Afwijkende handelsdag
Op 1 mei zijn veel beurzen gesloten. Er is op die dag ook geen handel in Sprinters mogelijk.
Beurs vandaag

ECB verlaagt beleidsrente ● beleggers bezorgd over ‘beleid’ Trump ● Chinese handelscijfers vallen tegen

|
Terug naar overzicht

Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren voor de zesde keer in een jaar tijd de beleidsrente met 0,25% verlaagd, van 2,75% naar 2,5%. Het was wel een minder 'dovish' verlaging dan werd verwacht. Daarmee bedoel ik dat Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, in de aansluitende toelichting hintte op een kleinere vanzelfsprekendheid dat de beleidsrente bij de volgende vergaderingen ook 'automatisch' zal worden verlaagd.

ECB voert minder restrictief rentebeleid

Volgens Lagarde is het beleid van de ECB nu minder restrictief en zal zich bij de volgende vergaderingen laten leiden door de actuele gebeurtenissen en de macrocijfers in de tussenliggende periode. De groeiverwachting voor de eurozone is door de economen van de ECB voor dit jaar verlaagd, terwijl de inflatieverwachting is verhoogd. Hierin zijn de laatste ontwikkelingen rond de investeringsplannen van Duitsland en eventuele Amerikaanse importheffingen nog niet meegenomen. Dit betekent dat de ECB volgende maand best wel eens op de 'pauzeknop' zou kunnen drukken. De markt prijst de kans op een renteverlaging van nog eens 0,25% volgende maand nu op 77%. Voor heel 2025 rekent de markt in totaal nog op slechts 2 renteverlagingen van 0,25% naar 2% in december. Wij gaan er nog steeds vanuit dat de beleidsrente zal worden verlaagd naar 1,75%, maar dat lijkt wat onzekerder te worden.

Hoger blijvende rente slecht nieuws voor aandelen

Als de geldkraan van de ECB minder snel en minder ver wordt opengedraaid, betekent dit dat de prijs van geld, rente, minder snel goedkoop wordt. Dat kan een rem zetten op de consumptie en investeringen in de eurozone. Bovendien is de lange kapitaalmarktrente de afgelopen dagen door de Duitse plannen al heel fors opgelopen en maakt niet alleen het lenen van geld duurder maar drukt ook op de waardering van risicovolle beleggingen.

In reactie op de renteverlaging van de ECB, maar de minder 'dovish' dan verwachte toelichting, liepen kapitaalmarktrentes in de eurozone nog iets verder op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 2,83%. Die opwaartse beweging werd nog wat versterkt door de eerder aangekondigde plannen van Duitsland om de komende jaren flink te gaan investeren/uitgeven, en dus te gaan lenen. De tweejaarsrente, die dichter bij de beleidsrente ligt, daalde met 1 basispuntje naar 2,25%. In andere eurolanden zagen we hetzelfde beeld. We verwachten dat de rentecurve in de eurozone nog verder zal versteilen. Een gunstige ontwikkeling voor de winsten van banken. De euro werd nog een klein beetje sterker op 1,082 tegenover de dollar. We verwachten dat deze nog wel iets sterker kan worden, richting de 1,10. Dat hangt ook af van de ontwikkelingen in de VS.

Stoxx Europe 600-index sluit uiteindelijk vlak

Na een volatiele handelsdag sloot de Stoxx Europe 600-index vrijwel onveranderd na een herstel in de laatste handelsuren volgend op het bericht dat Amerikaans president Trump de importheffingen op (een deel van de) goederen uit Mexico en Canada wil uitstellen tot 2 april. De DAX-index sloot in Frankfurt nog eens 1,5% hoger op een nieuw ‘all time’-high en noteert tegen een ruim bovengemiddelde waardering, na de koersstijging van 18% dit jaar. Beleggers zijn bijzonder enthousiast over de aangekondigde investeringsplannen, maar lopen nu wel erg ver op de muziek vooruit. Het is immers nog helemaal niet zeker of die investeringsplannen door zullen gaan. Bovendien zal een deel van die investeringen niet slechts bij Duitse bedrijven terechtkomen en hangen Amerikaanse importheffingen nog als een donkere wolk boven Europa. De beurzen van Londen (-0,8%) en Zürich (-0,6%) eindigden gisteren in de min.

Trump blijft een onberekenbare factor

Zou Trump zelf weten wat hij doet? Ik vraag het me af. Hij is in ieder geval erg onberekenbaar en daar houden beleggers niet van. Zo draaide hij gisteren plots weer een deel van de dinsdag ingestelde importheffingen op goederen uit Mexico en Canada terug. De heffing van 25% wordt uitgesteld tot 2 april. Het gaat hier om goederen die vallen onder de USMCA-handelsovereenkomst, ongeveer 62% van de importgoederen uit Canada en ongeveer 50% van de goederen uit Mexico. Trump lijkt op een pitbull die de weg kwijt is geraakt. Zou jij als Amerikaanse consument nu grote uitgaven doen of als bedrijf grote investeringen doen? Lijkt me niet. Blijkbaar komt dat besef nu voorzichtig aan bij Trump, die de Amerikaanse economie nu eerder kapot lijkt te maken dan vooruit helpt. Zelf denkt hij daar natuurlijk anders over.

Een stijging van eerste ww-aanvragen door ontslagen overheidsmedewerkers heeft afgelopen week nog niet geleid tot een stijging van het totale aantal eerste ww-aanvragen. Die zijn gedaald van 242.000 naar 221.000, minder dan de verwachte 233.000. Het aantal doorlopende aanvragen is wel gestegen tot bijna 1,9 miljoen. Vandaag volgt het officiële arbeidsmarktrapport van februari.

Zorgen over economische groei in de VS drukken koersen

Op Wall Street konden beleggers gisteren het zwalkende beleid van Trump absoluut niet waarderen. Als er tot nu toe een winnaar kan worden uitgeroepen van zijn beleid, zijn het wel Europese beleggers.

Zorgen over de groei van de Amerikaanse economie als gevolg van Trump's beleid drukken al dagenlang de stemming op de beurs in New York. De S&P 500-index sloot gisteren 1,8% lager, de Nasdaq composite-index verloor 2,6% en de Dow Jones Industrial-index eindigde 1% lager. De Nasdaq is sinds de laatste piek van 17 december nu meer dan 10% gecorrigeerd. De Philadelphia semiconductor-index daalde gisteren met nog eens 4,5% en is sinds de piek van 10 juli vorig jaar nu 24% gedaald en bevindt zich in een 'bear market'. De Magnificent 7-index is vanaf 17 december met bijna 16% gedaald en op weg naar een 'bear market'. Het kan snel gaan, zo'n stemmingsomslag. Chinese succesverhalen over het ontwikkelen van hele krachtige, maar goedkope AI-modellen drukken de stemming rond Amerikaanse IT-aandelen. Vanwege de aanhoudende onzekerheid en volatiliteitsindices die nog geen extreme niveaus hebben bereikt, verwachten we dat het negatieve sentiment nog wel even zal aanhouden. In anticipatie hierop hebben we al sinds eind vorig jaar wat risico van tafel genomen door de overweging van aandelen te neutraliseren en het gewicht van Amerikaanse en IT-aandelen ook te neutraliseren.

Correcties na een lange rally zijn heel normaal en horen bij beleggen. Het is de 'prijs' die je als belegger betaalt voor het oogsten van de risicopremie. Ga de markt niet proberen te timen maar blijf kalm en houd je aan je plan. Na correcties volgt altijd weer een herstel en ontstaan mooie kansen. Klik hier voor een toelichting op de huidige onrust op de beurzen.

Chinese handelscijfers vallen zwaar tegen

Het negatieve slot van Wall Street krijgt vanmorgen een vervolg in Azië. Ik zie vrijwel alleen maar rode koersen oplichten op mijn Bloomberg-scherm. Chinese handelscijfers van februari vallen tegen. De export is minder gestegen dan verwacht (+2,3% tegenover +5,9% verwacht). De import is met 8,4% gedaald waar gerekend werd op een stijging van 1%. Dit wijst op een matige binnenlandse consumptie en een matige groei van de economie. We verwachten binnenkort meer stimuleringsmaatregelen door de Chinese regering. In Hongkong noteert de Hang Seng-index 0,9% lager, de CSI 300-index is 0,3% lager gesloten. De Nikkei-index is 2,2% lager gesloten, mede door een sterkere yen (147,5 tegenover de dollar). De beurs van Taiwan is 0,6% hoger gesloten en de Koreaanse Kospi-index verliest 0,5%.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger, mede door goed ontvangen cijfers van chipbedrijf Broadcom. Het aandeel noteerde in de nabeurshandel bijna 13% hoger. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een 0,3% tot 1,2% lagere opening. De DAX-index zal naar verwachting ruim 1% lager openen na de overdreven rally van de afgelopen dagen.

Agenda van vandaag

  • Definitieve vierdekwartaalgroeicijfers van de eurozone
  • Amerikaans arbeidsmarktrapport van februari

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.