AMD verliest mogelijk China als afzetmarkt ● nieuw record voor Nvidia (+3,6%) ● Broadcom (+25,6% ytd) meldt zich in de kopgroep
Op het nationale partijcongres hebben de leiders van China voor dit jaar een groeidoelstelling van 5% afgekondigd. Dat klinkt uitdagend en is naar onze mening ook niet helemaal reëel. De consensusverwachting van analisten is een groei van 4,6% - wij verwachten 4,8%. Dat er, zoals gebruikelijk, geen toelichtende verklaring komt valt bij belegger zwaar en helpt niet om het vertrouwen in de Chinese beurzen op te krikken.
Koersen in China flink onder druk
De Hang Seng-index noteert vanmorgen 2,7% lager, onder druk van Chinese techaandelen, mede door het bericht dat de Amerikaanse chipmaker AMD waarschijnlijk een licentie moet aanvragen om hun speciale 'China chips' nog te mogen leveren. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zijn ze toch te krachtig. Ook de koersen van Chinese vastgoedaandelen liggen vanmorgen onder druk omdat een duidelijke strategie om de sector uit het 'moeras te trekken' ontbreekt. De beurzen op het vasteland van China staan vanmorgen wat minder onder druk. De beurs van Shenzhen verliest 0,5% en die van Shanghai koerst zelfs 0,1% hoger. De CSI 300-index plust 0,4%. De Chinese inkoopmanagersindex van nieuwsdienst Caixin is in februari gelijk gebleven, op 52,5 punten, en wijst op aantrekkende economische groei.
De stemming op de andere Aziatische beurzen is vanmorgen gemengd: de Japanse Nikkei-index schommelt rond het slot van gisteren, terwijl de Topix-index 0,5% stijgt. De beurs van Taiwan is 0,4% hoger gesloten, TSMC steeg 0,5%. De Koreaanse Kospi-index noteert 0,9% lager en de Australische beurs is reeds 0,2% lager gesloten.
De future (termijncontract) op de Nasdaq 100-index noteer vanmorgen rond de 0,4% lager op het bericht over AMD en de future op de S&P 500 index noteert 0,2% lager, wat wijst op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen vanochtend naar verwachting rond de 0,3% lager van start gaan. De koersen van chipbedrijven zullen door het bericht over AMD wat onder druk komen te liggen na de enorme rally in de afgelopen maanden.
Koers aandeel Nvidia stijgt maar door
Gisteravond sloot het aandeel Nvidia 3,6% hoger op $852, weer een nieuw record. Het aandeel is nu, naar marktkapitalisatie gewogen, het op twee na grootste bedrijf in de wereld en is het Saoedische oliebedrijf Aramco gepasseerd. Er bestaat weinig twijfel dat het bedrijf een nog grotere waarde zal krijgen door de enorme vraag naar AI-chips. Een andere topper, Super Micro Computer, schoot gisteren op Wall Street nog eens 19% omhoog op het bericht dat het deze maand in de S&P 500-index opgenomen gaat worden. Het aandeel noteert dit jaar al een plus van 278%, nadat het vorig jaar ook al 246% was gestegen. Het kan snel gaan. De trouwe lezer weet inmiddels dat het aandeel deel uitmaakt van de ING SDG Impact strategie.
Verder was de stemming op Wall Street op de eerste dag van de nieuwe week vrij mat. Morgen en overmorgen spreekt de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) Powell voor het Amerikaanse Congres (zijn halfjaarlijkse toespraak). Daar zal naar onze verwachting niets bijzonders uitkomen. De eerste renteverlaging door de Fed komt over een paar maanden, nu nog niet.
Amazon, Microsoft, Meta en Nvidia trekken dit jaar de kar
Er wordt nog steeds veel gesproken over de ‘Magnificent Seven’-aandelen die vorig jaar de Amerikaanse beurzen omhoog hebben getrokken. Dit jaar doen Apple, Alphabet en Tesla echter niet mee en noteren flink lager ten opzichte van eind 2023. Het zijn Amazon, Microsoft, Meta Platforms en Nvidia die nu de kar trekken. Maar ook Broadcom (+25,6%) doet een flinke duit in het zakje. De samenstelling van de toppers verandert dus en richt zich vooral op de ontwikkelaars van AI. In afwachting van richtinggevend nieuws sloot de S&P 500-index gisteren 0,1% lager, de Nasdaq verloor 0,4% en de Dow leverde 0,3% in. Rentes liepen iets op. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 4,21%.
Eerder op de dag eindigden de Europese aandelenbeurzen gemengd, met kleine plussen in onder andere Amsterdam en Parijs, maar verliezen in Londen en Frankfurt. De Stoxx Europe 600-index sloot met een minimaal verlies van 0,03%. De Duitse tienjaarsrente daalde met 2 basispunten naar 2,39%.
Agenda van vandaag
- Definitieve inkoopmanagersindices van een aantal eurolanden en de eurozone als geheel, VK en VS
- Kwartaalcijfers van Bayer, Thales en Target
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.