Afwijkende handelsdag
Op 1 mei zijn veel beurzen gesloten. Er is op die dag ook geen handel in Sprinters mogelijk.
Beurs vandaag

China en Canada slaan terug ● heffingen drukken stemming ● defensieaandelen gewild

|
Terug naar overzicht

President Trump heeft gisteren bevestigd dat vanaf vandaag de importheffingen van 25% op goederen uit Mexico en Canada ingaan. Op Chinese goederen wordt 20% extra geheven. Canada en China hebben direct teruggeslagen met de aankondiging van importheffingen op Amerikaanse goederen.

Canada en China antwoorden op Amerikaanse heffingen

Canada heeft onder andere importheffingen van 25% aangekondigd op auto's, vrachtwagens, staal en aluminium uit de VS met een handelswaarde van 30 miljard Canadese dollar (CAD). Dat wordt over drie weken uitgebreid met heffingen op nog eens CAD 125 miljard. Canada dreigt verder met het afsluiten van de energie-export richting de VS. China heeft laten weten heffingen tot 15% in te stellen op goederen uit de VS. Volgens analyses van onze China-econoom Lynn Song valt dat nog wel mee en is het een signaal dat China bereid is te onderhandelen met de VS. Ter vergelijking: de VS hanteert nu heffingen op $525 miljard aan Chinese goederen, andersom is dat slechts $36 miljard aan goederen.

Heffingen drukken beursstemming VS

Een handelsoorlog is voor niemand goed, ook niet voor de VS. Daar zullen importheffingen leiden tot hogere inflatie, banenverlies en lagere economische groei. Zelfs al voor het ingaan van de importheffingen is het vertrouwen van consumenten en bedrijven gedaald. Bedankt, Donald. Het is dan ook niet vreemd dat beleggers negatief reageren op de aankondiging van de importheffingen. Gisteren daalden de aandelenkoersen op Wall Street over een brede linie. De S&P 500-index verloor 1,8%, de slechtste dag van 2025 tot nu toe. De Nasdaq sloot 2,6% lager en noteert dit jaar al 5% lager. Nvidia dook nog eens 8,7% omlaag, omdat beleggers twijfelen aan de hoge groeiverwachtingen van de AI-beurslieveling. De Magnificent 7-index sloot ruim 3% lager en de Philadelphia Semiconductor-index eindigde met een verlies van 4%. De Dow Jones Industrial-index sloot 1,5% lager.

Amerikaanse productiesector koelt af

De stemming werd ook gedrukt door een sterker dan verwachte daling van de ISM Manufacturing-index, de inkoopmanagersindex van de productiesector. Die is in februari gedaald van 50,9 naar 50,3, terwijl analisten rekenden op een daling naar 50,7 punten. De deelindex voor nieuwe orders viel van 55,1 naar 48,6 punten (54,6 verwacht), wat de angst voor een verdere groeivertraging bevestigt. De deelindex van de werkgelegenheid viel terug van 50,3 naar 47,6 punten (50,1 verwacht).

In de ‘risk-off’-beweging daalden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties gisteren over een brede linie. De tweejaarsrente daalde met 4 basispunten naar 3,95%, de tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 4,16%.

Wij zijn minder enthousiast over de IT-sector

Nadat we in januari al de weging van Amerikaanse aandelen hadden verlaagd van overwogen naar neutraal, ten gunste van Europese aandelen, hebben we nu ook besloten de weging van aandelen uit de sector IT te verlagen van overwogen naar neutraal. De weging van aandelen uit de sector financiële waarden is verhoogd van neutraal naar overwogen. De hoge waardering en twijfels over het volhouden van het hoge groeitempo, maken ons wat voorzichtiger over IT-aandelen. We achten de huidige omstandigheden voor financiële waarden constructief, vooral voor banken, met zicht op soepelere regelgeving, inkoopprogramma's van eigen aandelen en een hoog dividendrendement.

Europese defensieaandelen erg gewild

Eerder op de dag sloten de grote Europese aandelenbeurzen nog met ruime winsten. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 1,1%, onder aanvoering van forse koersstijgingen van defensiebedrijven zoals Leonardo (+16,1%), Thales (+16%) en Rheinmetall AG (+13,7%). Hoop op (veel) hogere Europese defensie-uitgaven leidt tot een jacht op defensie-aandelen. Dat valt te begrijpen, maar het enthousiasme van beleggers lijkt wel wat euforische vormen aan te nemen. Sommige defensie-aandelen noteren dit jaar al 90% hoger. De DAX-index steeg gisteren met 2,6% naar een nieuwe recordstand, de CAC 40-index steeg in Parijs met 1,1% naar net geen nieuw record. Het gat tussen Europese en Amerikaanse aandelen wordt met de dag groter. Net als het gat tussen niet-duurzame (wapenindustrie) en duurzame aandelen. Dat zal hier en daar tot grote dilemma’s leiden.

Inflatie eurozone iets hoger dan verwacht

Inflatiecijfers van de eurozone vielen in februari iets hoger uit dan verwacht. De vertraging van 2,5% naar 2,4% op jaarbasis was net iets minder dan de 2,3% die analisten hadden verwacht. De kerninflatie (exclusief voedsel- en energieprijzen) is vertraagd van 2,7% naar 2,6%, ook iets hoger dan de verwachte 2,5%. Dit neemt niet weg dat we verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) aanstaande donderdag de beleidsrente met nog eens 0,25% zal verlagen.

De ‘risk-on’-beweging op de Europese aandelenbeurzen en de iets hoger dan verwachte inflatiecijfers leidden gisteren tot hogere rentes op eurostaatsobligaties. De Duitse tienjaarsrente steeg met 9 basispunten naar 2,49%. Daar zal vandaag naar verwachting wel weer een kleine correctie op volgen.

Beperkte verliezen op Chinese beurzen

De importheffingen op Chinese goederen door de VS en de tegenreactie van China worden door beleggers vanmorgen redelijk goed opgepakt. De Hang Seng-index daalt 0,3% in Hongkong, de Chinese CSI 300-index staat 0,1% lager. Best bijzonder, want we zien de handelsoorlog eerder verslechteren dan verbeteren. In Tokio is de Nikkei-index 1,2% lager gesloten, de beurs van Taiwan daalt 0,7% en de Kospi-index is in Seoel 0,2% in de min geëindigd.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen licht hoger en wijzen op een voorzichtig herstel van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een 0,7% lagere opening, na de verliezen gisteravond op Wall Street. De Bitcoin noteert op het moment van schrijven ruim 7% lager, wat op een ‘risk-off’-beweging wijst. De volatiliteitsindices zijn behoorlijk opgelopen, maar nog niet naar extreme hoogtes. Dat biedt ruimte voor een verdere correctie van risicovolle beleggingscategorieën.

Agenda van vandaag

  • Werkloosheidscijfer eurozone (6,3% verwacht)
  • Kwartaalcijfers van onder andere Thales, Continental, Allfunds, abrdn, Best Buy, Target en Crowdstrike

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.