorden zal spreken. Vooralsnog maakt hij steeds minder vrienden…

Prijsdalingen in China

Voor het eerst in ruim een jaar, zijn de Chinese consumentenprijzen in februari gedaald, en wel met 0,7%. Dat is een sterkere prijsdaling dan verwacht (-0,4%). De producentenprijzen daalden met 2,2% en zitten al sinds oktober 2022 in een dalende trend. Nieuwe stimuleringsmaatregelen zijn hard nodig om de economie aan te zwengelen. Tot nu toe is het ook in China gebleven bij veel woorden, maar weinig daden. Beleggers reageren vanmorgen dan ook negatief op de cijfers. De Hang Seng-index koerst vanmorgen 1,9% lager, de CSI 300-index verliest 0,4%. Ondanks een iets sterkere yen staat de Nikkei-index in Tokio op een winst van 0,4%. De beurs van Taiwan is 0,5% lager gesloten, de Kospi-index is in Seoel 0,3% hoger gesloten.

Lagere opening Wall Street verwacht

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,5% lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. Vanwege de Amerikaanse zomertijd begint de handel op de beurs in New York vanmiddag al om 14.30 uur. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een 0,3% tot 0,7% hogere opening.

Agenda van vandaag

  • Industriële productie Duitsland
  • Handelscijfers Duitsland
  • Kwartaalcijfers van onder andere Oracle

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.